Impotenta la inceputul vietii sexualeImpotenta la inceputul vietii sexualeIntr-un cuplu, afinitatea psihica reciproca este absolut necesara in scopul realizarii unui act sexual complet. Aceasta afinitate psihica trebuie cautata cu atentie pentru ca, in mod normal, exista unele deosebiri din punct de vedere psihoafectiv-sexual intre barbat si femeie.

In cazul barbatului dorinta se manifesta brutal la nivelul organelor genitale: excitatia sexuala este urmata de erectie.
In cazul femeii excitatia sexuala este mai dispersata (nelocalizata preponderent in sfera genitala), la care se adauga factorul de natura senzoriala (miros, auz, pipait – zone erogene). Instinctul sexual este dirijat mai ales de factorul psihic: daca o femeie se afla intr-o stare psihica de indiferenta sexuala, excitarea zonelor erogene si genitale le va percepe ca fiind inutile si chiar neplacute.

Barbatii cu un anumit grad de impotenta sexuala, pentru a se excita si a putea sa ajunga la orgasm au nevoie de factorul psihic mult mai mult decat ceilalti barbati.

In conditii normale, instinctul sexual se manifesta diferit la cele doua sexe din cauza neconcordantelor in ceea ce priveste libidoul – un partener doreste, celalalt nu doreste in acel moment actul sexual. De aceea, acomodarea partenerilor este posibila numai cand exista componenta psihica, altfel cele doua sexe vor cauta zadarnic partenera sau partenerul potrivit/a. 

Etapele actului sexual:

Prima etapa al actului sexual este preludiul

 • acesta trebuie prelungit atat timp cat este necesar ca ambii parteneri sa ajunga la dorinta de a realiza actul sexual.

A doua etapa o reprezinta actul sexual

 • daca preludiul a fost suficient prelungit, va oferi o satisfactie maxima, urmata de o relaxare deplina

A treia etapa este postludiul

 • format din gesturi de tandrete. El se poate transforma intr-un preludiu al unui alt act sexual.

 

Impotenta sexuala masculina reprezinta incapacitatea de a mentine erectia si/sau de a ejacula; uneori ejacularea are loc inainte de acuplare sau imediat dupa acuplare. Inceperea vietii sexuale depinde de intensitatea impulsului sexual, dar si de educatia tanarului. Daca un tanar se instruieste si se informeaza despre acest domeniu, el va reusi sa-si supuna instictul sexual si sa-l umanizeze prin sentiment. “Doar asa va izbuti, in timp, ca placerea obtinuta prin acuplare sa creasca in intensitate. Dirijarea actului sexual de catre scoarta cerebrala ii va asigura, oricarui tanar, `succesul`, in acuplare. Esecurile vor fi astfel evitate, iar potenta va fi multa vreme asigurata”.(Pop, A., 1998)

Masturbarea in exces inainte de inceperea vietii sexuale duce la esecuri in primele acuplari. Esecurile constau in ejaculari precoce, incapacitatea de a obtine orgasmul sau uneori prin imposibilitatea de a intra in erectie.

Aceleasi esecuri se intalnesc si la tinerii care sufera de timiditate si nu indraznesc sa inceapa viata sexuala. Ambele categorii sunt marcate psihic existand o posibilitate crescuta de aparitie a starii de depresie si de anxietate. In aceasta situatie se recomanda gasirea unei partenere care sa-i atraga si afectiv, iar actul sexual sa se consume dupa o anumita perioada de intimitate.

Impotenta sexuala are mai multe fatete:

 • lipsa libidoului (a dorintei sexuale), activitatea sexuala nu prezinta interes
 • exista dorinta, dar erectia este de scurta durata, ejacularea are loc imediat dupa erectie
 • alte forme de impotenta cand etapele actului sexual sunt prezente, dar nu se poate ajunge la orgasm.

In aceste cazuri este necesara analizarea fiecarei etape si identificarea anormalitatii: in care etapa se manifesta, care sunt cauzele si momentul aparitiei semnului de impotenta.

Cauzele pot fi de ordin hormonal, boli care influenteaza potenta, carente alimentare, imbatranire preoce etc.

De cele mai multe ori, primul contact sexual isi pune amprenta asupra vietii sexuale viitoare a tanarului. Daca primul contact este satisfacator, el va marca un inceput bun pentru constituirea in viitor a unei identitati sexuale.

Alteori, impotenta este marcata de catre imaturitatea psiho-sexuala a celor doi tineri care s-au lasat „prinsi” de senzatiile oferite de actul sexual. Armonia sexuala depinde in mare masura si de legaturile sufletesti, de multitudinea de factori pe care cei doi ii au in comun. Fara acestea, se favorizeaza aparitia certurilor si a nemultumirilor care vor desparti cuplul sudat prin atractie sexuala.

Factori inhibitori care duc la aparitia impotentei:

 • factori agresivi exteriori care tulbura momentele de intimitate: relatiile seuxale desfasurate in camera in care dorm copiii sau in nesiguranta unei camere de trecere
 • absenta unor conditii de igiena personala atat inainte cat si dupa acuplare
 • incapacitatea unuia sau a ambilor parteneri de a crea o stare care sa genereze dorinta, acestia nu pot sa crea preludiul actului sexual

 

Exista cazuri in care instinctul sexual nu se prefigureaza la barbati in perioada pubertatii precum nici celelalte aspecte sexuale secundare; de exemplu, pilozitatea lipseste de pe corp si fata, vocea ramane la tonuri inalte, iar testiculele nu sunt dezvoltate.

Sexualitatea psihica (erotizarea) este absenta sau slaba. Chiar daca inteligenta este prezenta, absenta sexualizarii psihice duce la scaderea randamentului si la nevroze.

„Cand semnele insuficientei sexuale apar dupa perioada de pubertate si adolescenta, ele sunt generate, in majoritatea cazurilor, de modul de canalizare a instinctului sexual de catre fiecare barbat in viata sa sociala.

Insuficienta sexuala poate fi rezultatul scaderii sau absentei hormonilor sexuali androgeni, ceea ce duce la reducerea libidoului (a dorintei), a capacitatii de a pastra erectia si/sau la incapacitatea de finalizare a actului sexual prin ejaculare. Originea psihica si canalizarea sociala a instinctului sexual este cea mai frecventa cauza a impotentei, daca pubertatea si adolescenta au evoluat normal.” (Pop, A., 1998)

Asadar, impotenta nu poate fi influentata prin tratament hormonal (ea avand cauze psihice si sociale). Se recomanda un tratament de specialitate.

Impotenta sexuala feminina

Frigiditatea se traduce prin incapacitatea femeii de a avea orgasm.

Probleme: absenta dorintei (libidoului) cat si a placerii (orgasmului).
Poate exista dorinta (libidoul), dar actul sexual nu se finalizeaza datorita absentei orgasmului.

Cauze (Pop, A., 1998):

 • Deflorare brutala
 • Contact sexual dureros
 • Tulburari psihice declansate de teama contactarii unor boli
 • Frica de o eventuala sarcina
 • Amprenta unor conflicte din casatorii nereusite
 • Act sexual defectuos (ejacularea precoce)
 • Nedezvoltarea organelor genitale feminine
 • Nepotrivirea organelor genitale ale partenerilor
 • Dezechilibre hormonale
 • Boli ale sitemului nervos
 • Intoxicatii cu alcool, nicotina etc.

 

In anii `90, in Romania se aprecia un procent de 50% de femei frigide. Tratamentul frigiditatii se face doar in urma unui examen de specialitate.

Indeplinirea satisfacatoare a etapelor este importanta, pentru ca amintirea placerii obtinute trezeste din nou dorinta sexuala. Constrangerea unuia dintre parteneri de a accepta acuplarea ca pe o datorie (mai frecvent exercitata de barbat asupra femeii) in cazul unui cuplu genereaza impotenta, mai ales frigiditatea femeilor.
Actul sexual practicat fara respectarea etapelor absolut necesare reprezinta un factor sigur de impotenta masculina si feminina.

 

 

Lasa un comentariu