Mania ascunsa in codependentaIn relatiile codependente exista mai multe surse de manie, generata de factori diferiti de cei care provoaca micile suparari cotidine prin care trecem cu totii.

O definitie profana a depresiei ar fi:” depresia este furia intoarsa spre sine”, deoarece frecvent aceasta se transforma in depresie. Furia se poate ascunde sub forma reactiilor pasiv-agresive.

Pentru ca persoana in cauza nu simte furia in mod constient si nu accepta aceasta idee, actul inconstient serveste ca supapa pentru izbucnirea de manie ca tensiunea sa se poata elimina. De ex: autoflagelare, face gesturi care ii provoaca durere si care ascund la prima vedere sursa problemei; sotia care gateste prost frecvent pentru sot, desi stie sa gateasca.

O alta varianta care ascunde mania reprimata se regaseste si in disfunctiile sexuale. Ex: o femeie care nu a mai facut dragoste cu sotul ei de 10 ani. Il iubeste si il respecta, dar nu poate sa-i raspunda in acel fel. Crede ca este o problema, este deprimata, dar neaga faptul ca ar fi fost vorba de vreo furie/manie ascunsa in problema ei.

Barbatul sau femeia care adopta o atitudine de negare a maniei pot trece prin crize de anxietate – panica la cea mai mica provocare sau chiar fara motiv.

Cauzele maniei:

 Copilaria pierduta: aproape mereu persoana codependenta poarta povara unei furii vechi, neconsumate, a sentimentului neconstientizat ca ar fi fost cumva tradata de esecul familiei in care a crescut.

Lipsa identitatii persoanei: cand lipsa de respect fata de ea insasi se imbina cu absenta identitatii, persoana simte ca-i lipseste ceva. Frustrarea care rezulta se exprima sub forma de manie.

Neimplinirea din cauza celorlalti: persoana codependenta, cu „rezervorul de iubire aproape gol”, graviteaza ca un satelit in jurul altor persoane, dar tot cu rezervoare deficitare. Desi in realitate nici unul dintre ei nu poate sa faca acest lucru, ei spun asa:” tu ma vei face sa ma simt intreg”. Cand realizeaza cand nu obtin ceea ce si-au dorit initial „frustrantul sentiment al unei duble tradari genereaza noua furie”.

 

Intr-un cuplu sanatos, propria lor casnicie sau relatie nu constituie intreaga lor viata. Fiecare ramane complet si atunci cand este singur si in momentul in care este impreuna cu partenerul sau. Fiecare alege sa formeze acel cuplu, si nu intra in aceasta relatie impinsi de o nevoie constrangatoare.

Persoana codependenta poate fi reprezentata sub forma unui cerc din linii punctate. Individul exista ca entitate, dar limitele personalitatii lui sunt relative. Injumatatirea persoane codependente nu se refera la forma exterioara, ci la limite. Persoana codependenta se intreaba „ cine sunt?”, iar persoana non-codependenta nu-si poate inchipui cum de aceasta nu stie.

Cand doua cercuri de acest gen se unesc, fiecare tanjeste sa-l absoarba pe celalalt pentru a se completa pe sine, pentru a dobandi o identitate ferma, ca sa formeze acea linie continua. Dupa ceva timp, fiecare se va simti tras in partea opusa, secat pentru ca fiecare incerca sa ii smulga celuilalt ceea ce lui ii lipseste. Fiecare va avea apoi sentimentul inconstient ca este exploatat transformand totul in resentimente si ostilitate.

Ca sa existe posibilitatea vindecarii, este necesar sa se recunoasca faptul ca fiecare persoana codependenta poarta cu sine o mare incarcatura de furie si aproape total ascunsa.

Adaptare dupa Labirintul codependentei

Lasa un comentariu