Latura ascunsa din spatele problemeiNu intotdeauna poate fi observata cu usurinta toata problema cu care se confrunta o persoana. De multe ori exista o parte ascunsa a acesteia si nu o poate remarca decat daca incerca sa o priveasca din afara sau sa o priveasca obiectiv.

Ceea ce uneori poate sa para a fi problema, este in multe situatii doar partea vizibila a ei sau o forma prin care omul se apara de suferinta de a descoperi realitatea. De aceea, multi isi construiesc o imagine deformata, un scut care sa ii protejeze de realitatea careia nu ar putea sa ii faca fata.

Daca un om are o problema medicala, el poate afla, in urma investigatiilor si analizelor pe care le efectueaza, ca nu exista nici un motiv de ordin fizic pentru care sa i se fi declansat boala sau afectiunea de care sufera. Daca va merge mai departe cu analiza, va putea observa ca boala a fost declansata de o suferinta de ordn psihic sau emotional. Acea suferinta este foarte posibil sa nu fi fost tratata de foarte mult timp.

Oamenii isi ignora sau isi ascund suferintele pentru ca nu pot sa le cuprinda. Ei nu pot sa le priveasca obiectiv si sa le gaseasca solutii pentru ca sunt coplesitoare din punct de vedere emotional.

Totusi, daca cineva isi doreste sa treaca peste o experienta traumatica, peste o suferinta grea, intotdeauna este posibil sa o faca. Acest lucru poate fi facut cu ajutorul unui specialist sau pe cale personala. Nu exista o varianta universal valabila. Fiecare om este liber sa isi aleaga drumul pe care doreste sa mearga pentru a se regasi si pentru a-si gasi linistea.

Nu se poate de fiecare data sa gaseasca adevarata problema, cauza, de la prima investigare a interiorului si a manifestarilor. Ceea ce este important este ca orice om sa aiba rabdare cu sine si sa mearga pe drumul pe care l-a ales pentru a ajunge sa se descopere si sa descopere adevarata fata a problemei care a declansat anumite reactii negative.

Un alt aspect important este ca o realitate poate fi privita din multe perspective. De aceea nu poate fi spus ca este doar o singura varianta de raspuns la intrebarile pe care cineva si le pune pentru a afla cauza sau a rezolva problema.

Daca un alt om din exterior priveste realitatea celui care sufera intr-un mod diferit, aceasta este pentru ca el insusi a avut o experienta care l-a determinat sa gandeasca astfel si sa simta astfel in legatura cu acel aspect al vietii. De aceea, nimeni nu trebuie sa se simta descurajat de parerea celor din jur. Ei pot avea dreptate, dar se pot si insela in legatura cu vindecarea celui caruia ii sunt alaturi.

 

Autor: Raluca Banuta, psiholog

Lasa un comentariu