Intelegerea actului sexualIntelegerea actului sexual

“Absenta educatiei pe plan sexual ii determina pe tineri sa porneasca la drum cu idei gresite despre actul sexual, idei pe care apoi le poarta in minte toata viata. Astfel, tot ce este legat de sex devine un fel de obsesie. Tinerii, fara acel minim bagaj de cunostinte corecte despre sex, odata cu instalarea pubertatii, sunt macinati de dorinta de a descoperi “misterul” actului sexual. Pentru ca in capul lor totul este augmentat, din cauza ca parintii lor adopta strategia tacerii cand vine vorba de sex, multi sunt deceptionati dupa prima experienta sexuala.” ( Pop, A. 1998)

Sexul si sexualitatea intelese gresit pot genera doua reactii: fie sa evite actul sexual si/sau sa-l priveasca sceptic, ca o chestie ciudata din care adolescentul nu intelege mare lucru, dar caruia nu i se poate impotrivi; fie il va goli de orice semnificatie si va incepe sa scrijeleasca “robojul” pentru a putea tine evidenta cuceririlor sexuale care sa-l ajute sa-si mentina aureola de “barbat” in fata celorlalti “barbati” din gasca.

“Chiar daca placerea simtita dupa primul contact este altceva decat cea asteptata, experientele sexuale sunt pentru tineri, in cercul lor de prieteni, un subiect de bravaj, de demonstrare a barbatiei, iar tinerele continua sa accepte acuplarea convinse ca numai astfel pot fi iubite. Adesea, acest mod de a gandi despre dragoste nu se schimba nici la maturitate. Barbatii fac eforturi de a dovedi sau de a-si dovedi ca sunt virili, iar femeile, indiferent de simtaminte, vor sa fie considerate sexy si “bune la pat” din dorinta de a-si pastra partenerul. In contextul acestor ambitii, instinctul de autoaparare este mult diminuat. Cei doi, in cele mai dese cazuri, uita sa-si ia vreo masura de protectie pentru evitarea contactarii unor boli, iar femeile sa se protejeze impotriva unor eventuale sarcini.” (Antoaneta Pop, 1998)

Un alt mod de gandire nu include afectivul (iubirea), motiv pentru care nu se face diferenta intre “a face sex” si “a face dragoste”. Cand este vorba despre sex, intre parteneri nu exista comunicare si afecte iar, dupa acuplare, ei devin iarasi doi straini. Acest contact sexual ramane ca o alta experienta in domeniu.

Cand este vorba despre dragoste, iubirea este cea care pretinde sa fie completata de actul sexual. Iubirea este un complex afectiv care face ca relatia dintre parteneri sa nu se rezume doar la o simpla experienta, iar orgasmul sa fie impartasit, pentru ca orgasmul nu este numai fizic, ci si psihic.

Autoarea mai sus mentionata afirma in continuare ca „esecurile actului sexual sunt mai frecvente atunci cand se face numai sex. Adesea, frigiditatea si impotenta se trateaza prin acuplarea cu un partener pentru care exista si alte simtaminte decat acea dorinta de posesiune, adica cu o persoana cu care vrei sa impartasesti toate trairile cotidiene.”

Cele mai multe persoane care fac doar sex vor acuza aceasta fraza ca este lipsita de adevar. Aici nu vorbim despre asa numitii barbati afemeiati, pentru ca ei se manifesta asemanator drogatilor. Ei trebuie sa isi ia drogul, altfel nu pot merge mai departe, sa se concentreze spre alte activitati. De aceea, barbatul-afemeiat nici nu poate fi acuzat ca a tradat sau inselat pe cineva.

Cand iubirea cere contactul sexual, atunci acel contact sexual nu mai este o obsesie, ci un act normal care nu se “intampla”, ci se petrece firesc, fiind un alt mod de comunicare intre parteneri.

Daca planul afectiv lipseste sau este prea putin dezvoltat la barbat, acest fapt duce la lipsa preludiului din cadrul actului sexual. Lipsa preludiului va da peste cap intregul sistem sexual intrucat, fara acest preludiu, organismul nu se poate pregati corect din punct de vedere fiziologic pentru ceea ce urmeaza sa se desfasoare. El nu se pregateste pentru buna functionare a testiculelor pentru ca procesul sa fie intreg si „cantitatea de sperma sa fie pregatita in totalitate”.

Daca etapa de preludiu se scurteaza sau se sare peste ea, treptat se poate ajunge la impotenta, pentru ca se deterioreaza procesul de functionare al testiculelor. Pentru ca este necesar si vital ca aceasta cantitatea de sperma sa se poata reface. Preludiul confera cantitatea suficienta de sperma pentru ca actul sexual sa se poata consuma corect in totalitate.

Fortarea duce la deteriorarea bunei functionari a aparatului genital si ajunge ca barbatul sa ejaculeze, dar sa nu mai simta nici un fel de satisfactie. Mai tarziu, acest blocaj duce la impotenta.

Ca sa intelegem mai bine importanta preludiului, luam ca exemplu functionarea unui autoturism. Inainte de a porni la drum, motorul se incalzeste in prima faza, apoi punem masina in miscare. Daca nu asteptam ca motorul sa se incalzeasca si pornim la drum cu masina, la x porniri bruste de acest gen „ la rece”, se va constata la un moment dat deteriorarea motorului.

O anumita categorie de barbati prezinta o excitatie foarte puternica (se excita rapid) si ca urmare cred ca pot sa intretina relatii sexuale cu foarte multe femei diferite. In acest fapt consista iluzia, deoarece acestia nu trebuie sa se ia dupa cantitatea de excitare pe care o simt, pentru ca ei, de fapt, nu detin cantitatea necesara de sperma pentru a intretine atatea acte sexuale ca ele sa fie intregi/complete si finalizate.

Faptul ca se excita rapid, confera acestui barbat senzatia ca ar putea sa intretina actul sexual, dar este o iluzie. In timp, va constata ca nu mai poate intretine nici un raport sexual: poate fi excitat, dar nu mai are erectie.

Cu alte cuvinte, toate acele sfaturi din batrani care indemnau la cumpatare sexuala si la impartasirea actului sexual cu cineva fata de care sa existe sentimente, nu erau vorbe aruncate la plesneala. Ele erau necesare pentru ca acel barbat sa fie sanatos si sa se poate acupla cat mai mult timp, dar sa si ramana sanatos din punct de vedere fizic si psihic (actul sexual implinit partial duce la numeroase probleme; unii barbati nu se mai simt bine avand doar femeia in brate, ei trebuie sa priveasca inainte materiale de gen pornografic/sexy sau alte femei pe strada ca sa isi faca in prealabil “pregatirea” pentru sex. Ei se transforma in timp in voyeuri).

De obicei, se credea ca preludiul este o nevoie a femeii pentru ca este mai emotiva, mai sensibila si are nevoie de existenta planului afectiv. In realitate, preludiul este necesar si sanatos pentru amandoi. Daca barbatul intelege ca preludiul ii este necesar si lui, acest lucru o va sprijini si multumi pe ea, si, in acelasi timp, o va ajuta pe femeie ca in a doua etapa, cea a contactului sexual, pe care el o vede mai importanta pentru el, ea sa fie activa, nu pasiva asteptand ca el sa finalizeze. In acest mod, exista o sansa ca exemplele care se vehiculeaza uneori cand ea intreaba „si ce ai facut azi?„ sau „mi-e foame, avem ceva prin frigider?”, sa nu mai existe.

In tot acest ansamblu complex se pune problema participarii barbatului si a femeii in cadrul actului sexual. Barbatul participa la preludiu impreuna cu femeia respectiva, cea pe care o iubeste si astfel o sprijina si pe ea sa participe la acest act pana la capat. Participarea va fi a amandurora de la un capat la celalalt, total si complet.

Pentru ca, de obicei, barbatii tratau preludiul ca lipsa de sens, iar femeia era pasiva in partea a doua al actului sexual, fiecare facea dragoste pe bucati: desi erau impreuna, erau singuri. Ea se simtea afectiv bine in prima parte si atingea orgasmul rapid, iar in momentul in care barbatul incepea si el sa se simta bine fizic, ea se gandea la ce trebuie sa cumpere, ce treburi mai are de facut si „cand oare se termina totul ca deja a durat prea mult”, situatie absolut stanjenitoare pentru ambele parti.

Daca barbatul intelege sa participe afectiv la preludiu in prima parte, atunci si ea va putea sa isi prelungeasca participarea la actul respectiv de dragoste, pana la capat cand finalizeaza si el.

 

Lasa un comentariu