Limbajul numarul 5 al iubirii: serviciileExista mai multe forme prin care copiii receptioneaza mesajul „Te iubesc!” din partea parintilor. Acestia pot sa simta ca sunt iubiti daca primesc un dar, daca parintii petrec timp cu ei, daca parintii ii tin in brate sau ii mangaie, daca folosesc cuvinte de incurajare sau daca le fac servicii.

A face servicii inseamna a-l ajuta pe copil cu orice are nevoie din punct de vedere practic: tatal ii repara bicicleta, mama ii pregateste cina sau ii spala rufele, etc. Din momentul in care au devenit parinti, acestia isi iau practic o slujba cu norma intreaga, care dureaza minim 18 ani de cand s-a nascut copilul. De aceea este important ca si parintii sa aiba grija de ei insisi. In cartea „Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor”, Gary Chapman si Ross Campbell scriau: „De aceea, noi, parintii, trebuie sa fim foarte atenti cu sanatatea noastra fizica si emotionala. Pentru sanatatea fizica, avem nevoie de un somn echilibrat, dar si de o hrana sanatoasa, precum si de exercitii fizice. Pentru sanatatea emotionala, este necesara ingaduinta si o relatie de sprijin reciproc in casnicie, acestea fiind de o importanta capitala.”

Este bine ca parintii sa stie in sluba cui sunt facute serviciile. Asta inseamna ca prin serviciile pe care le face un parinte, el nu trebuie sa ajunga sa il rasfete pe copil sau sa il determine sa ajunga egoist, ci sa il faca pe copil sa vada ca este iubit si bine ingrijit. De altfel, serviciile sunt facute partenerului de viata pentru ca, de fapt, pe el il ajuta in momentul in care este luata decizia de a face o anumita activitate de care este nevoie in acel moment. De exemplu, daca un copil are nevoie de ajutor la temele pentru acasa, iar mama este ocupata, atunci tatal poate sa se ocupe de acest lucru. In acest caz, nu numai copilul a fost ajutat cu tema, ci si mama care avea alta treaba.

Cum pot parintii sa stie daca principalul limbaj al iubirii pentru copilul lor este acesta al “serviciilor”? In primul rand, copiii vor fi dornici sa ii ajutati si va vor cere sfatul in diverse domenii, precum si prezenta fizica. In al doilea rand, daca vor fi intrebati cum anume stiu ca sunt iubiti, vor raspunde cu exemple de momente in care au fost sustinuti in anumite activitati, cand au fost ajutati de catre parintii lor in situatii in care chiar aveau nevoie si in care simteau ca nu fac fata singuri.

Este o diferenta intre a ajuta copilul atunci cand are nevoie sau cand vrea parintele si intre a ajuta copilul in mod excesiv, la cererea lui, indiferent de problemele pe care parintii trebuie sa le rezolve. Daca o situatie cere rezolvare imediata si copilul este intr-un pericol sau parintele doreste sa faca ceva anume pentru copilul sau pentru a-l bucura, atunci este in regula si chiar de dorit ca iubirea sa fie exprimata prin serviciile facute, dar daca fetita sau baietelul profita de disponibilitatea parintilor si exagereaza, este in regula sa aiba impuse niste limite stabilite de parinti. Doar ei pot sa stie care ar fi limitele corecte in contextul familial. Este importanta aceasta mentiune pentru ca parintii tind uneori sa foloseasca serviciile in scopul manipularii copilului sau parintii sunt manipulati de catre copii prin intermediul acestor rugaminti. Ei pot sa simta ca parintele nu doreste sa le refuze cererea si atunci pot profita.

Daca parintele nu si-a intrebat niciodata copilul daca se simte iubit, ar putea sa o faca. Este un moment care ii poate speria pe parinti pentru ca nu stiu la ce sa se astepte, dar poate fi un punct important de plecare pentru o relatie frumoasa care sa se dezvolte mult mai armonios in cazul in care apar informatii noi si lucruri de corectat, si, de asemenea, poate fi o confirmare a unui traseu bun si a iubirii reciproce. Daca parintele afla de la copil ce anume il face sa simta dragostea, atunci poate sa stie ce anume il raneste si poate sa evite acele situatii.

 

 

Adaptare dupa: „Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor” – Gary Chapman & Ross Campbell

 

Lasa un comentariu