Influenta habitatului asupra vietii de cupluSpatiul in care un cuplu locuieste este un indicator pentru viata de cuplu in general. Oamenii sunt influentati atat de spatiul fizic in care locuiesc cat si de posibilitatile materiale de care dispun.

Astfel, este important daca o familie locuieste intr-un apartament de doua, de trei sau de patru camere, daca locuieste acolo doar cuplul marital, daca exista copii sau daca socrii locuiesc si ei impreuna cu noii casatoriti, daca au toate cele necesare unui trai decent sau daca au lipsuri majore din punct de vedere material, etc.

Toate acestea sunt importante pentru ca, pe langa acoperirea unor nevoilor necesare supravietuirii, de hrana, securitate, protectie, etc, ele constituie si un spatiu psihologic. Daca exista o curgere normala a vietii de cuplu atunci exista si armonie si intelegere. Atunci cand apar problemele de natura financiara sau de lipsa a intimitatii, apar si problemele de natura emotionala si a vietii de relatie.

Intimitatea in spatiul in care cuplul locuieste este data de respectarea unor norme de apropiere fizica-atunci cand acest lucru erste posibil. Daca intr-un apartament locuiesc mai multe persoane decat numarul camerelor disponibile, sau daca sunt nevoite sa intrebuinteze grupul sanitar impreuna, apar probleme de intimitate fizica si apoi de intimitate la nivel psihologic.

Sunt foarte importante limitele in relatii. Atunci cand ele sunt incalcate, oamenii nu mai au timp sa fie ei insisi si uita pe masura trecerii timpului cine sunt, ce drum au in viata, ce nevoi au si cate dintre ele sunt indeplinite. De asemenea, ce pot sa faca pentru a le indeplini pe cele pe care le stiu.

Oamenii se pierd in nevoile generale ale familiei, si cum limitele nu exista, orice impas din cadrul familiei, va fi problema acelui om care nu a stiut sa se delimiteze si sa fie el insusi. De exemplu, daca o familie are un copil care a facut o greseala in legatura cu prietenii lui, un tata ar putea sa creada ca nu a fost destul de autoritar si dur si sa isi asume o vina care nu este a lui.

Cea mai intalnita greseala in familie este a responsabilizarii fortate a copiilor cu problemele parintilor. Daca un parinte are probleme in viata de cuplu, copilul nu este niciodata responsabil. Singurii care pot sa decida ceva in relatie, sunt chiar parintii, nu copilul.

A-l implica pe copil intr-o astfel de situatie de conflict, este o greseala si o pista care nu poate sa duca la un rezultat pozitiv. De ce se intampla acest lucru ? Pentru ca un copil nu are maturitatea necesara pentru a intelege cu adevarat ce se intampla intre cei doi; pentru ca un copil se invinovateste pentru ceea ce vede negativ la parintii lui, crezand ca el este cel care a determinat conflictul si ca nu este destul de bun, cuminte pentru a-i multumi pe parintii lui.

Parintii trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru greselile facute sau pentru neconcordantele existente in familie.

Spatiul fizic este foarte important si din pacate, multe familii nu pot avea din punct de vedere material la un anumit moment al vietii lor exact ceea ce ar trebui sau si-ar dori. De aceea este important sa gaseasca si modalitati de a trai cat mai bine in situatia in care se afla.

Pot face compromisuri, pot sa se ajute reciproc, pot sa isi dea unul altuia spatiu astfel incat sa nu se simta nici unul sufocat. Pot gasi mijloace de a trai armonios cat timp exista respect, iubire si dorinta de a avea o viata satisfacatoare.

Lasa un comentariu