Jocurile puterii in cuplu 

De obicei se folosesc metode gresite pentru solutionarea conflictelor in cuplu, atat in cazul femeilor cat si in cel al barbatilor.

In primul rand conflictele se datoreaza redeschiderii ranilor vechi capatate din familie si/sau de-a lungul vietii. Spre ex, cand ranile sotiei sunt redeschise din cauza comportamentului barbatului, ea se va enerva foarte tare ceea ce va duce la stimularea snc-ului barbatului (vezi articolul „De ce intorc barbatii spatele femeilor agresive”)

La barbat, ranile nevindecate prezinta pericolul de a-i afecta capacitatea de comunicare cu iubita/sotia. Acest lucru o va infuria si va provoca din nou stimularea sistemului nervos in cazul lui.

Atunci cand este vorba de dragoste se crede ca cei doi vor muta muntii din loc ca sa o pastreze, dar de cele mai multe ori ea singura nu este suficienta pentru a trece peste toate necazurile relatiei. Ajuta relatia, este necesara dar nu si suficienta. De ce? Pentru ca in aceste cazuri, oricat de mult te-ar iubi un barbat „dragostea si puterea sunt legate impreuna precum scaunele unui balansoar. Cand puterea se gaseste intr-o pozitie superioara, disponibilitatea de a coopera se afla intr-o pozitie inferioara” (Turndorf, J. – Arena Conjugala).

Autoarea descrie doua tipuri de jocuri folosite de fiecare dintre cei doi, si anume: jocul puterii masculine si jocul puterii feminine.

JOCUL PUTERII MASCULINE: REFUZUL DE A NEGOCIA

Multe femei sunt deposedate de putere in cadrul casniciei. Din punct de vedere material fie nu castiga bani la fel de mult ca sotul lor, fie sunt casnice si nu castiga deloc. In majoritatea cazurilor sotiile au nevoie de sotii lor si ei stiu asta.

Daca este sa ne gandim in termeni de afaceri, cele doua parti care negocieaza trebuie sa fie egali ca negocierea sa fie satisfacatoare pentru ambele parti. Aici, relatia, daca nu este una egala in „putere” si „valori”, duce la un dezechilibru in care cel puternic nu mai utilizeaza negocierea ca si solutie pentru problemele ivite.

Cand el stie ca ai nevoie de el, in timpul „negocierii” te va pune la respect: „Cand conflictul se agraveaza nu ezita sa-mi arate usa”.

Multe sotii sau iubite suporta abuzul de putere al barbatilor de langa ele. Poti fi convinsa ca exista jocuri de putere in cuplul tau daca partenerul iti comunica direct sau nu, faptul ca nu intentioneaza sa schimbe nimic – nu ai de ales; sau te gandesti ca trebuie sa ii accepti tot pentru ca nu poti trai fara el.
 

JOCUL PUTERII FEMININE: MANIPULAREA

Cand barbatii abuzeaza de puterea lor, femeile apeleaza la ceea ce cunosc mai bine: manipularea. Cautarea victoriei este de aceasta data exprimata intr-un mod foarte subtil si mai putin agresiv.

Metode de manipulare:

  • Cheltuieli excesive ca si razbunare
  • Vorbe dulci, linguseala si atitudine supusa pentru obtinerea unui obiectiv
  • Refuzul de a intretine relatii sexuale
  • Amenintarea cu abandonul
  • Flirtul cu alti barbati
  • Retragerea sentimentelor sau culpabilizarea celuilalt

 

Desi metodele functioneaza pe termen scurt si femeia obtine ceea ce isi doreste, manipularea va esua pe termen lung. Barbatul manipulat devine furios si apar retragerea si atitudinile defensive ale acestuia.

De ce femeile apeleaza la manipulare in loc sa „negocieze”? Chiar daca ele sunt lipsite de putere financiara, ele detin putere asupra sexului. Toti stim ca femeile folosesc (pot folosi) sexualitatea ca o arma indreptata asupra barbatilor.

Daca sotul este „cuminte” si merita, primeste ceea ce vrea. Daca nu, „nu mai pupa el sex!”.

Atunci cand femeia se foloseste de acest tip de arma, in curand va deveni „o victima a conflictelor conjugale cronice”. Sotia trebuie sa gaseasca o alta cale de egalizare a puterilor in casnicie ca sa faca posibila inceperea negocierii.

Frecvent, pentru ca sotul tau sa isi dea seama ca te iubeste, trebuie doar sa te hotarasti sa mergi mai departe si sa iti vezi de proiectele, de visele tale – fara a intenta divort sau de a avea o relatie extraconjugala.

Adaptare dupa Arena Conjugala – solutionarea conflictelor
Editura Curtea Veche

Citeste si:

Nefericirea in cuplu. Cauze
De ce intorc barbatii spatele femeilor agresive
Casnicia si lupta conjugala

Lasa un comentariu