Lauda in comunicarea dintre parinti si adolescenti 

Comunicarea dintre parinti si adolescenti poate fi dificila in anumite situatii. Acest lucru se intampla din cauza diferentelor dintre mentalitatile generatiilor, din cauza lipsei de atentie si deschidere a unuia fata de celalalt si din cauza schimbarilor inerente ale perioadei in cauza. Atat parintii cat si adolescentii trec prin modificari structurale, modificari ce determina in fiecare sentimente si emotii puternice.

Emotiile nu pot fi controlate cu usurinta de fiecare data si de aceea parintii si adolescentii incep sa se certe si apar conflicte pe care le perpetueaza foarte mult timp.

Daca adolescentul doreste o data sa mearga la mall noaptea, iar parintele il refuza, va exista o permanenta frustrare pe aceasta tema, si, de fiecare data cand adolescentul va auzi ca prietenii lui merg, se va certa cu parintii spunand: „Parintii lui il lasa sa mearga unde vrea el!”

Acest tip de comunicare in care nu i se accepta sentimentele si dorintele nu i se iau in calcul, il fac pe adolescent sa se simta si mai neinteles si sa isi doreasca si mai mult sa faca ceea ce i se interzice.

Un aspect foarte important in aceasta comunicare si nu numai, este lauda. Foarte rar exista parinti care sa isi laude copiii pentru ceea ce fac sau pentru realizarile lor. De foarte multe ori ii poti auzi pe parinti spunand: „Dar pe mine ma lauda cineva pentru ca spal vasele in fiecare zi? Este un lucru normal sa o fac!”.

Lauda este recunoasterea oficiala a faptului ca nu exista indiferenta in acel mediu de viata, ci iubire si apreciere.

Pentru ca un om sa ajunga sa faca cu placere un anumit lucru, are nevoie de incurajare si de a ghidare. Parintii sunt cei care pot oferi foarte mult acest lucru adolescentilor. Desigur ca si adolescentii pot la randul lor sa multumeasca si sa laude parintele pentru masa pe care o mananca sau pentru ajutorul primit.

Unii adolescenti nu considera laudele ca pe ceva natural. Ei se sperie de ceea ce aud si considera ca li se cere ceva in loc sa li se ofere. De exemplu, daca cineva le spune ca sunt foarte priceputi in a spala vasele, ei se gandesc ca li se va cere permanent sa spele vasele si de aceea primesc lauda, nu ca in realitate chiar le spala bine.

Un alt aspect important in ceea ce priveste laudele, este ca uneori adolescentii le considera o povara. Daca parintii le spun: „Esti cel mai inteligent!” atunci ei se vor gandi „As vrea eu!”. Li se pare nerealist. Simt asteptarile mari din partea celor din jurul lor.

De aceea o metoda foarte buna este aceea a descrierii realitatii. Daca un adolescent a luat o nota buna i se poate spune: „Vad ca te-ai straduit mult sa inveti si uite ca a dat rezultate. Bravo!”. In acest fel adolescentul nu poate sa perceapa lauda ca pe ceva nerealist, ci, dimpotriva, ca pe o recunoastere a ceva ce a facut in realitate.

 

Adaptare dupa Adele Faber si Elaine Mazlish – „Cum sa-i asculti pe adolescenti si cum sa te faci ascultat”

Lasa un comentariu