Intimitatea in perioada adolescenteiIntimitatea in perioada adolescenteiCare este varsta ideala pentru inceperea vietii sexuale?

La aceasta intrebare nu exista un raspuns standard. Depinde de fiecare tanar in parte, cand se simte pregatit pentru acest pas important.

Cu toate acestea, exista cateva repere care pot ajuta tanarul in decizia sa, chiar daca uneori presiunea grupului poate avea un rol determinant in inceperea vietii sexuale. Unii tineri considera anormala inceperea vietii sexuale dupa anii adolescentei, astfel incat, stapaniti de aceasta convingere, ei devin chiar obsedati de acest subiect. Sexualitatea nu se mai afla in legatura cu afectivul, ci se transforma intr-o experienta bagatelizata si dezamagitoare in foarte multe cazuri.

Fiecare tanar trebuie sa stie ca initierea sexuala nu are o anumita legatura cu varsta, ea trebuie sa se intample numai atunci cand exista o anumita maturitate psihica care este determinata de maturitatea anatomica si afectiv-sexuala diferita de la tanar la tanar”, scrie Dr. Antoaneta Pop in “Sex fara restrictii, dar…”

Daca tanarul asteapta acea maturizare psihologica si nu grabeste momentul numai ca sa se incadreze in normele grupului, atunci el nu-si va deteriora pe viitor calitatea vietii sexuale. Parintii trebuie sa isi observe de la distanta copilul, fara sa-i invadeze spatiul intim si sa il sprijine atunci cand acesta are nevoie de lamuriri.

Unii parinti se amesteca in intimitatea adolescentului afisand o atitudine camaradereasca, deseori sufocanta, iar alti parinti sunt ostili si agresivi. O alta categorie de parinti se comporta cu o detasare iesita din comun ignorand subiectul si lasandu-i pe tineri sa nu isi refuze nici o ocazie de afirmare sexuala. Este vorba despre libertinajul exprimat prin relatii erotice superficiale, instabile, fara implicare afectiva. „Activitatea sexuala devine pentru ei un act mecanic, cu rol absolut igienic. Din cauza comportamentului nediplomatic al parintilor, raporturile dintre generatii devin tot mai tensionate, mai ales in cazul acelor parinti care aproba sau dezaproba zgomotos inceputurile sexualitatii, dar si al acelora care ignora aceste momente”.

Formarea personalitatii psihosexuale incepe o data cu izbucnirea instinctului sexual si a constientizarii feminitatii si masculinitatii. Prejudecatile persoanelor in varsta fac dificila depasirea inhibitiilor pe plan sexual al unei categorii de tineri care sufera de complexe. Acestia nu pot darui afectivitate in intimitatea cuplului sau nu-si pot manifesta dorinta in mod firesc.

In prezent, informatii despre sexualitate se gasesc aproape peste tot, in diverse reviste. Aceste informatii accentueaza confuzia tinerilor in legatura cu semnificatia si valoarea psihosexualitatii.

Adolescentii vor cu orice pret sa arate sexy asa cum au vazut in filme, reviste sau evenimente mondene prezentate la televizor. „Nu se cunoaste insa faptul ca frumusetea adevarata a individului nu este vulgara si ca aceasta frumusete este conditionata in primul rand de masurile elementare de igiena”.

Dorinta intensa de a fi sexy are la baza atragerea unui partener de sex opus. Fetele aleg o vestimentatie care sa le dezvaluie formele atat cat permit imprejurarile sau vor sa socheze printr-o tinuta trasnita in vederea indeplinirii aceluiasi scop. Ele vor sa fie observate, dorite si „agatate” de vreun tanar.

„In imaginatie exista totusi programat faptul ca, apoi, va veni si iubirea, acea iubire romantica fara de sfarsit, pentru ca fetele, chiar si in adolescenta, confunda realitatea cu ceea ce viseaza ele. Insa, pornind la vanatoare cu astfel de arme, se poate gasi un partener, dar in nici un caz pentru ceva de durata, indiferent daca se ajunge sau nu la actul sexual. Si asta pentru ca partenerul a fost `chemat`, prin intreaga recuzita, doar pentru acuplare”.

Ca orice insusire care se educa, si feminitatea este un aspect care se cultiva. Aceasta feminitate, daca este „purtata” cu eleganta si discretie, este o modalitate decenta de seductie. Este o modalitate prin care se invita la cunoastere reciproca si, de ce nu, este posibil sa se infiripe o legatura afectiva de durata. Daca, ulterior, actul sexual va fi acceptat, acesta va fi privit altfel, el nu risca sa fie dezamagitor pentru cei doi, iar relatia, asa cum o doresc fetele, va fi de lunga durata.

Fetele care doresc sa fie sexy si sa atraga privirile baietilor, trebuie sa se intrebe ce anume doresc sa obtina prin acest tip de atitudine. Aceasta analiza este utila ca sa nu se insele singure, fapt ce va afecta intr-o oarecare masura psihicul atat de fraged la acea varsta.

Si baietii vor sa arate cat mai sexy, barbatesc, pentru ca ei cred ca masculinitatea evidenta atrage sexul opus. Isi aranjeaza parul, au grija la vestimentatie, au o atitudine un pic libertina, dar sunt mai putin romantici. Ei sunt animati de dorinta presanta de a ajunge la actul sexual, iar drumul lor le este netezit de tinerele care folosesc cu sens gresit semnificatia cuvantului sexy.

 

Adaptare dupa „Sex fara restrictii, dar…” – Antoaneta Pop
Editura Universal Dalsi

Lasa un comentariu