Intreaba-ti adolescentul ce crede si ce simte!Multe dintre problemele de comunicare dintre oameni se refera foarte des la neascultare. Acest lucru este valabil atat la persoanele adulte cat si la copii. Una dintre situatiile ce merita a fi dezbatuta, este relatia speciala dintre adolescenti si parintii lor.

Adolescentii sunt imprevizibili si in plina schimbare. Parintii lor nu stiu intotdeauna sa reactioneze la stimulii la care sunt supusi.

Un adolescent poate sa vina tipand acasa pentru ca s-a certat cu un profesor, poate sa vina plangand pentru ca s-a despartit de iubitul sau de iubita lui si apoi poate sa rada fericit pentru ca a vorbit la telefon cu el/ea si s-au impacat. Prin urmare, este o perioada in care atat parintii, cat si adolescentii sunt supusi schimbarilor.

Ceea ce parintii au uitat este ascultarea copiilor lor. A asculta inseamna mai mult decat a sta pe un scauna in fata cuiva si a privi in ochi. Inseamna prezenta unei deschideri emotionale, o deschidere care sa permita accesul real la informatie. Cu alte cuvinte, ascultarea trebuie sa vina „din inima”.

Foarte rar exista parinti care sa ii intrebe pe adolescenti ce parere au in legatura cu un anumit aspect al vietii si sa isi faca timp sa il asculte cu adevarat. Chiar daca un adolescent nu are experienta de viata a unui adult, el poate sa simta si sa creada lucrurile care sunt importante pentru el. Este bine pentru el sa simta sprijinul si increderea din partea parintilor.

Atunci cand un adolescent este intrebat ce parere are in legatura cu o interdictie pe care a primit-o de la parinti, el poate sa dea un raspuns surprinzator: el poate demonstra ca stie ratiunea pentru care parintele a dat acea regula.

De exemplu, daca un adolescent doreste sa mearga la un concert care este in mijlocul noptii si este intrebat daca stie de ce parintii nu il lasa, el poate sa spuna ca intelege ingrijorarea parintilor lui pentru ca este posibil sa fie lovit in timpul concertului sau pentru ca la intoarcere poate sa fie furat de hotii de buzunare sau ca se poate droga la un asemenea eveniment.

Daca el intelege toate acestea exista o mare posibilitate sa fie foarte atent si sa nu pateasca nimic sau poate sa gaseasca o modalitate de a negocia plecarea lui, astfel incat parintele sa fie mai putin ingrijorat. Ca solutie pentru a evita pericolul de a se intoarce acasa singur, parintele ar putea sa il ia de la concert cu masina sa.

Ascultarea reala poate sa duca la multe schimbari si la o imbunatatire mare a comunicarii dintre copii si parinti. O simpla intrebare pusa corect poate sa impiedice o avalansa de frustrari si sentimente negative. Tot ce conteaza este, pana la urma, sa existe iubire si deschidere pentru ca parintii si adolescentii sa aiba o relatie buna.

 

Adaptare dupa Adele Faber si Elaine Mazlish – „Cum sa-i asculti pe adolescenti si cum sa te faci ascultat”

 

Lasa un comentariu