Limbajul numarul 1 al iubirii: mangaierile fiziceUn copil are nevoie de iubire neconditionata din partea parintilor sai. El are nevoie de o permanenta daruire a iubirii si de o comunicare a sentimentelor. Exista cinci limbaje ale iubirii conform autorilor Gary Chapman si Ross Campbell. Ei au descris amanuntit aceste limbaje.

Mangaierile fizice sunt o forma destul de intalnita a manifestarii iubirii, dar nu atat de mult pe cat ar fi nevoie in anumite familii. Astfel, exista copii pentru care mangaierile si atingerile de tipul imbratisarilor sau sarutului pe obraz inseamna o manifestare a iubirii neconditionate, dar care, din pacate, nu primesc pe cat de mult ar avea nevoie aceste lucruri: „Studiile arata ca multi parinti isi mangaie copiii doar atunci cand este absolut necesar: la imbracare sau la dezbracare, in momentul in care ii suie in masina sau ii duc in brate in parc. Se pare ca multi parinti nu sunt constienti de marea nevoie a copiilor de a fi mangaiati si cat de usor ar putea folosi acest mijloc pentru a pastra rezervorul emotional al copiilor plin cu iubire neconditionata.”

Simplitatea acestui mod de manifestare a iubirii este tocmai usurinta cu care poate fi folosit in sensul in care un parinte nu are nevoie de o ocazie speciala pentru a face un asemenea gest si, mai mult, chiar si atunci cand este ocupat isi poate gasi cateva secunde pentru a mangaia spatele sau bratul copilului care sta langa el.

Studiile in domeniu au aratat ca un copil care primeste afectiune si mangaiere, contact fizic, se va dezvolta emotional mult mai rapid decat unul care nu are parte de acest tip de comunicare a iubirii parintesti: „In ultimii ani, multe studii au ajuns la aceeasi concluzie: copiii care sunt tinuti in brate, imbratisati, sarutati, se dezvolta mai devreme din punct de vedere emotional decat cei care sunt lasati multa vreme fara un contact fizic.”

In fiecare dintre etapele de dezvoltare copiii au o anumita nevoie predominanta in ceea ce priveste mangaierea si contactul fizic si o anumita forma de manifestare. Este important ca parintii sa stie acest lucru pentru ca, de exemplu, pot sa evite imbratisarile in fata prietenilor atunci cand copilul a ajuns la adolescenta. O astfel de manifestare a iubirii il poate pune pe adolescent intr-o ipostaza nedorita si poate sa strice imaginea de independenta pe care acesta o construieste in cadrul grupului de egali: „Mamele nu trebuie sa-si imbratiseze niciodata fiul in prezenta colegilor sai. El incearca sa-si dezvolte o personalitate independenta si un asemenea comportament il stanjeneste. In plus, ulterior, va fi tinta glumelor celorlalti. Totusi, la sfarsitul zilei, acasa, dupa ce fiul a avut un antrenament isotovitor de fotbal, mama poate sa-si imbratiseze baiatul si atunci aceasta imbratisare va fi perceputa ca o exprimare a iubirii.”

Asadar, in copilaria mica este bine ca bebelusul sa fie imbratisat si tinut in brate cat mai mult atat de catre mama cat si de catre tata. In cele mai multe culturi si tatii isi imbratiseaza copiii foarte mici. In anii de scoala copilul are nevoie de aceste imbratisari inainte de a merge la scoala dimineata sau atunci cand se intorc de la scoala pentru a fi asigurati de iubirea parintilor lor si pentru a face fata cu bine provocarilor noi la care trebuie sa ia parte datorita mediului nou si a programului de studiu. Ei capata mai multa incredere in ei insisi atunci cand stiu ca sunt iubiti. In perioada de dinaintea adolescentei, fetele, dar si baietii, trebuie sa aiba un timp in care sa isi demonstreze iubirea fata de ele/ei.

Parintii pot interpreta ca acestia nu mai vor atingeri si imbratisari sau contact fizic in general, dar in realitate au nevoie din plin de acestea. Tot ce trebuie sa se schimbe este momentul ales pentru a le face. Trebuie ca preadolescentul sau adolescentul sa le accepte si sa fie facute in intimitate, nu de fata cu colegii sau prietenii lor. Atunci ele vor fi cu siguranta respinse. Daca se intampla ca mama sa doreasca de exemplu sa-si imbratiseze fiul, iar acesta nu doreste, el trebuie lasat in pace si nu fortat sau facut sa se simta vinovat pentru ca nu impartaseste dorinta parintelui. Adolescentii au nevoie de intimitate si de momente in care sa fie lasati sa faca ceea ce vor.

 

 

Adaptare dupa „Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor”- Gary Chapman & Ross Campbell

Lasa un comentariu