Iesirea din transa hipnotica 

Transa este o experienta placuta si ca trebuie sa se incheie la fel de placut. Este important ca, iesind din transa, pacientul sa-si regaseasca energia necesara continuarii activitatii cotidiene. Pentru aceasta trebuie sa avem grija sa anulam toate sugestiile administrate in timpul transei.

De obicei, in timpul procesului de reorientare a pacientului in starea de veghe, sunt reluate, intr-o maniera sintetica, sugestiile terapeutice si, eventual, sunt administrate sugestii posthipnotiee, fie cu caracter terapeutic, fie in scopul maximizarii implicarii in transele viitoare.

Momentul iesirii din transa este decis de terapeut in functie de atingerea obiectivelor terapeutice sau de observarea la pacient a unor comportamente care semnalizeaza diminuarea progresiva a transei (modificarea respiratiei, cresterea in frecventa a reflexelor de clipire si inghitire, modificarea frecventa a pozitiei corpului etc).

Iesirea din transa se poate realiza intr-o maniera traditionala, clasica – de obicei numarand in sensul invers numararii realizate in momentul inductiei; cu fiecare numar sunt anulate sugestiile administrate in timpul inductiei si sunt reluate, intr-o maniera condensata, sugestiile terapeutice.

Daca inductia a fost una non-formala, dominant indirecta, atunci vom realiza o scoatere din transa in aceeasi maniera: „ in propriul tau ritm poti reveni la starea obisnuita de veghe “.

Daca pacientul are un brat in levitatie, ii putem sugera ca, pe masura ce bratul coboara, el revine treptat, in propriul sau ritm, in starea obisnuita, de veghe.

Daca dorim ca pacientul sa ne povesteasca experientele traite in timpul transei, este bine sa nu-l provocam sa ni le povesteasca imediat ce a iesit din transa, deoarece putem perturba procesele asociative inconstiente care continua sa se manifeste si dupa iesirea din transa sau putem sa perturbam procesul de instalare a amneziei posthipnotice in cazul
in care acesta a fost sugerat.

In finalul acestui capitol, propunem schema rezumativa a unei inductii complete realizate de S. Tenenbaum (1990):

  1. Crearea contextului (faza conversationala): stabilirea raportului, culegerea de informatii utile pentru planificarea interventiei.
  2. Dirijarea progresiva a atentiei persoanei spre interiorul ei (absorbtie interna) ; asupra senzatiilor, de exemplu.
  3. Inducerea disociatiilor constient/inconstient.
  4. Validarea si aprofundarea (daca este necesar) a starii hipnotice prin orientarea atentiei persoanei asupra comportamentelor de tip hipnotic pe care le dezvolta.

Aprofundarea poate fi realizata cu ajutorul imaginilor, sugestiilor indirecte sau confuziei: “Lumea exterioara este exterioara… si lumea interioara este interioara… si tu lasi lumea exterioara sa se estompeze. Pentru moment lumea interioara este mai interesanta… si tu poti continua aprofundarea acestei stari… “.

Este util, de asemenea, sa formulam generalitati asupra starii hipnotice si inconstientului pentru a enunta astfel idei-cheie: “… Starea hipnotica este o stare perfect naturala pe care o cunoastem cu totii… Inconstientul functioneaza intr-o maniera autonoma… Este prietenul tau… “.

Povestile si exemplele sunt bine venite:
“A trai o astfel de experienta… este ca si cum te-ai regasi pe tine insuti… ca si cum ai regasi un prieten apropiat de care te-ai departat fara sa-ti dai seama… si este atat de bine sa te regasesti pe tine insuti… “.

  • 5) Utilizarea starii hipnotice pentru interventia terapeutica
  • 6) Iesirea din transa: reorientarea persoanei in starea sa de constiinta obisnuita, sugerandu-i ca el „revine” cat mai confortabil posibil: “… In cateva momente… in ritmul tau… vei putea sa te reorientezi in aceasta camera aducand cu tine tot ceea ce vei dori sa aduci in mod constient si lasand in urma ceea ce vrei sa lasi… si tu vei putea reveni aici perfect odihnit si asigurandu-te ca aduci cu tine toata energia de care ai nevoie pentru a termina aceasta zi… “.

Putem continua cu urmatoarele sugestii terapeutice:
“… si in zilele care urmeaza, vei fi probabil surprins de ceea ce vei observa… si inconstientul tau va continua sa organizeze, in felul sau, tot ceea ce tocmai ai trait in timpul transei… si inconstientul tau poate generaliza acest travaliu la diferite domenii ale vietii tale… “.

 

Fragment din Hipnoza clinica. Tehnici de inductie. Strategii terapeutice – Ion Dafinoiu, Jeno-Laszlo Vargha
Editura Polirom


Lasa un comentariu