Invatarea exprimarii sentimentelor 

Intre trei si sase ani, copilul invata sa-si exprime sau sa-si reprime sentimentele. In timpul acestor ani copilul isi va construi atitudinea fundamentala vis-a-vis de ceea ce simte in interiorul sau. Ori va crede ca sentimentele si emotiile sunt periculoase si ca ar fi mai bine sa le reprime, ori va invata sa le lase sa “curga”, fie ele pozitive sau negative.

Sa luam urmatorul exemplu. O mama il ia pe copilul sau de doi ani si jumatate sa faca cumparaturile impreuna. Si-a pus lucrurile in carucior, iar pe copil l-a asezat in spatiul special pentru copii, tot in carucior. La un moment dat o doamna mai in varsta se apleaca peste carucior si spune zambind: “Ce baietel dragut!” Micutul ridica ochii catre doamna mai in varsta si spune cu voce inalta si inteligibila: “Pleaca de aici! Nu-mi place de tine!”

Daca dumneavoastra ati fi fost mama, cum ati fi reactionat la acest incident? Majoritatea mamelor ar spune copilului: “Acesta nu este un mod de a vorbi cu o doamna asa draguta! Cere-ti iertare imediat!” , mai degraba decat sa-l scuze pe copil in fata doamnei spunand: “Nu are decat doi ani si jumatate, nu prea stie multe.Cu alte cuvinte, multe mame l-ar lasa pe micut sa inteleaga ca este un lucru rau sa exprimi ceea ce simti.

Nu cred ca au dreptate. Cred ca micutii au tot dreptul sa spuna ceea ce gandesc la aceasta varsta. Este nociv pentru dezvoltarea personalitatii lor, spontaneitatii si autenticitatii de copil sa-i invatam sa-si ascunda sentimentele in acesti primi ani.

Nu pledez pentru faptul ca toti copiii, de toate varstele sa spuna tot ce gandesc oriunde si oricand, daca au chef. Trebuie sa respecte sentimentele celorlalti si sa fie politicos cu ei. Dar nu pot invata sa fie delicati cu sentimentele celorlalti in perioada prescolara, fara a se afla in pericol de a-si inhiba propria lor verva si spontaneitate.

Micutul de doi ani si jumatate nu invatase inca sa trateze politicos sentimentele acelei doamne in varsta.

La varsta de sase ani trebuie invatat copilul ca si ceilalti simt cate ceva; atunci veti avea timp sa-i explicati ca exista locuri si circumstante unde nu putem spune mereu tot ce gandim, ca uneori gandurile trebuie sa ramana neexprimate pentru a nu atrage necazuri. La nivelul claselor primare putem invata copiii sa recunoasca circumstantele in care anumite sentimente se pot exprima liber si circumstantele in care nu este prudent sa o facem. Totusi varsta prescolara ramane aceea la care trebuie sa incurajam copiii sa se exprime liber.

 

Fragment din Totul se intampla inainte de 6 ani – Ana Savin

Lasa un comentariu