Hipnoterapia in tulburari sexuale 

De regula, pentru probleme psihogene de sexualitate se prezinta barbati, cel mai adesea cu tulburari de erectie si ejaculare precoce. Terapeutul trebuie:

  1. Sa se asigure ca tulburarea este psihogena si nu organica.
  2. Sa diferentieze intre o tulburare psihogena si o fluctuatie normala – oscilatii in cadrul unui act sexual normal.
  3. Sa se asigure ca nu este vorba de tineri la care activitatea sexuala este episodica.
  4. Sa demitizeze masturbatia: aceasta reprezinta un comportament patologic numai daca inlocuieste total activitatea heterosexuala in conditii de viata obisnuite.
  5. Sa clarifice care este regimul de viata al persoanei: epuizarea fizica si psihica poate conduce la probleme de dinamica sexuala.

Obiectivul terapiei trebuie sa se refere la spargerea cercului vicios creat de anxietatea anticipatorie. Se dau sugestii de intarire a eului, de crestere a increderii in sine, sugestii care sa-l determine pe subiect sa se concentreze asupra partenerei, si nu asupra propriei performante.

 

Se poate sugera in starea de hipnoza realizarea unui act sexual reusit. Este utila si terapia de cuplu; in cadrul acesteia se poate recurge la abordarea paradoxala: se interzice celor doi cu desavarsire sa realizeze un act sexual, dar nu li se interzice preludiul.

O problema apare la subiectii fara partenera stabila; la acestia, cautarea partenerei presupune adaugarea anxietatii sociale la anxietatea anticipatorie.

 

Note de curs Irina Holdevici

Lasa un comentariu