Intre manie si iubireMania si iubirea sunt strans legate si foarte asemanatoare: sunt amandoua puternice si intense si pot sa tina o perioada mare de timp. Cand un om iubeste pe cineva se gandeste ca nu poate sa simta pentru el ceva negativ, dar realitatea ne arata ca acest lucru este prezent in viata oricui: „Cand ne aprindem de manie nu mai tinem cont de logica, lucrurile apucand-o pe o cale distrugatoare, care practic inrautateste si mai tare situatia. De asemenea, nu intotdeauna judecam asa cum s-ar cuveni ce e drept pentru noi si pentru altii; sau incercam sa corectam relele intr-un mod egoist (Gary Chapman & Ross Campbell).

Copilul invata foarte multe despre mania lui in relatia cu parintii sai. El poate sa observe dinamica familiei si modul in care mania este exprimata in interiorul acesteia. Parintii trebuie sa invete sa se raporteze corect la mania lor, iar copiii vor invata si ei sa se raporteze la cea pe care o simt ei. Nu numai mania mamei sau a tatalui asupra lor ii afecteaza pe copii, ci si mania proprie, asa ca parintii trebuie sa fie atenti nu numai la cum se manifesta fata de copiii lor, ci sa ii invete si pe ei sa isi gestioneze mania.

In aceeasi carte este dat exemplul familiei Jackson care este formata din mama, tata si copilul lor. Este prezentata o seara obisnuita in care mama este foarte obosita, dar trebuie sa spele vasele in continuare, iar tatal, tot foarte obosit dupa o lunga zi la serviciu, sta si se uita la televizor. Copilul vine si cere prajituri. Mama, nervoasa, ii spune ca nu a mancat ce trebuia, asa ca nu va primi nici prajituri. Peste cinci minute, copilul se intoarce si cere voie sa mearga la prietenul lui Bobby avand in mana mingea de baschet. Tatal, nervos, ii spune ca nu se va duce pentru ca nu si-a terminat temele si apoi tipa la el sa nu mai loveasca mingea. Copilul pleaca, dar se intoarce peste inca cinci minute spunand ca vrea sa mearga la Bobby pentru a-si putea continua lectiile pentru ca nu are un anumit manual. Din greseala mingea sparge o ceasca din casa, iar tatal se infurie si il bate pe copil pana cand mama vine sa il salveze. Dupa ce il lasa pe copil acesta fuge in camera lui plangand, mama se intoarce la spalatul vaselor, iar tatal la televizor.

Din pacate aceasta este imaginea unei seri in multe dintre case. Ea ar putea fi schimbata, daca mama si tatal ar discuta, daca ar comunica problemele.

De exemplu, mama in aceasta situatie este mult prea obosita pentru a spala vasele, asa ca are nevoie de ajutor si ar trebui sa il ceara sotului ei. Daca nu ar mai fi atat de solicitata, ar putea sa ii raspunda copilului cu blandete la intrebari si nu enervata, iar copilul ar primi dragoste, iar rezervorul lui de iubire ar fi in continuare plin, chiar si in situatia in care nu poate sa primeasca ceea ce doreste din punct de vedere fizic. Tatal nu ar ajunge la nivelul la care sa isi bata copilul pentru ca discutia nu ar fi fost impinsa pana in acel punct.

Aceasta familie nu stie cum anume sa gestioneze furia, iar copilul din familie nu poate decat sa acumuleze din ce in ce mai multa. Este posibil sa nu realizeze momentul in care va exploda aceasta tensiune adunata si nici cauza reala.

Este foarte important pentru copii ca atunci cand sunt maniosi sa simta ca au voie sa fie asa si ca sunt iubiti neconditionat, chiar daca uneori actiunile lor nu sunt permise. Iubirea neconditionata aratata copiilor duce catre o comunicare deschisa, catre imbunatatirea relatiei dintre parinti si copii.

 

 

Adaptare dupa: „Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor” –  Gary Chapman & Ross Campbell

Lasa un comentariu