Increderea in relatia de cupluIntr-o relatie de orice tip este nevoie de incredere pentru ca ea sa poata sa evolueze sau sa se mentina la anumite standarde. Subiectul increderii este unul foarte des discutat si unul greu de definit, dar totusi exista anumite caracteristici care sunt comune oricarui tip de relatie in care exista incredere; exista modalitati de a observa increderea, de a sti ca ea este prezenta.

Conform cartii „Fata in fata cu infidelitatea”, scrisa de Julia Cole & Relate, aceste caracteristici sunt: promisiunile, previzibilitatea, onestitatea, loialitatea, angajamentul, delimitarea granitelor.

  • Promisiunile: promisiunile sunt formale sau informale. Important este ca pe parcursul relatiei promisiunile sa fie respectate. Cu cat sunt mai mult respectate, cu atat increderea creste si cei implicati in relatie sunt mai siguri de ceea ce traiesc. Exista promisuni mici, aparent neimportante, care sunt adeseori incalcate. Acestea sunt de tipul promisiunilor legate de curatenie, de ora de intoarcere acasa, de o masa luata in oras. Desi par nesemnificative, in momentul in care nu sunt respectate, au o amprenta negativa in ceea ce priveste increderea.
  • Previzibilitatea: desi a fi previzibil este in ultimul timp asociat cu a fi plictisitor, in realitate nu este posibil sa nu existe o urma de previzibilitate in orice relatie care se bazeaza pe incredere. Daca o mama nu poate sa fie sigura pe comportamentul sotului ei in momentul in care el trebuie sa aiba grija de copil, atunci nu poate exista incredere. Ea trebuie sa stie ca acel copil va fi hranit si schimbat la anumite ore daca este bebelus de exemplu. Daca are indoieli, atunci sunt probleme in ceea ce priveste increderea.
  • Onestitatea: este foarte important ca oamenii implicati intr-o relatie sa fie onesti unul cu celalalt. In momentul in care este descoperita o minciuna, atunci increderea scade dramatic, iar in unele cazuri nu mai este niciodata recapatata. Daca exista un precedent, atunci foarte greu cei implicati se pot detasa de problema. Nimic nu este imposibil insa.
  • Loialitatea: este foarte important ca partenerii sa ramana alaturi unul de celalalt in momentul in care ceva neplacut se intampla sau unul dintre ei trece printr-o perioada grea sau este pusa in discutie insasi structura sa. Daca cei doi traverseaza impreuna o perioada grea, este foarte probabil ca ulterior sa aiba multa incredere unul in celalalt.
  • Angajamentul: „In orice cuplu este important ca ambii parteneri sa fie devotati relatiei. Acest lucru este cu atat mai adevarat cu cat increderea intre parteneri este pe cale sa se dezvolte. Este foarte greu sa ai incredere in cineva care se gandeste vag la viitorul relatiei in care este implicat.” Angajamentul presupune sa stai alaturi de o persoana mai mult decat in situatiile acestea tipice ale zilelor normale. Angajamentul presupune sa ramai alaturi de o persoana in situatiile bune, dar si in cele dificil de trecut.
  • Delimitarea granitelor: fiecare om are propriile granite, propriile „garduri”. Fiecare om doreste anumite lucruri de la partener sau vede relatia intr-un anumit fel. Este important ca aceste limite sa fie discutate si sa fie respectate. Ele pot fi negociate in situatia in care nu se potrivesc cu parerile celuilalt, dar, de asemenea, pot fi si respectate asa cum sunt impuse. Ceea ce este important este ca ele sa fie stiute si ca ele sa fie acceptate indiferent de forma lor. Astfel increderea poate sa creasca atunci cand unul dintre parteneri respecta limitele celuilalt.

 

 

Adaptare dupa „Fata in fata cu infidelitatea” – Julia Cole & Relate
Editura Curtea VecheLasa un comentariu