Legatura dintre alcoolism si sexualitateLegatura dintre alcoolism si sexualitateSexualitatea este o parte importanta din viata de cuplu a oamenilor. Aceasta poate fi implinita sau poate fi o reala problema in cazul in care unul sau ambii parteneri ai cuplului nu se manifesta conform asteptarilor. Problemele care pot aparea pot fi:

 • de natura emotionala, precum blocajele legate de anumite momente din trecut sau de prejudecati;
 • de natura rationala sau din zona ideilor despre sex, sexualitate;
 • din zona convingerilor, despre ceea ce ar trebui sa se intample intr-un cuplu in diverse stadii (de la inceputul relatiei pana la locuitul impreuna/casnicie);
 • de natura fizica, etc.

 

Problemele de natura fizica pot fi uneori legate de consumul exagereat de substante sau de alcool. In cartea „Alcoolul si medicamentele – droguri?” (Ralf Schneider, Ingrid & Holger Lux), scrie: „Un studiu facut in clinicile de specialitate a aratat ca inainte de inceperea tratamentului 75% dintre barbati aveau tulburari sexuale. Preponderente erau lipsa apetitului sexual (libido), pierderea erectiei si ejacularea precoce. La femei principala problema sexuala consta in reducerea dorintei sexuale. Disfunctionalitati organice cum ar fi dureri in timpul actului sexual sau spasme vaginale par a fi de importanta secundara. Cam un sfert dintre femeile alcoolice au marturisit ca nu au avut niciodata un orgasm. Aceasta frecventa corespunde insa cu cea a populatiei normale”.

Femeile si barbatii apeleaza la consumul de alcool din motive diferite. Exista femei care ajung sa bea pentru a se simti mai libere si pentru a suporta pretentiile sexuale ale partenerului de viata. Barbatii folosesc uneori alcoolul pentru a scapa partial de ejacularea precoce. Acest lucru este posibil, dar la un consum exagerat de alcool apare lipsa placerii, situatie in care barbatul nu mai poate avea erectie.

In cazul in care alcoolul depaseste o anumita limita in organism, relatiile nu mai pot fi normale. Ele sunt in mod clar relatii in care apar probleme de natura complexa, care includ ranirea fizica si emotionala: „Abuzul prelungit de alcool duce fie la stingerea poftei sexuale, fie la manifestari ale acesteia care pot infricosa, respinge sau chiar rani partenerul. Adesea sunt acceptate relatii superficiale care raman nesatisfacatoare pe durata mare sau tensioneaza o relatie deja existenta”.

O relatie de cuplu vine automat si cu aceasta latura a sexualitatii. Anumite cupluri fac exceptie de la aceasta, din cauza credintelor religioase diferite de marea masa a populatiei.

In momentul in care apare o dependenta, acest lucru afecteaza latura intima a cuplului. In clipa in care latura sexuala a cuplului este afectata, relatia este afectata. De aceea implicatiile sunt profunde. Indiferent de dependenta existenta, aceasta deranjeaza natura tipica a constructiei relationale. Uneori, cuplurile merg la sedinte de psihoterapie pentru a-si rezolva problemele. Daca discutia despre sexualitate nu exista, aceasta nu are loc pentru ca oamenilor le este rusine sa vorbeasca sau le este frica sa impartaseasca.

Din pacate, o simpla abstinenta de la consumul de alcool nu poate rezolva o problema legata de sexualitate. Exista cu siguranta probleme care pot fi rezolvate sau ameliorate si prin tratament de specialitate, dar, in aceasta situatie, discutia pe marginea problemelor aparute, ajuta foarte mult partenerii. Ei trebuie sa fie deschisi unul fata de celalalt si sa stie sa se asculte reciproc. Chiar daca dependenta de alcool este inlaturata, aceasta nu este o asigurare ca vor disparea si celelalte probleme care sunt conexe fenomenului alcoolismului.

Sexualitatea este importanta intr-o relatie. Ea nu poate fi neglijata. Daca exista deschidere, iubire si respect, indiferent de gravitatea problemei, exista sansa unei schimbari si reconstruirii legaturii deteriorate. In cazul in care acestea lipsesc, nu exista sanse de imbunatatire a relatiei de cuplu.

 

2 Raspunsuri pentru “Legatura dintre alcoolism si sexualitate”

 1. Valentina says:

  .Informații prețioase…de mare folos!!!
  Multunesc

 2. Valentina says:

  Mă refeream la toate informațiile despre această boala păcătoasă…alcoolismul…

Lasa un comentariu