Iti valorifici intreg potentialul?Una dintre cele mai interesante carti de dezvoltare personala se numeste „Oamenii sunt idioti, iar eu pot demonstra asta” scrisa de Larry Winget. In ciuda limbajului direct (uneori prea direct) si al sarcasmului care-i strabate intreaga lucrare, cartea s-a bucurat de un real succes, devenit in scurt timp best seller.

Intr-unul din capitole autorul subliniaza faptul ca omul este singura fiinta de pe planeta care nu-si foloseste intreg potentialul. Un copac creste cat se poate de inalt, atat cat ii permite materialul genetic, toate speciile de pe pamant, mai putin omul, se dezvolta exact cat este posibil atingandu-si maximul. Numai omul, despre care se spune ca este o fiinta rationala si constienta, nu face asta. Oamenii aleg sa moara mai repede decat ar trebui, datorita unui stil de viata total nesanatos si al unei gandiri daunatoare care daca persista o perioada lunga de timp, modifica intreaga chimie a creierului. O data ajuns la un punct in care intervine multumirea de sine (o multumire superficiala) omul refuza sa se mai dezvolte.

Cu toata ca piramida lui Maslow contine mai multe trepte in ceea ce priveste trebuintele omului, el se multumeste sa-si satisfaca doar dorinta aflata la baza piramidei. El renunta sa mai invete lucruri noi, renunta sa-si mai aduca contributia in cadrul societatii si face asta nu pentru ca i se impune, ci pentru ca asa vrea el. Toti vor sa fie promovati, sa fie fericiti, sa aiba o relatie mai buna cu partenerul de viata, sa aiba cat mai multi bani, sa fie mai inteligenti, dar nimic din toate acestea nu este adevarat pentru ca nu fac mai nimic pentru a-si atinge scopurile.

Primul pas pe calea dezvoltarii personale este acela de a fi sincer cu tine. Este usor sa reusesti in viata o data ce ai inteles acest concept fundamental. Simplele tale dorinte nu schimba nimic. Doar ratiunile tale schimba lucrurile. In loc sa-ti pierzi timpul si energia vorbind despre ceea ce-ti doresti, mai bine sincronizeaza-ti dorinta cu actiunea.

Actorul principal din filmul Forrest Gump spunea ca prost este cel care se poarta ca un prost. Si avea dreptate. Una dintre cele mai mari prostii pe care o fac oamenii este sa dea vina pe altii, pe karma, pe tot felul de „forte” exterioare doar ca sa nu recunoasca si sa-si asume acest lucru simplu. Asumarea responsabilitatii poate fi mai grea decat crezi. Desi se vorbeste pretutindeni despre ea, nimeni nu este invatat concret sa o faca. La scoala se dau drept exemple tot felul de eroi suprarealisti al caror comportament nu are nici o aplicabilitate in viata de zi cu zi, iar copiii – viitorii adulti, nu percep morala povestirilor, ci considera ca responsabilitatea este un basm frumos. Nicaieri nu se explica concret cum se poate educa acest lucru.

Unul dintre secretele dezvoltarii personale consta in a fi constient de propria stupiditate. Absolut toti ne purtam ca niste idioti din cand in cand. Absolut toti am facut greseli in viata si am savarsit fapte de care nu suntem tocmai mandri. Secretul nu consta doar in recunoasterea greselilor, ci in a constientiza cand te porti ca atare si sa le corectezi. Trebuie sa redresezi situatia inainte de a gresi: sa stii cand esti pe cale sa gresesti si sa nu gresesti.

Autorul compara viata cu un joc de golf. Foarte putini jucatori (chiar si dintre cei mai renumiti) lovesc bine de fiecare data. Jocul de golf nu se rezuma la a da niste lovituri grozave la inceput; cei mai buni jucatori stiu ca trebuie sa dea o lovitura decisiva chiar si atunci cand au o pasa proasta. Chiar daca in viata greselile sunt inevitabile, important este sa inveti din ele si data viitoare sa iei deciziile corecte, iar numarul deciziilor corecte luate in momentele cheie din viata ta, sa depaseasca greselile. Chiar si dupa ce ai luat decizia sa-ti observi si sa-ti indrepti comportamentul astfel incat actiunile sa coincida cu dorintele, vor mai fi momente in care vei spune una si vei face alta. Nu te lasa doborat de vina, important e sa fii persistent in decizie.

Nu ar trebui sa existe „nu pot”, ci „nu pot acum”. Napoleon era de parere ca exista un cuvant care nu ar trebui sa existe in dictionar si anume cuvantul „imposibil”. Imposibilul nu este altceva decat o neputinta de moment si nu una de durata. Pentru tine este important sa-ti mentii drumul ales, indiferent de impedimentele scoase in cale de catre vechile obisnuinte.

Este posibil ca dorintele tale fiind mult prea inalte in raport cu posibilitatile, sa nu devina de fiecare data realitate. Dar tu vei iesi castigat din aceasta aventura: mai darz, mai tenace, mai constient de tine si mai lucid.

 

Lasa un comentariu