Limbajul numarul 4 al iubirii: darurileIubirea se poate manifesta in multe feluri. Parintii pot de asemenea sa isi iubeasca fetitele sau baieteii si sa nu stie cum anume sa arate acest lucru. Pentru ei poate fi o normalitate si o certitudine aceasta dragoste, dar pentru copii este o adevarata necunoscuta. De aceea, parintii nu numai ca trebuie sa le arate copiilor dragostea lor neconditionata, dar trebuie sa stie si cum anume sa o faca.

Una dintre formele prin care copiii inteleg ca sunt iubiti, este aceea a oferirii cadourilor. Este foarte important ca aceste daruri sa fie date fara ca in acel moment sa existe o conditie. De exemplu, daca i se spune copilului ca va primi o prajitura daca duce gunoiul, atunci nu este vorba despre un dar, ci despre o recompensa care vizeaza un anumit comportament al sau. In cartea „Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor”, scrie: „Mai ales in lumea afacerilor, majoritatea sunt o plata pentru anumite contracte incheiate cu o anumita companie sau o mita, in speranta ca o anume persoana va mai face afaceri si pe viitor. Obiectul respectiv nu se ofera doar pentru placerea celui care il primeste, ci este mai mult o forma de recunostinta pentru contributia financiara sau de stimulare a unei viitoare contributii.

Aceeasi distinctie trebuie facuta si intre darurile pe care parintii le fac copiilor. Atunci cand un parinte ii ofera ceva in dar copilului care isi face ordine in camera, nu este vorba despre un dar propriu-zis, ci despre o rasplata pentru serviciul facut. Cand un parinte ii promite o inghetata la cornet copilului cu conditia sa se uite la televizor in urmatoarea jumatate de ora, inghetata nu mai este un dar, ci o mita care are ca scop manipularea comportamentului copilului.”

Asadar, este foarte importanta distinctia dintre un dar si o recompensa sau o mita. Este un lucru usor de facut si de dorit pentru o dezvoltare sanatoasa a copilului din punct de vedere emotional.

Este de asemenea foarte cunoscut faptul ca exista parinti care exagereaza in cumpararea cadourilor. Acestia nu reusesc decat sa imprime copilului ideea ca este cumparat, ca sentimentele pot fi suplinite prin darurile parintilor. Desigur ca acest lucru nu este posibil, iar copilul va simti ca are rezervorul emotional permanent gol si ca el trebuie sa fie umplut cu iubire neconditionata.

Cum poate fi facut acest lucru in situatiile in care limbajul principal al iubirii in cazul copilului este acesta al darurilor? Raspunsul sta in gasirea unor daruri cu semnificatie, facute cu atentie si dedicatie. Un copil fascinat de daruri va fi incantat de modul in care sunt impachetate, de culorile panglicii care leaga ambalajul, de momentul in care este oferit si de ceea ce a fost ales. Nu intotdeauna va fi incantat de o jucarie cumparata din magazin, ci poate fi atras mai degraba de o piatra cu o forma mai ciudata sau de o felicitare pe care insusi parintele sa o fi construit. Este important pentru un copil cu acest limbaj al iubirii sa stie ca acel cadou este special. El intotdeauna il va pune intr-un loc adecvat in camera sa si il va arata prietenilor de cate ori are ocazia pentru ca, de fapt, le va arata cat de mult se simte iubit.

Copiii care au acest limbaj al iubirii pot fi usor de recunoscut pentru ca, daca vor fi intrebati, ei vor spune ca parintii ii iubesc sau nu in functie de cate daruri primesc de la ei. Tineti minte ca un dar nu este intotdeauna ceva scump sau ceva cumparat. De aceea, orice parinte poate sa gaseasca modalitati de a-i arata copilului sau dragostea.

 

 

Adaptare dupa: „Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor” – Gary Chapman & Ross Campbell

Lasa un comentariu