La ce sa ne asteptam din partea copiilor talentati?Copiii inzestrati sunt copii deosebiti din multe puncte de vedere. Ei sunt uneori mai maturi decat o arata varsta lor, alteori uimesc prin abilitatile pe care le au sau prin puterea de munca pe care o poseda. Uneori muncesc foarte mult pentru a-si dezvolta abilitatile pe care le detin pentru ca simt ca doresc sa ajunga intr-un anumit punct al devoltarii lor.

Copiii talentati sau cu abilitati deosebite vor avea performante foarte mari la scoala intre grupurile de egali ca varsta. Ei se vor remarca rapid pentru ca vor avea o capacitate de intelegere si de memorare marita si vor putea sa faca ceea ce colegii lor vor reusi peste ani de zile. Exista anumite domenii care sunt de interes pentru un copil care are abilitati speciale, dar chiar si la materiile la care nu are un asemenea interes, se va descurca mult mai bine decat media clasei.

In cartea „Copiii inzestrati si talentati – Manual pentru parinti” este scris: „Trei sferturi dintre copiii inzestrati din clasele a cincea si a sasea depasesc nivelul clasei a zecea; trei sferturi dintre copiii inzestrati din clasa a opta depaseau nivelul unui student de facultate din anul intai, iar aproape toti elevii inzestrati din clasele a unsprezecea si a doisprezecea depasesc nivelul unui student de anul doi. Cand unui grup de elevi din ultimul an de liceu i s-a aplicat o baterie de teste de examinare destinata admiterii la cursuri post-universitare acestia au depasit performantele studentilor din ultimul an de facultate la toate materiile. In cazul uneia dintre materii au depasit media studentilor de ultimul an care isi obtinusera diploma in acea specializare.”

In aceeasi carte sunt date exemple ale copiilor cu astfel de inzestrari pentru a face mai clar tipul de raportare al unui astfel de copil la materiile scolare, la mediul scolar si la profesori si colegi: „Eric, care era la gradinita, iubea muzica si avea propria sa colectie de muzica clasica. Deoarece numele compozitorilor ca de exemplu Shostakovich, Moussorgsky sau Villa Lobos, erau dificil de pronuntat, copilul si-a catalogat discurile utilizand numere si se referea la acestea in acest mod. Intr-o seara familia era la cumparaturi cand Eric, auzind muzica dintr-un magazin, exclama cu incantare: „Este numarul 40!”.

Un alt exemplu ar putea fi acela al lui Wendy, o fetita de sase ani care avea un interes pentru foarte multe lucruri: „Ii placea sa citeasca librete de opera si ca favorite in mod deosebit considera a fi Turandot si Tosca. Desi planuia sa devina cantareata de opera, ea iubea de asemenea si istoria, magia si geografia. Ii placea sa realizeze descrieri ale locurilor indepartate, sa localizezer tari pe harta pentru colegii sai si sa le povesteasca despre animale si locuri bizare.”

Ceea ce este de remarcat in cazul acestei fetite este ca ea are numai sase ani si la aceasta varsta domeniile in care exceleaza sunt numeroase. Cu siguranta ca in clasa primara s-a remarcat imediat, ea stiind deja sa citeasca, stiind geografie si istorie mai mult decat copii de varste mult mai mari. Este important ca cei din jurul unui asemenea copil sa inteleaga ca este inca un copil, dar ca are calitati deosebite care ii dau uneori o maturitate si o intelepciune mare.

Pe langa materiile scolare, un copil inzestrat va alege sa isi dedice timpul pasiunilor sale. De aceea pe masura ce timpul va inainta el isi va dedica din ce in ce mai mult din zi, studiului individual. Pentru un copil cu abilitati deosebite nu este greu sa faca fata provocarilor scolare medii, dar uneori ei se plictisesc sau nu inteleg de ce e necesar sa invete ceva ce pot sa faca la alt nivel decat ceea ce le este cerut.

 

Adaptare dupa „Copiii inzestrati si talentati – Manual pentru parinti”

Lasa un comentariu