Luarea deciziilor 

In mediul actual aflat in permanenta schimbare, procesul complex al luarii de decizii devine tot mai dificil. Cei care iau decizii sunt constransi de mediul in care actioneaza. Desi luarea deciziilor reprezinta un proces dinamic si in permanenta dezvoltare, deciziile au cateva elemente comune. Fiecare decizie este luata in mediul caracteristic unei organizatii si toate deciziile presupun parcurgerea catorva pasi elementari.

Managerii iau decizii intr-un mare numar de situatii; tipul deciziilor variaza in functie de nivelul pe care il ocupa managerul in cadrul organizatiei, precum si de natura postului pe care il detine.

Putem identifica doua tipuri de decizii: decizii programate si decizii neprogramate.

Deciziile programate sunt decizii repetitive si de rutina. In conditiile frecventei ridicate a aparitiei unei anumite situatii, managerul isi creeaza un obicei (o regula, o procedura) prin care va rezolva aceasta situatie. Organizatiile au politici scrise si nescrise care au rolul de a simplifica luarea deciziilor, de a economisi timp si de a permite organizatiilor sa isi coordoneze si controleze activitatea. Un exemplu de decizie programata il reprezinta decizia de angajare luata de departamentul de resurse umane al unei organizatii.

Deciziile programate sunt cel mai usor de luat, datorita faptului ca managerii au la dispozitie o serie de reguli, proceduri si politici. In luarea unei decizii managerul trebuie sa tina insa cont de faptul ca aceste planuri sunt aplicabile doar in anumite conditii.

Deciziile de rutina nu sunt neaparat simple si sunt importante pentru organizatie. In situatia in care o problema apare in mod repetat si daca elementele ei pot fi definite, prevazute si analizate, atunci poate fi definita o decizie programata in legatura cu problema respectiva.

 

Deciziile neprogramate sunt deciziile luate in conditii nestabilite sau in situatii unice. Pentru rezolvarea acestor probleme nu exista proceduri prestabilite, fie datorita faptului ca nu au mai fost intalnite, fie pentru ca sunt foarte importante si complexe. Un exemplu de decizie neprogramata il constituie decizia de lansare a unei noi linii de produse.

Pe masura ce un manager urca in ierarhia organizationala, devine tot mai importanta capacitatea lui de a lua decizii neprogramate, iar timpul alocat luarii acestor decizii creste in detrimentul timpului alocat luarii de decizii programate, care reprezinta preocuparea principala a ocupantilor nivelelor manageriale inferioare.

Unul dintre factorii de care sunt influentati managerii in procesul de luare a deciziilor il reprezinta gradul de incertitudine al rezultatelor fiecarei alternative decizionale formulate. In cadrul organizatiilor, managerii iau decizii in conditii de certitudine, risc sau incertitudine.

Decizii in conditii de certitudine. Atunci cand managerii stiu cu siguranta care sunt alternativele si rezultatele asociate fiecarei alternative, spunem ca exista conditii de certitudine.

In organizatii, insa, sunt putine deciziile care sunt luate in astfel de conditii, datorita complexitatii si naturii schimbatoare a societatii. Un concept ideal (asemanator oarecum celui de concurenta perfecta), conditia de certitudine furnizeaza un cadru al evaluarii conditiilor de risc in luarea deciziei.

Gradul in care un manager are incredere intr-o anumita decizie depinde de gradul de certitudine in care este luata decizia respectiva. Cu alte cuvinte, cu cat este mai sigur un manager de rezultatele unei decizii, cu atat va avea mai multa incredere luand acea decizie.

Decizii in conditii de risc. Se apreciaza ca exista conditii de risc atunci cand trebuie luata o decizie pe baza unor informatii incomplete. Desi informatiile sunt incomplete, managerii au posibilitatea sa calculeze probabilitatile evenimentelor, precum si ale rezultatelor si costurilor acestora, selectand apoi alternativa cea mai favorabila. Probabilitatile pot fi determinate in mod obiectiv din date istorice, sau in mod subiectiv, pe baza experientei trecute sau a intuitiei.

Luarea de decizii pe baza probabilitatilor reprezinta o caracteristica a managementului actual.

Decizii in conditii de incertitudine. In multe situatii managerului ii lipsesc informatiile, determinarea obiectiva a probabilitatilor cu privire la eventualele rezultate devenind astfel dificila. Datorita complexitatii lumii actuale, aceasta situatie este des intalnita de manageri, motiv pentru care baza luarii deciziei o reprezinta intuitia acestora.  Increderea in reusita deciziei luate in astfel de situatii este mai mica, datorita absentei datelor istorice.

Capcane decizionale. Putem identifica patru motive principale ale esuarii deciziilor:

1. Decizia in sine. Acest tip de factori se refera la natura a ceea ce urmeaza a fi facut, care poate genera probleme temporare sau cu caracter permanent.

2. Intuitia managerului. Unii manageri considera ca reusita in vremuri grele va fi recompensata de catre organizatie, altii au tendinta de a nu lua in considerare decat aspectele care se potrivesc perceptiei lor, altii pot vedea in obstacolele care apar un esec personal, in timp ce altii vor continua sa investeasca timp si resurse, datorita increderii pe care o au in intuitia lor.

3. Presiuni sociale. Uneori managerii continua sa aplice o anumita decizie nu doar pentru ca refuza sa admita ca au esuat, ci si datorita faptului ca nu vor ca altii sa vada ca au dat gres sau ca sunt incompetenti.

4. Inertia organizationala. Cel mai simplu factor care sta in calea renuntarii la un anumit curs de actiune il reprezinta inertia organizationala pe care o implica procedurile existente si dificultatile in incercarea de a schimba o decizie strategica.

Pentru a fi eficace, managerii trebuie sa fie capabili sa renunte la deciziile gresite sau la activitatile care decurg din acestea.

 

Fragmente Management – DE LA TEORIE LA PRACTICA – P. Marinescu, V. Cornescu

Lasa un comentariu