Invata ce sa faci cand copilului tau este furiosParintii se sperie de multe ori atunci cand vad ca au in fata lor un copil foarte suparat si care reactioneaza conform furiei pe care o simte in acel moment. De cele mai multe ori ei reactioneaza inadecvat si prin atitudinea lor ajung sa ii supere si mai mult pe cei mici.

In cartea “Intre parinte si copil”, Haim Ginott scrie: „Cand se enerveaza, copiii nu sunt permeabili la argumente rationale. Cand devin furiosi, ei nu reactioneaza decat la alinare emotionala.”

Ce inseamna in acest caz „alinare emotionala”? In cele mai multe situatii inseamna ca mama sau tatal sa accepte starea copilului asa cum este ea in acel moment fara a incerca sa o critice sau sa o inlature cu argumente rationale.

Inseamna de asemenea si o oglindire a ceea ce copilul simte: „ Doi copii se joaca in camera de la subsol. Deodata se aude un zgomot asurzitor, urmat de tipete si acuzatii. Rosu de furie, Billy, sase ani, urca scarile in fuga si izbucneste: <<Betsy mi-a daramat cetatea!>>Mama lui ii raspunde plina de intelegere:  <<O-o-o, ce suparat trebuie sa fii!>>;<<Sigur ca sunt!>> Billy face stanga -imprejur si merge inapoi la joaca.”

 In acest exemplu, mama nu s-a bagat in cearta lor, nici nu a incercat sa rezolve situatia, nici nu a incercat sa il faca pe unul sau altul dintre copii sa se simta vinovat sau sa plateasca pentru ceea ce s-a intamplat la locul de joaca. Tot ce a facut a fost sa ii oglindeasca starea launtrica si sa il ajute in acest fel sa se simta inteles, acceptat. Apoi copilul a reusit singur sa treaca peste furia pe care o simtea pentru ca a primit suportul adecvat pentru starea sa emotionala.

O alta modalitate de a raspunde la furia copilului si de a-l ajuta cu adevarat este aceea a definirii problemei si a sugerarii unei solutii pentru momentul respectiv. De exemplu, cand un baietel si-a intepenit ciocanelul cu care canta la xilofon, a inceput sa planga, mama lui i-a spus „Plangi fiindca s-a intepenit ciocanelul. Trebuie sa-l reparam.”
In acel moment copilul a incetat sa mai planga si de cate ori patea acelasi lucru, se ducea increzator la mama lui pentru a repara jucaria. El avea o solutie buna, o solutie care sa il ajute sa rezolve problema cu care se confrunta.

 Empatia este foarte importanta in momentele in care un copil este furios: „Un raspuns empatic, care ii oglindeste copilului dispozitia zbuciumata, exprimand simpatia si intelegerea parintelui, reuseste sa schimbe sentimentele de furie ale copilului.”

 

Adaptare dupa „Intre parinte si copil” de Haim Ginott

Lasa un comentariu