Metode prin care se poate creste stima de sine 

1. Impacarea cu sinele insusi.

Cel mai sanatos mod de a-ti construi stima de sine este o relatie buna cu tine insuti. Orice relatie are potentialul sa fie temporara in afara relatiei cu tine insuti; este singura care te insoteste pe tot parcursul vietii. Tocmai acest lucru nu trebuie neglijat. Echilibrul existentei nu este dat de elemente exterioare noi, de aprecierea celorlalti, ci de o buna comuniune intre Tu si Tine insuti. Obtinerea acelor lucruri care te fac sa te simti bine in forul tau interior. Adica tu, pentru tine.

2. Sistemul propriu de valori.

Viata ne ofera o serie de repere la care sa ne raportam cand ne construim imaginea de sine si fiecare preia din viata un set de valori ca sistem de referinta. Mai mult sau mai putin constient realizam ca succesele personale nu se ridica la un nivel de apreciere personala suficient de bun si atunci cautam confirmari exterioare.

Rolul de oglinda confirmatoare trebuie sa fie dat de propria constiinta, nu de ceilalti.

In primul rand, fara sa se compare cu ceilalti, ci doar cu sine, si fara sa se autosaboteze prin convingeri limitatoare sau sa se invinuiasca pentru asteptari nerealiste sau lipsa de control asupra mediului exterior si a celorlalti, persoana cu stima de sine ridicata considera ca este in general multumit/a de sine. Da, este exact multumita. Nici prea-prea, nici foarte-foarte.
Nu simte nevoia sa demonstreze ceva, nu se agita pentru a avea, a face sau a fi mai mult sau mai bine, pur si simplu se accepta asa cum este, in intregime.

3. Indepartarea gandurilor distructive si concentrarea pe cele pozitive.

Foarte multe persoane cu stima de sine scazuta, cred ca ei nu sunt importanti, iar parerile lor nu conteaza. Acestia trebuie sa incerce sa indeparteze aceste ganduri distructive; daca incep sa creada in ele, vor incuraja si celelalte persoane sa faca la fel. In schimb, trebuie sa se gandeasca la propria persoana ca la o persoana ce are drepturi, pareri
si idei, ce sunt la fel de valide ca si ale altcuiva. Acest lucru ii va ajuta sa isi imbunatateasca stima de sine.

Imbunatatirea stimei de sine este importanta mai ales la varsta copilariei.

 

Urmatorii factori afecteaza stima de sine a copilului:

  • gradul in care el/ea se simte dorit(a), apreciat(a), iubit(a).
  • modul in care se vede pe sine, imagine deseori imprimata de comportamentul/ceea ce ii spun parintii si cei apropiati.
  • capacitatea sa de a realiza ceva.
  • maniera in care se relationeaza cu ceilalti.

In acest sens sunt diferite modalitati prin care se poate realiza imbunatatirea imaginii si stimei de sine.

Iata cateva dintre ele:
1 . Tehnica 10 minute

Persoanele cu stima de sine scazuta nu isi acorda suficient timp si spatiu. Deci, gasiti-va in fiecare zi 10 minute pentru a fi numai cu voi insiva, fara a face nimic. Unele persoane gasesc relaxant momentul cand isi inchid ochii si-si imagineaza un peisaj de tara sau imaginea si sunetul valurilor care se lovesc usor de mal. In timpul acestor 10 minute, incercati sa va simtiti linistiti si fericiti. Bucurati-va de aceste momente. Sunt ale dumneavoastra si numai ale dumneavoastra.

2. Jocuri pentru dezvoltarea autocunoasterii, autoevaluarii, a imaginii de sine la copii

In aceasta categorie se pot enumera multe astfel de jocuri. Eu voi da doar cateve exemple.

a) Cartea mea de vizita.
Se folosesc creioane colorate, carton sau hartie colorata. Se cere copiilor sa aleaga dintre culori, carton si hartia colorata. Cu ajutorul acestor materiale copiii trebuie sa deseneze un simbol despre ei care ii caracterizeaza (se pot da mai multe criterii). Agatand la piept cartea de vizita, copiii se aseaza in cerc si isi prezinta aceste simboluri explicand fiecare in parte de ce a ales acest simbol si ce reprezinta.

b) Copacul capacitatilor.
Vom avea nevoie de un carton mare (120×80 cm). Pe acest carton vom desena un copac, care sa aiba atatea ramuri, cati copii sunt in clasa. La capatul ramurilor se scriu numele copiilor.
Frunzele copacului, care contin cate o capacitate a copiilor, vor aparea pe copac pe parcursul a mai multor discutii. Pe frunze ei vor scrie capacitatile lor, lucrurile la care ei se pricep bine.

c) Sursele mele de bucurie.
Copiii vor desena sursele lor de bucurie, adica acele lucruri din viata lor, care ii fac bucurosi.
Se discuta despre desene.

d) Sunt special.
Varsta: 10 – 18 ani

Durata: o sedinta, dar si cateva zile sau saptamani

Participanti: oricati

Materiale:

  • ecusoane rosii si albastre

Obiective:

  • sa arate participantilor ca inainte sa-i respecte pe altii ei trebuie sa se respecte pe sine

Desfasurare:

  • activitatea poate fi impartita in doua exercitii in aceeasi zi sau desfasurata pe durata a catorva zile sau saptamani.
  • partea I : fiecare participant primeste un ecuson rosu si-si scrie numele propriu pe linia aflata deasupra a doua cuvinte: “este special(a)”. (De exemplu, Ana scrie “Ana este speciala”). Fiecare participant face apoi o lista de trasaturi pozitive care-l fac special. Fiecare participant se ridica si spune cate o trasatura care-l face unic. Participantii poarta ecusoanele cel putin o zi.
  • partea II : fiecare participant isi scrie numele pe o bucata de hartie care este aşezata cu fata in jos pe masa. Fiecare client extrage un nume. Daca extrage propriul nume pune biletul jos si extrage altul. Fiecare client primeste un ecuson albastru şi scrie numele extras pe randul de deasupra cuvintelor “este special” (de exemplu, daca Ana extrage numele lui Ion, ea scrie pe ecusonul albastru “Ion este special”).

Fiecare participant face o lista cu trasaturile care o fac pe persoana a carui nume l-au extras, speciala. Ei poarta ecusonul cu numele colegilor cel putin o saptamana. Fiecare coleg se ridica in picioare si spune o trasatura care-l face pe colegul lor special.

 

Lasa un comentariu