Impartasirea relatiilor sexuale cu familiaFiecare adolescent se intreaba cat de mult ar fi potrivit si de dorit sa impartaseasca cu mama sau cu tatal sau in legatura cu experienta sexuala sau cu dorinta de a incepe viata sexuala. Fiecare are intrebari, curiozitati si nevoi pe care nu le intelege si de aceea a face delimitarea intre ceea ce e bine si ce nu, este foarte greu de definit.

Adolescentii sunt adeseori infricosati de reactiile parintilor si se simt speriati de ceea ce ar putea sa creada despre ei daca ar spune ceea ce gandesc sau ce intentioneaza sa faca. Astfel ca, isi iau drept sursa de informare televizorul, grupul de apropiati sau revistele in domeniu, iar acesta poate fi un mod de informare cu multe lipsuri.

Prietenii sunt si ei la o varsta la care nu au destula experienta si de aceea interpreteaza ceea ce vad sau aud in functie de bagajul lor de cunostinte. Este foarte important ca parintele in aceasta situatie sa dea dovada de intelegere si de acceptare a varstei la care copilul lor a ajuns.

Impartasirea experientei sexuale este un subiect delicat si nu exista o reteta clara pentru gradul de dezvaluire sau pentru modalitatea corecta de a o face, dar ceea ce este vital este ca adolescentul sa se simta inteles, acceptat si in „normalitate”. Parintii au tendinta de a scoate din „normalitate” gandurile si intentiile sau chiar faptele adolescentului.

Facandu-l sa se simta a nu avea control asupra propriei persoane si aducandu-i argumente legate de conceptii de viata, de prejudecati sau de religie, parintele il face sa se simta vinovat. Vinovatia este un element care nu are loc in viata unui adolescent care acum isi exploreaza corpul si interiorul si sentimentele fata de persoanele de sex opus.

Un aspect important pe care parintii pot sa il trasmita copiilor lor este acela al responsabilitatii pe care si-o asuma in momentul inceperii vietii sexuale si in legatura cu viata sentimentala in general. Adolescentii trebuie sa simta ca au control, dar sa isi asume si responsabilitatea pentru faptele lor.

De exemplu daca o fata ii cere mamei sa ii faca rost de pilule anticonceptionale, poate fi un semn ca ea nu este pregatita sa isi asume aceasta responsabilitate si o roaga pe mama sa faca asta pentru ea. O abordare potrivita ar putea fi ca mama sa o insoteasca, sa faca rost de numarul unui medic bun de specialitate, dar consultul sa il faca adolescenta pentru a putea sti in mod clar ca este pregatita sa fie intr-o asemenea ipostaza, sa faca fata la schimbarea care urmeaza sa apara in viata ei.

In cartea „Intre parinte si copil”, Haim Ginott spunea: „Furnizandu-le aceste pilule, parintii le refuza o experienta vitala – aceea de a lua decizii si de a accepta consecintele. Un adult nu-si transfera responsabilitatea asupra parintilor. Isi poarta responsabilitatea pe umerii proprii.[…] Odata revenita acasa, mama lui Sally i-a spus fiicei ei: <<Draga mea, daca te simti pregatita sa faci sex, atunci esti la fel de pregatita sa discuti cu un doctor despre pilule anticonceptionale. Daca iti procur eu pilulele, atunci eu sunt- si nu tu – implicata in treaba asta si responsabila de comportamentul tau.>>”

Este de asemenea important ca parintele sa ofere indrumare si suport in momentul in care adolescentul se simte pierdut si are indoieli in privinta oricarui lucru legat de viata sexuala. Este posibil ca parintele sa nu stie sa raspunda la orice intrebare. In aceata situatie se poate interesa, poate sa consulte specialisti in domeniu sau poate sa citeasca si carti de specialitate.

Important este suportul moral si indicarea unor directii de moralitate si responsabilitate: „Jason, in varsta de 15 ani, ii povestea tatalui sau despre sex si dragoste: <<Am descoperit adevarata diferenta dintre baieti si fete. Fetele promit sex ca sa obtina dragoste, iar baietii promit dragoste ca sa obtina sex. Deviza mea este: Iubeste-le si lasa-le!>>

TATAL: Ce se intampla cu fata dupa ce o iubesti si o lasi?

JASON: Nu-i treaba mea. Incerc sa nu ma gandesc la asta.

TATAL: Pai gandeste-te. Daca ademenesti o fata sa faca sex promitandu-i iubire, sentimentele ei devin treaba ta.”

In acest exemplu tatal l-a indrumat pe Jason spre a nu vedea sexul si dragostea intr-o modalitate restrictiva, intr-o viziune pe care cel mai probabil si-a format-o in grupul de prieteni. I-a dat o alta varianta in care poate sa se gandeasca si la sentimente, la implicare emotionala. De aici poate sa depinda numai de Jason ce hotarare adopta.

 

 

Adaptare dupa „Intre parinte si copil” scrisa de Haim Ginott

Lasa un comentariu