Iubirea este fundamentulDe foarte multe ori parintii nu inteleg limbajul pe care il are copilul. El foloseste termeni precum „marfa”, „super”, etc. Acesti termeni pe care ii preia din mediul in care sta si de la prietenii de joaca, sunt termeni pe care parintii nu ii pot asimila cu usurinta. La fel se poate intampla si cu copilul: nici el poate sa nu inteleaga limbajul parintelui sau. Este posibil ca atunci cand parintele incearca sa transmita ceva anume sa nu reuseasca pentru ca fetita sau baietelul nu poate sa intelaga exact ceea ce i s-a spus. Cuvintele au semnificatii diverse, iar cel mai important este modul in care mesajul este transmis.

In cartea „Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor”, scrisa de Gary Chapman si Ross Campbell, este dat exemplul unei astfel de neintelegeri – o comunicare defectuoasa. Studiul de caz este al unei familii care este formata din parintii Dennis si Brenda si fiul lor Ben. Fiul are opt ani de zile si intr-o anumita perioada de timp a inceput sa se comporte diferit in sensul negativ. La scoala a inceput sa ceara foarte multe explicatii legate de sarcinile pe care le are de indeplinit, iar in ceea ce ii priveste pe colegii lui pare sa nu fie interesat de ceea ce manifesta fata de ei, ci pare sa fie gelos si posesiv in legatura cu profesoara lui, langa care ar sta in orice ipostaza. Daca, de exemplu, e randul altui copil sa stea langa ea la o anumita activitate, este capabil sa il impinga doar pentru a fi mai aproape de ea.

Parintii sai au inceput sa-si puna problema unei afectiuni, au mers la medic sa vada daca baietelul nu are cumva probleme de auz si de aceea cere mai multe explicatii in clasa, etc. Medicul i-a asigurat pe parinti ca Ben se dezvolta din punct de vedere fizic complet normal.

Totusi, parintii erau ingrijorati, asa ca au decis sa vorbeasca despre problema lor legata de Ben in cadrul unui seminar despre probleme ale casniciilor. Au fost intrebati daca ceva s-a schimbat in viata lor recent, de cand copilul a inceput sa fie altfel decat era inainte. Au inceput sa spuna cum si-au schimbat programul si ca de fapt nu mai reusesc sa ii acorde timp baiatului lor. Inainte tatal mergea cu Ben la meciurile de fotbal, dar acum, pentru ca este foarte obosit, nu mai merge, ci prefera sa le vada la televizor. Mama lucreaza mai mult si nu mai are timp sa stea cu baiatul ei si copilul este luat de catre bunici de la scoala si sta cu ei pana cand vine mama sa il ia seara acasa sa se culce. Daca tatal nu apare, atunci nici masa nu o iau acasa, ci tot la bunici.

Pana la sfarsitul seminarului la care au luat parte, parintii lui Ben si-au dat seama ca el nu se mai simtea iubit, ca modul prin care el simtea ca este iubit era petrecerea timpului impreuna si ca, acum, simte ca nu mai primeste dragoste pentru ca nici unul dintre ei nu-si mai face timp sa stea cu el sau sa aiba diverse activitati care sa il implice.

Parintii cu siguranta ca il iubeau pe Ben, dar mijlocul prin care ii spuneau acest lucru, adica cel verbal, nu era indeajuns de potrivit pentru limbajul pe care il folosea Ben. Modul in care el percepea iubirea era unul diferit: petrecerea timpului impreuna. Dupa ce au aflat acest lucru, parintii au inceput sa ii acorde timp, iar imbunatatirea comportamentului sau a fost imediat vizibila. Parintii au fost sunati de catre profesoara lui Ben si au fost anuntati ca el a revenit la a fi la fel ca inainte si ca nu mai manifesta comportamente neobisnuite. Tot ce avea nevoie era sa se simta iubit.

Asadar, este foarte important ca un copil sa simta iubirea din partea parintilor sai. Parintii trebuie sa fie insa atenti la modul in care copilul percepe iubirea. Este posibil ca ei sa il iubeasca, dar ca mesajul sa nu ajunga la copil. Copilul are nevoi emotionale si este important ca parintii sa le vada si sa le indeplineasca in masura in care este posibil.

 

Adaptare dupa „Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor” – Gary Chapman & Ross Campbell
Editura Curtea Veche

Lasa un comentariu