Limbajul numarul 3 al iubirii: timpul acordat 

Timpul pe care il petrecem cu familia este un timp pretios. A sta impreuna cu cineva inseamna in mod automat si a invata ceva, a experimenta sau a impartasi ceva. Indiferent care este situatia, timpul este important, iar modul cum alegem sa il gestionam este definitoriu pentru orice om. Pentru copii, in momentul in care parintii aleg sa petreaca timp cu ei inseamna ca sunt importanti pentru acestia. Ei se simt iubiti cand li se face acest dar.

In cartea „Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor”, Gary Chapman si Ross Campbell scriau: „Timpul acordat este darul pe care parintele il ofera prin prezenta sa copilului. El transmite urmatorul mesaj: „Esti important, imi place sa fiu cu tine.”Acest lucru il face pe copil sa simta ca este persoana cea mai importanta din lume pentru parintele lui. El se simte cu adevarat iubit pentru ca il are pe parintele sau intreg doar pentru sine. Atunci cand petreceti mai mult timp cu copiii, trebuie sa va ocupati si de dezvoltarea lor fizica si emotionala.”

Pentru orice copil este bine ca parintele sa ii fie alaturi nu numai cu gandul sau sufleteste, ci chiar si fizic. Uneori nici nu e important ce anume fac copiii impreuna cu parintii, ci doar faptul ca sunt in acea ora sau parte din zi alaturi unul de celalalt. Sunt cazuri in care parintii isi iau copilul cu ei atunci cand merg la cumparaturi sau cand merg la frizer, deci nu implica o activitate deosebit de placuta pentru copil, dar faptul ca este in preajma parintelui pentru el poate sa insemne ca este iubit.

A face timp pentru un copil de obicei inseamna sa i se acorde un timp special, un timp care nu implica o atentie divizata, dar daca nu este posibil, este bine ca macar sa fie luata in calcul posibilitatea aceasta a petrecerii timpului in cadrul unei alte activitati.

Daca un cuplu are mai multi copii, atunci ar fi foarte bine daca ei ar avea timp pentru fiecare in parte, separat. Astfel se va simti important si se va simti iubit in contextul sau de viata.

Daca unui copil ii place sa mearga la gradina zoologica, atunci timpul sau din acea luna de exemplu, poate fi petrecut in mod special acolo. Daca unui alt copil ii place sa picteze, atunci parintele poate sa picteze impreuna cu el pentru o jumatate de zi, timp in care sa discute si despre alte probleme care il macina pe copil. Acestea sunt doar exemple, dar posibilitatile sunt nelimitate. Orice parinte care este atent la copilul sau poate sa observe cu usurinta o modalitate de petrecere a timpului in doi care sa ii faca placere.

Si in situatia in care parintii nu au bani se pot gasi mijloace prin care sa acorde acest timp si rezervorul emotional al copilului sa fie permanent umplut. De exemplu, timpul de dinainte de culcare a copilului mic este un moment foarte important. Parintele poate sa ii citeasca o poveste si apoi sa discute impreuna cu el despre intamplarile care s-au petrecut in acea istorisire. De asemenea poate sa incerce sa ii dea si exemple din viata lui pentru ca il vor face pe copil sa se apropie emotional de el. Daca un copil a crescut, atunci parintele poate sa stea pur si simplu de vorba cu el intr-o ora pe care si-au stabilit-o de comun acord sau pot sa mearga in parc sa se plimbe sau sa faca sport impreuna.

A petrece timp inseamna mult mai mult decat simpla alaturare; inseamna impartasire, inseamna iubire si declarare a importantei. De aceea este foarte imbucurator pentru un copil atunci cand vede ca parintele il cauta pentru a petrece timp cu el si nu simte respingere permanenta din cauza lipsei de timp.

Este de inteles ca parintii nu au foarte mult timp la dispozitie in zilele noastre pentru copiii lor pentru ca serviciul este de cele mai multe ori foarte solicitant, dar cu siguranta un timp minim poate fi alocat si familiei. Un exemplu foarte bun este ca una dintre mesele principale ale zilei sa fie luata impreuna cu familia. Daca sunt stabilite niste reguli de comun acord, atunci membri familiei pot sa isi acorde timp unul altuia si se vor simti iubiti si importanti unul pentru celalalt.

 

Adaptare dupa „Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor” – Gary Chapman & Ross Campbell

Lasa un comentariu