Iubirea si sexul la adolescentiCand ajung la adolescenta, atat baietii, cat si fetele incearca sa isi exprime noua identitate in plina formare. Fiecare intra intr-o noua etapa si se confrunta cu senzatii si dorinte neobisnuite pentru el/ea. Este varsta primelor iubiri si varsta pasiunilor. Este de asemenea si momentul inceperii vietii sexuale pentru cei mai multi dintre acestia.

Desigur ca fiecare om are un set de prejudecati si de norme pe care le adopta din familie si din societate, asa ca inceputul vietii sexuale poate fi un moment dificil si plin de incercari interioare pentru ca sunt bariere mentale si emotionale peste care este necesar sa se treaca.

Un aspect important pentru adolescenti este faptul ca nu pot intotdeauna sa diferentieze la inceput dorinta de a face sex cu cineva de sentimentul de iubire pe care il simt fata de acea persoana. Mai mult, este foarte des intalnit cazul in care adolescentul se simte vinovat pentru dorinta lui de a face sex si atunci o justifica prin dragostea pe care o simte fata de partenera sexuala.

In cartea „Intre parinte si copil”, Haim Ginott spunea: „<<Numai dragostea justifica sexul, spunea Betty, 16 ani. Asa ca sunt indragostita mereu.>> Aceasta abordare cinica are istoria ei sociala. Betty se simte, pesemne, vinovata si singurul mod in care poate sa-si justifice comportamentul sexual este sa se indragosteasca. Iubirea, reala sau imaginara, o absolva de vina.”

Cum poate un adolescent sa faca diferenta intre ceea ce simte pe plan sexual si ceea ce simte emotional pentru partener sau partenera? Este foarte greu ca un adolescent sa faca aceasta diferenta foarte clar daca prima iubita este si prima partenera sexuala de exemplu. El are tot felul de trairi si sentimente amestecate si toate sunt la o intensitate foarte ridicata.

Un adolescent traieste foarte intens fiecare clipa de exprimare in raport cu sexul opus. Mai tarziu va putea sa realizeze care este diferenta si unde anume se intalnesc dragostea si sexul, dar asta numai dupa ce va capata experienta in cuplu.

In aceeasi carte, era scrisa urmatoarea definitie a iubirii: „Dar iubirea nu inseamna doar sentiment si pasiune. Iubirea e un sistem de atitudini si o insiruire de acte care amplifica viata si pentru cel care iubeste, si pentru cel iubit. Iubirea romantica este adesea oarba. Confirma forta celui iubit, dar nu-i vede slabiciunea. Prin contrast, iubirea matura accepta forta fara a respinge slabiciunea. In dragostea matura, nici baiatul, nici fata nu incearca sa-si exploateze ori sa-si posede partenerul. Fiecare isi apartine lui insusi. O asemenea iubire iti da libertatea de a te dezvolta si a deveni sinele tau cel mai bun. Iubirea si sexul nu sunt identice, dar oamenii norocosi sunt capabili sa le combine.

Aceasta este o forma foarte frumoasa de a spune ca sexul si dragostea combinate pot darui in viata unui om o senzatie de implinire si reprezinta o forma de cunoastere autentica. In relatia cu sexul opus te poti cunoaste foarte bine si foarte profund pentru ca iti sunt evidentiate trasaturile de natura opusa celui din fata ta, dar si cele asemenetoare pot fi subliniate si regasite adesea.

Pentru a ajunge la dragostea matura, adolescentii trec prin diverse etape de experimentare si de gasire a propriilor nevoi si dorinte. Ei sunt influentati foarte mult de cei din jurul lor, de grupul de egali si de cei mai mari decat decat la care se raporteaza disproportionat de cele mai multe ori.

Este important ca ei sa ajunga sa isi gaseasca un echilibru si atunci vor putea sa exploreze posibilitatile deschiderii prin iubire in fata unei alte persoane. Iubirea este foarte importanta in viata fiecarui om si nu numai iubirea fata de alti oameni, cat iubirea in general. De aceea ar fi ideal ca toti oamenii sa se deschida si sa o experimenteze in toate formele ei posibile.

 

 

Adaptare dupa „Intre parinte si copil” de Haim Ginott

Lasa un comentariu