Mai bine decat nimicOrice relatie care este in regula, dar nu extraordinara, este MBDN—mai bine decat nimic. O MBDN este o relatie “frumoasa” cu cineva nepotrivit. MBDN-rile sunt toti acei oameni de care ti-a pasat in trecut, dar care nu te-au mai interesat. Aceste relatii sunt numai in parte satisfacatoare, dar ele trec mereu.

MBDN-urile sunt in regula daca  recunosti ca sunt MBDN-uri si asta-i tot ce vrei. Dar, daca esti in cautarea unui angajament pe viata, atunci MBDN-urile te scot din circulatie si consuma timp si energie care trebuie sa fie disponibile pentru o noua relatie.

MBDN-urile risipesc timp pretios, insa oamenii raman in ele datorita sigurantei pe care le-o ofera. Ele sunt niste relatii sigure, chiar daca nu sunt minunate. Ele implinesc nevoia de intimitate pe termen scurt, dar stau si in calea telurilor pe termen lung.

Adesea, oamenii nu stiu cum sa iasa dintr-o MBDN. A trecut mult timp, incat este dureros sa te gandesti sa o rupi. Cu alte cuvinte, oamenii raman in MBDN-uri mult timp dupa cat ar trebui, pentru ca nu au ceea ce le trebuie pentru a scapa mai dinainte din ele, atunci cand este mult, mult mai usor de rupt.

Unii oameni raman in MBDN-uri pentru ca aceste relatii par ceva mai mult decat nimic, dar, in realitate, ele sunt mai rau decat nimic. Ele distrug putin cate putin respectul fata de sine. Relatia ta de dragoste trebuie intarita prin mesaje pozitive. Ori de cate ori petreci timpul cu o persoana care nu contribuie la respectul tau fata de tine insuti, cu greu te vei simti in mod placut in legatura cu tine insuti.

Faptul ca vrei sa ramai intr-o relatie de tip MBDN spune ca respectul tau fata de tine insuti este deja in pericol. Daca te gasesti intr-o relatie care nu te ajuta sa te simti placut in legatura cu tine insuti, ci dimpotriva, darama sentimentele tale de demnitate, devine necesara nevoia de a-i pune capat.

Daca o relatie nu merge, desi multe parti ale ei sunt minunate, este mai bine sa iesi din ea decat sa realizezi pentru prima data problemele. Acel moment poate  interveni la prima ta intalnire sau peste cinci luni.

Unele cazuri sunt mai clare decat altele. Daca te intalnesti cu cineva si auzi ca este casatorit, rupe legatura. Daca te indragostesti de cineva si afli ca este homosexual, nu incerca sa vezi daca poti sa-l “repari”. Procedeaza la fel, daca auzi despre consum de droguri sau alcool, sau vreo poveste de violenta sau abuz sexual.

Daca vrei sa fii o parte a unei relatii trainice si aceea in care te gasesti acum nu merge in acesta directie, cu cat mai din timp ii spui nu, cu atat va fi mai bine pentru tine.

 

Fragment din Dragostea inteligenta – Nancy Van Pelt
Aparuta sub ingrijirea lui George Uba

Lasa un comentariu