Influenta modelelor preluate din familia de origine 

Barbatii si femeile pornesc intr-o casnicie cu niste modele deja invatate. Barbatii de cele mai multe ori doresc o femeie care sa li se supuna.

Pentru cele mai multe dintre femei acesta imagine a barbatului despre femei reprezinta o profunda jignire. Barbatii nici nu realizeaza ce suferinta provoaca in interiorul unei femei atunci cand ii cer sa faca anumite lucruri fara a argumenta decat ca „ trebuie sa li se supuna pentru ca asa face o sotie buna”.

Ei incearca sa intre in anumite tipare pe care le-au preluat de-a lungul vietii din mediul in care au crescut. Daca parintii au avut o casnicie in care barbatul a condus si a luat decizii fara ca femeia sa fie consultata, atunci si baiatul acelei familii, cand se va casatori, va tinde sa actioneze la fel. Astfel ca, nu va descoperi poate niciodata modul corect de comunicare cu sotia lui.

Poate ca ar face o echipa foarte frumoasa cu nevasta lui si ca ar fi mai usor pentru el sa discute ceea ce urmeaza a fi facut, iar pentru ea ar fi o dovada ca este apreciata si iubita, dar acest lucru nu va putea fi descoperit decat daca se poate desprinde de ceea ce a invatat anterior si va invata sa fie cu adevarata cu femeia cu care s-a casatorit.

 Un alt tip de model invatat in familie este acela in care barbatul se asteapta de la sotia lui sa raspunda cu afectiune si deschidere chiar daca el a suparat-o. Pare ca nu o considera a fi un om cu dreptul de a raspunde la lucrurile negative din viata ei. Astfel ca, o sotie nu ii va mai raspunde sotului ei atunci cand el continua sa-i raneasca sentimentele fara sa rezolve problema din trecut, adica fara sa actioneze astfel incat sa o ajute sa treaca peste ceea ce s-a intamplat si sa il ierte.

Pentru a-l ierta este nevoie ca el sa isi ceara scuze si sa actioneze vizibil cu intentia de a o impaca, de a-si repara greseala. Daca o femeie este suparata, are tendinta de a se inchide nu numai emotional, ci si fizic – nu va mai dori nici atingerea celui de langa ea si nu va mai dori sa ii mai impartaseasca nimic.

 Sotul se asteapta de multe ori ca femeia de langa el sa nu reactioneze la izbucnirile lui de violenta verbala. El considera ca are dreptul sa reactioneze asa pentru ca este conducatorul familiei. Nu se asteapta ca sotia sa raspunda negativ, ci sa il inteleaga pentru momentul prin care trece. Dar, in realitate, femeile reactioneaza cu furie in multe dintre situatii. Scopul barbatului ar trebui sa fie modificarea propriului comportament astfel incat sotia sa nu mai fie pusa in situatia de a reactiona astfel.

 Barbatul este capul familiei – acesta este un lucru afirmat foarte des in multe dintre mediile sociale sau comunitati. Este adevarat ca barbatul trebuie sa fie un sprijin pentru familie, sa conduca luarea deciziilor si sa protejeze familia nou intemeiata. Este de asemenea adevarat ca femeile asteapta din partea barbatului ca el sa fie capabil sa conduca acea familie.

Le da un sentiment de protectie si de siguranta. Ceea ce este interpretat eronat este ca barbatul poate face acestea fara a tine cont de dorintele, nevoile si sentimentele celorlalti membri ai familiei. Daca ar discuta cu sotia lui ceea ce are de gand sa faca si ar trata cu respect si importanta nevoile ei si ale familiei in ansamblu, atunci relatia ar fi mult mai frumos construita si fiecare dintre ei ar fi pe rolul potrivit.

Adaptare dupa Cum sa-ti intelegi sotia la bine si la rau – Gary Smalley
Editura Curtea Veche

Lasa un comentariu