Legatura dintre invatare si iubireScoala este o parte foarte importanta in viata oricarui om. In timpul scolii oamenii invata, acumuleaza cunostinte si se dezvolta pe toate planurile. Nu numai scoala este mediul in care aceste lucruri se intampla. Orice mediu este unul propice pentru evolutie si acumulare de cunostinte sau dezvoltarea unor abilitati. Parintii trebuie sa stie ca un copil invata permanent si ca el trebuie sa se simta iubit si protejat pentru a reusi sa acumuleze informatii sau pentru a face pasi in evolutia personala.

In cartea „Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor” Gary Chapman si Ross Campbell scriau: „Pentru ca un copil sa fie capabil sa invete bine la orice varsta el trebuie sa ajunga la nivelul emotional de maturizare al acelui nivel de varsta. Pe masura ce copilul creste, capacitatea lui de a invata sporeste din cauza mai multor factori, cel mai important fiind maturizarea emotionala. Cu cat un copil este mai matur din punct de vedere emotional, cu atat este mai capabil sa invete. Parintii au cea mai mare influenta asupra dezvoltarii emotionale a copilului.” Aceeasi autori dau definitia maturitatii emotionale: „Prin maturitate emotionala intelegem capacitatea de a-si stapani anxietatea, de a face fata stresului si de a-si mentine echilibrul in perioadele de schimbare.”

Cu cat un copil reuseste sa isi stapaneasca anxietatea si sa reziste la stres, cu atat va invata mai bine. Parintii il pot ajuta permanent asigurandu-i un rezervor de iubire plin. Acestia pot sa descopere care este limbajul principal de iubire al copilului si sa aplice acest limbaj pentru a fi alaturi de copilul lor asa cum acesta are nevoie.

Daca un copil se simte iubit, atunci el va fi motivat sa invete, va gasi acea dorinta in interior care sa-l impinga inspre evolutie si inspre cunoastere indiferent de domeniu. Parintii pot sa fie atenti la principalul limbaj de iubire al copilului si sa gaseasca momentele potrivite din zi in care sa il aplice.

De exemplu, dimineata inainte de plecarea la scoala a copilului sau atunci cand se intoarce de la scoala este un moment foarte bun pentru o conversatie in cazul in care limbajul principal de iubire al copilui este timpul acordat sau cuvintele de incurajare. Daca principalul limbaj este cel al serviciilor, atunci mama sau tatal pot pregati micul dejun copilului sau il pot ajuta cu proiectele practice pentru scoala, iar exemplele pot continua. Important este ca parintele sa fie constient de nevoia copilului si sa ii mentina acest rezervor de iubire plin.

De asemenea un aspect important este acesta al motivatiei interioare a copilului. El trebuie sa aiba initiativa in orice invata si trebuie sa fie lasat sa isi asume raspunderea pentru ceea ce invata. Parintii au uneori tendinta de a prelua aceasta raspundere si de a face lectiile in locul copilului, de a desena in locul lui tema pentru orele de desen si pictura, de a construi elementele practice, de a rezolva problemele la matematica sau de a citi romanul pentru literatura si a-l comenta.

Parintii cred ca fac ceea ce este mai bine pentru copil, dar facand aceste lucruri nu-l lasa sa aiba puterea de a duce pana la capat o actiune, nu-l lasa sa decida sau sa refuze un anumit subiect sau sa fie incantat de un altul. Este important ca un copil sa reuseasca sa descopere ce anume ii face placere si ce nu, ce poate sa realizeze si unde mai trebuie sa munceasca pentru a ajunge la un rezultat dorit, cat mai trebuie sa studieze si ce anume vrea sa devina in viata.

Parintele poate doar sa-l sustina si sa il iubeasca, sa il lase sa greseasca si sa il certe atunci cand este nevoie de asa ceva. Motivatia este doar a copilului si ea trebuie sa creasca pe masura ce el avanseaza sau sa se modifice in functie de cerintele momentului.

 

 

Adaptare dupa: „Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor” – Gary Chapman & Ross Campbell

Lasa un comentariu