Merita sa-ti salvezi relatia dupa infidelitate?In momentul in care se poarta discutia despre aventura ambii parteneri sunt emotionati, ambii au sentimente puternice si de cele mai multe ori prezinta mobilitate efectiva: trec de la o stare emotionala la alta. Astfel de situatii sunt greu de gestionat si constituie o adevarata provocare in temperarea lor.

In cartea „Fata in fata cu infidelitatea” Julia Cole ne dezvaluie: „Desigur, fiecare aventura este unica pentru oamenii care au de-a face cu ea. Acolo unde un cuplu poate supravietui, un altul se poate destrama. Numai dumneavoastra veti sti cata impoartanta are aventura in viata dumneavoastra. Oricare ar fi rezultatul, amandoi aveti nevoie sa discutati despre viitorul relatiei. Este esential sa luati decizii comune in legatura cu viitorul.”

Motivele pentru care este bine ca deciziile sa fie luate de ambii parteneri si motivele pentru care este important sa se vorbeasca despre viitorul relatiei sunt:

  • „Daca doar unul dintre parteneri decide ca relatia s-a sfarsit si pleaca, veti intelege prea putin sau deloc motivele aparitiei aventurii. Acest lucru va va priva de construirea unei relatii mult mai sigure pe viitor.” Astfel, este foarte important sa intelegeti si sa acceptati ce anume s-a intamplat. Daca reusiti sa discutati si sa ajungeti la o decizie comuna, atunci veti putea ca in viitor sa fiti constient/a de nevoile dumneavoastra.
  • „Daca aveti copii merita sa acordati cea mai mare atentie viitorului relatiei. Daca, manati de emotii puternice cauzate de eveniment, va decideti rapid sa ramaneti sau sa plecati si, mai tarziu, reveniti asupra acestei decizii, copiii se vor simti derutati si destabilizati.” Copiii sunt foarte vulnerabili in cazul unei despartiri si in general in cazul schimbarilor din familie. Este important sa le spuneti ca situatia existenta nu are nimic de-a face cu ei si ca sunt lucruri care tin de adulti. De asemenea este important sa ii menajati, dar fara a-i minti. Adultii sunt responsabili pentru problemele din cuplu si nu copiii. Dar copiii sunt de multe ori tentati sa se invinovateasca si sa incerce sa repare ceea ce este distrus. De aceea parintii trebuie sa fie atenti la modificarile pe care le au atat ei, cat si copiii lor.
  • „Discutia despre viitorul relatiei poate fi primul pas in construirea unei comunicari eficiente intre parteneri. Aceasta este o abilitate eficienta si folositoare pe care ar trebui sa o dezvoltati indiferent daca ramaneti sau nu in relatie. Daca va trebui sa mergeti mai departe in calitate de parinti, chiar daca nu veti fi capabili sa mai ramaneti parteneri, o comunicare adevarata va va netezi drumul pentru viitoarele intalniri si va va ajuta sa evitati certurile in fata copiilor.”

 

A sta de vorba civilizat si constructiv este foarte important, mai ales in cazul in care trebuie mentinuta comunicarea daca sunteti parintii unor copii. Acestia trebuie sa simta armonie in comunicare si sa primeasca din ambele parti aceleasi mesaje. Daca mesajele sunt contrare si pline de informatii care nu sunt usor de inteles, atunci copiii sunt nedumeriti si incep sa contrazica autoritatea. Parintii ii pot ajuta foarte mult daca sunt ei insisi in acord cu ceea ce s-a intamplat si daca mentin o colaborare constanta.

 

Cum sa abordezi dialogul dupa ce infidelitatea a fost dezvaluita

Multe persoane care trec prin aceasta situatie, gasesc foarte dificila discutia cu partenerul de cuplu, indiferent ca sunt in ipostaza celui care a inselat sau a celui care a fost inselat. Ambele ipostaze sunt dureroase si dificil de gestionat. In toate situatiile ambii parteneri au partea lor de contributie la situatia existenta. De aceea, asumarea unei responsabilitati este foarte greu de acceptat. Din punct de vedere emotional este dificil de purtat un dialog, dar multe persoane nu stiu nici macar din punct de vedere practic cum anume sa faca acest lucru. Multi oameni nu se asteapta ca dupa o relatie de scurta/lunga durata sa se afle in aceasta ipostaza. De aceea este util sa existe o indrumare in acest sens. Exista persoane care apeleaza la ajutor specializat pentru ca nu mai pot sa faca fata la detaliile unei comunicari eficiente in acel moment si simt nevoia ca altcineva sa gestioneze si sa conduca discutia intr-un mod corect si obiectiv.

Prezentam cativa pasi care trebuie sa fie urmati in cazul unei discutii ce viseaza viitorul relatiei dupa ce unul dintre parteneri a fost infidel:

  • Important este momentul ales pentru a purta discutia si ambianta. Este bine sa fie la o masa, undeva unde sa nu fiti intrerupti si unde sa nu existe alte persoane in jur. Este bine sa fiti cat se poate de relaxat si sa va asezati la o masa, unde sa va puteti privi permanent in ochi pentru a pastra o comunicare atat verbala, cat si non-verbala.
  • Este bine sa va stabiliti inainte de a incepe dialogul o perioada optima de discutie. Poate este vorba despre o ora sau o jumatate de ora, atat cat simtiti ca va este confortabil. Pentru a avea un reper, in general o ora este recomandata pentru ca timpul acesta nu este nici prea obositor si este destul de cuprinzator astfel incat cei care vorbesc sa tina minte ceea ce au discutat, sa isi aminteasca detalii si sa poata sa inteleaga perspectiva celuilalt. Este mai bine sa existe cinci discutii de cate o ora decat o singura discutie de cinci ore pentru ca in ultima varianta este foarte greu de memorat tot ceea ce s-a vorbit si este obositor din punct de vedere psihic.
  • Urmatorul pas este sa discutati toate optiunile pe care le aveti. Mai multi oameni considera ca nu exista decat doua optiuni: sa ramana impreuna sau sa se desparta. In realitate exista o multitudine de variante si fiecare trebuie sa le descopere. Apoi pot sa faca o lista cu aceste optiuni si sa observe care sunt variantele cele mai dorite, si cele care sunt eliminate din start. Atunci vor observa daca isi doresc in mare parte acelasi lucru sau nu.
  • Imediat ce v-ati hotarat in legatura cu optiunile legate de viitorul relatiei, este momentul in care trebuie sa discutati despre actiunile care vor duce la indeplinirea unui tel. Este important ca totul sa fie detaliat si sa cadeti de acord asupra micilor decizii de cuplu sau in legatura cu despartirea si cu contactarea avocatilor sau a detaliilor practice legate de casa si/sau copii.
  • Este important de asemenea sa existe o perioada de revizuire: „Daca vreti sa fiti siguri ca sperantele si asteptarile dumneavoastra vor fi cu adevarat implinite, trebuie sa cadeti de acord sa va revizuiti deciziile”. Este bine ca totul sa fie notat si sa revedeti informatiile peste o anumita perioada stabilita anterior.

 

 

Lasa un comentariu