Increderea in relatiile amoroase
Increderea este un element foarte important pentru o relatie de cuplu. De fapt, ea este un fundament al unei relatii sanatoase din punct de vedere emotional. Increderea se formeaza treptat, urmand anumite etape. Conform psihosexologului Julia Cole, prima dintre ele este aceea in care cei doi se cunosc si incep sa-si puna intrebari referitoare la trecutul lor si la planurile de viitor. Cea de-a doua etapa este etapa pasiunii, etapa in care apare sentimentul ca nimic nu va fi mai frumos decat ceea ce traiesc cei doi in acel moment.

Etapa 3

Imediat dupa ce aceasta etapa ia sfarsit, urmeaza cea de-a treia etapa, cea in care relatia se maturizeaza si implica o privire realista asupra vietii de relatie. Julia Cole spune: „Faza a treia este coborarea provocata de maturizarea relatiei. Pentru anumiti oameni, aceasta alunecare in jos nu are nimic de-a face cu o afundare: ei o resimt ca pe o panta usoara mai mult decat ca pe o prabusire terifianta. Altii vor simti ca li se schimba intreaga viziune asupra lumii.

Acest lucru este normal deoarece nu este posibil sa ramai pozitionat pentru totdeauna in varful unui munte emotional. Pana la urma va trebui sa cobori cu picioarele pe pamant si sa discuti aspectele necesare, dar obisnuite, cum ar fi modul in care va continua relatia, angajamentele de ordin financiar, dorintele si sentimentele de natura sexuala si, chiar daca mai are sens continuarea relatiei.”

Aceasta etapa este una definitorie pentru continuarea sau incheierea relatiei. Foarte multe cupluri pun capat relatiei in momentul in care observa problemele care apar. Aceste probleme incep sa fie vizibile pentru ca a trecut o perioada considerabila de la inceputul relatiei si angajamentele sunt din ce in ce mai mari. Cei implicati in relatie isi doresc din ce in ce mai multe lucruri in comun si incep sa-si faca din ce in ce mai multe planuri. De aceea, diferentele si problemele personale sunt mai vizibile.

Este evident faptul ca exista cupluri in care partenerii sunt foarte compatibili si atunci aceasta etapa este mai putin dureroasa si mai putin suparatoare. Ei se adapteaza destul de repede la ceea ce descopera in legatura cu partenerii si continua relatia. In celelalte cazuri coborarea de la entuziasmul etapei anterioare poate sa fie destul de dura. In aceste situatii multe cupluri pun capat relatiei pentru ca observa aspecte deloc placute si care nu pot fi corectate sau se lovesc de refuzuri categorice de schimbare.

Este foarte important de stiut ca exista aspecte ale omului de langa noi pe care nu le putem schimba. De exemplu, structura de baza a unui om nu prea poate fi schimbata. Daca este un om vorbaret, daca este un om sociabil, daca este un om dimpotriva retras, acest lucru poate fi foarte greu schimbat. Dar exista anumite aspecte care pot fi schimbate si pot fi discutate in cuplu. De exemplu poate fi schimbat modul in care cineva face curatenie, modul in care comunica, anumite aspecte ale vietii sexuale sau felul in care domina o anumita situatie.

Un alt aspect important care va poate ajuta sa treceti peste aceasta etapa este faptul ca va puteti aminti ceea ce v-a atras la inceput la partenerul de viata. Daca a fost un barbat sociabil si plin de umor sau o femeie delicata si misterioasa, atunci acestea sunt caracteristicile pe care este bine sa vi le amintiti si sa incercati sa le vedeti in continuare pentru ca ele sunt o parte din ceea ce reprezinta partenerul/a pentru dumneavoastra. Se intampla uneori ca exact caracteristicile de baza sa fie cele care sunt exagerate de-a lungul relatiei si sa ajunga sa fie considerate prea evidente si suparatoare. Daca acest lucru se intampla, puteti sa incercati sa va vedeti partenerul ca pe un intreg si nu ca pe un om cu o singura caracteristica.

Etapa a treia este una foarte grea pentru multe cupluri, dar este foarte importanta pentru fundamentul increderii pentru ca daca un cuplu trece de aceasta etapa a facut un pas major legat de acest aspect.

 

Etapa 4

Fiecare cuplu are anumite nevoi si anumite caracteristici. Printre nevoile principale se afla nevoia de a avea incredere in partenerul de viata. Aceasta etapa in care totul se stabilizeaza, este etapa in care „va cunoasteti reciproc, deoarece ati intrat in contact cu diferite elemente ale caracterului si personalitatii fiecaruia dintre dumneavoastra.

Daca ati ramas impreuna, ati stabilit o baza solida a increderii reciproce. Veti ajunge treptat pe o suprafata emotionala plana care va va da sentimentul durabilitatii si sigurantei. Pe masura ce relatia se va adanci si va evolua, veti trai din nou experienta pasiunii pe care ati simtit-o la prima intalnire, dar aceasta va fi sprijinita de profunzimea implicarii reciproce cu partenerul dumneavoastra.”( „Fata in fata cu infidelitatea”, Julia Cole & Relate).

Astfel, dupa o trecere printr-un stadiu anterior dificil, cuplul este mult mai stabil si mult mai inchegat. Din momentul in care partenerii au depasit problemele care ii puteau desparti in stadiul in care pasiunea a scazut si realitatea i-a luat locul, cei doi au devenit mult mai puternici.

Desi poate sa para un stadiu in care pasiunea nu mai exista, in care exista un platou, este de fapt un stadiu care aduce foarte multa implinire sufleteasca. Acesta este stadiul in care cei doi se cunosc reciproc si pot sa adauge pasiunii din stadiul numarul doi, o anumita maturitate. Increderea este cu siguranta mult mai mare decat in stadiul anterior mentionat tocmai pentru ca este dublata de cunoasterea reciproca si de o restabilire a prioritatilor.

In acest stadiu cele mai multe cupluri incep sa-si faca planuri de viitor. Unii oameni aleg sa se casatoreasca, altii aleg sa isi cumpere o locuinta impreuna, altii decid sa dea nastere unor copii. Indiferent de ceea ce decid, este important ca in aceasta etapa isi promit unul altuia permanenta, isi promit timp petrecut impreuna. De aceea marcheaza aceasta etapa cu o schimbare majora legata de un angajament. Practic, ei isi fac un plan despre viitorul personal alaturi de cel/cea pe care il/o iubesc.

Cand doi oameni ajung in aceasta etapa reusesc sa se vada unul pe celalalt asa cum sunt in realitate, in intregime, cu bune si cu rele. Numai atunci pot sa se accepte cu adevarat si sa invete sa scape de imaginea ideala pe care o pot avea despre un partener. Daca cineva incearca sa introduca o alta persoana intr-un sistem propriu, va ajunge sa respinga foarte multe aspecte ale acelei persoane si sa o indeparteze sau sa incerce permanent sa o modeleze conform propriilor dorinte. De fapt, persoana aceea are nevoi, dorinte si aspiratii si sunt la fel de importante ca ale tuturor.

A invata sa traiesti alaturi de cineva poate fi o provocare tocmai pentru ca implica multa intelegere si respect reciproc. De asemenea implica incredere ca cel de langa tine nu va face nimic rau in mod deliberat, nimic ce ar putea sa dauneze relatiei sau propriei persoane. Increderea este fundamentul care asigura o buna desfasurare a vietii in doi. Daca cineva are incredere atunci poate sa fie liber in a se manifesta si liber in a trai armonios si a se dezvolta permanent.

Lasa un comentariu