Inteligenta subconstientululuiSubconstientul are un rol esential in orice proces mental. Pentru a intelege mai bine care este rolul acestuia in procesul de gandire, psihologii propun un simplu exercitiu: intrebati pe cineva din apropierea dvs care este capitala Angliei. Veti observa cum instantaneu va va veni in minte Londra. Desigur, nici raspunsul interlocutorului nu se va lasa mult asteptat.

Subconstientul este compus dintr-o multitudine de informatii si date stocate in memorie, pe care le putem accesa atunci cand este necesar. Zilnic ne folosim de puterea si inteligenta subconstientului pentru a ne integra si progresa in societate, apeland la multimea de informatii si obiceiuri pe care le-am inmagazinat in subconstientul nostru.

Psihologii sunt de parere ca subconstientul se afla chiar la granita dintre constient si inconstient, iar cele mai recente studii intaresc si mai mult spusele acestora. In lumina noilor cercetari aflam ca procesele mentale care au loc in afara gandirii constiente, sunt mult mai complexe decat se credea pana acum.

Una din marile intrebari la care specialistii si psihologii din intreaga lume incearca si in prezent sa raspunda, se refera la ce anume plasmuieste inconstientul si la ce este necesara gandirea constienta. Studiile de specialitate atribuie inconstientului actiunile reflexe, reactii de tipul stimul-raspuns, cum ar fi memorarea informatiilor sau miscarea automata/deprinsa. Pe de alta parte, gandirea constienta este cea care implica rationamente deductive, analiza si sinteza, comparatia notiunilor, organizarea, abstractizarea si concretizarea informatiilor.

Insa, conform unor cercetari realizate in Israel se pare ca lucrurile nu se prezinta chiar asa cum credeam pana acum. Specialistul in stiinte cognitive Ran Hassin alaturi de echipa sa a folosit o iluzie optica ce poarta denumirea “continuous flash suppression” (CFS) pentru a fixa o serie de informatii in mintea subiectilor voluntari, fara ca acestia sa fie constienti de ele.

Mecanismul care sta la baza acestui truc, consta in tentativa creierului de a
contopi imaginile primite de catre fiecare ochi in parte, intr-o singura conceptie/reprezentare coerenta.
In cadrul acestui experiment, CFS – “suprimarea flash continua”, este utilizata o pereche speciala de ochelari pentru a prezenta voluntarilor imagini diferite fiecarui ochi in parte. Astfel, un ochi va vedea o succesiune rapida de imagini cu patrate colorate strident care atrag cu mare usurinta atentia, astfel incat cand celalalt ochi receptioneaza informatii autentice, subiectul nu contientizeaza pe loc acest lucru. Acest fapt, ne evidentiaza ca in realitate este necesara o anumita perioada de timp (cateva secunde), pentru a putea constientiza un obiect perfect vizibil.

O alta etapa a experimentului condus de Ran Hassin implica si expunerea unor probleme de aritmetica la nivel inconstient. Problemele prezentate erau de tipul “9-4-2=”, fiind urmate de un numar perfect lizibil pe care voluntarii il citeau cu voce tare. Numarul prezentat putea sa fie rezultatiul corect la problema de aritmetica sau un numar care nu avea niciun fel de legatura cu aceasta. Interesant este ca subiectii au prezentat un timp de reactie cu mult mai bun in momentul in care numarul pe care il citeau reprezenta raspunsul corect la problema, decat in cazul in care acesta era un numar fara legatura cu aceasta. Ceea ce inseamna ca operatia matematica a fost procesata si rezolvata in mintea lor la nivel inconstient. Din acest motiv, ei au avut tendinta de a citi numarul corect mai rapid, chiar daca ei nu apucasera la nivel constient sa solutioneze problema de aritmetica.

Studiul de fata ne aduce noi dovezi si noi informatii la lumina care ne arata ca inconstientul are capacitati mult mai complexe decat se credea pana acum. Echipa de specialisti considera ca rezultatele obtinute schimba intru totul perceptia despre studiul inconstientului, sustinand ca “procesele inconstiente pot efectua orice functie de baza pe care o poate executa un proces constient”.

Lasa un comentariu