Hipnoterapia in logonevroze 

La copiii prescolari sau scolari mici (pana la 10 ani), logonevroza se poate trata numai prin exercitii logopedice. Daca problema se prelungeste la varsta adulta si se permanentizeaza, este mult mai greu de actionat. Cu cat tratamentul se face mai timpuriu, cu atat sunt mai mari sansele de reusita.

Subiectul cu logonevroza este timid, irascibil, anxios, cea ce determina o incordare suplimentara a muschilor laringelui, gatului, fetei, limbii, buzelor, precum si a musculaturii implicate in respiratie.

Psihoterapeutul trebuie sa urmareasca reducerea anxietatii, eliminarea simptomului si, in masura posibilitatilor, rezolvarea unor conflicte din sfera personalitatii. Cand se banuieste existenta unei psihotraume in antecedente, este indicata hipnoanaliza cu regresie de varsta, pentru explorarea acesteia. De asemenea, stresurile si traumele actuale trebuie eliminate pe cat posibil. Sugestiile trebuie sa vizeze ideea de calm, relaxare, cresterea increderii in sine si intarirea eului.

Obiectivele terapiei:

 • formarea unor deprinderi de relaxare;
 • intarirea eului;
 • antrenarea, in stare de hipnoza, a vorbirii rare, clare, cu respiratie corecta;
 • scaderea anxietatii legate de actul comunicarii;
 • minimalizarea, pe cale sugestiva, a semnificatiei emotionale a situatiei de comunicare;
 • modificarea atitudinii subiectului fata de propria deficienta.

Modele de sugestii: „Vorbirea devine rara, clara, fluenta, pentru ca esti calm si relaxat in orice situatie de comunicare.“ „In orice situatie de comunicare, te concentrezi doar asupra continutului si incetezi sa te mai gandesti la modul in care te exprimi.“

Tehnicile folosite:

 • Desensibilizarea. Este suficienta transa medie, in care i se poate sugera subiectului ca poate vorbi corect in acea stare. Se reduce apoi treptat profunzimea transei hipnotice, pana cand subiectul ajunge sa vorbeasca corect intr-o simpla stare de relaxare.
 • Tehnica imaginatiei dirijate. I se cere subiectului sa se imagineze pe sine vorbind in public, in fata unor persoane care ii produc de obicei disconfort si, treptat, sa asocieze aceasta experienta cu o stare de calm, liniste, incredere.
 • Hipnoanaliza, in cadrul careia se face regresie de varsta cu retrairea evenimentului psihotraumatizant care a contribuit la instalarea tulburarii.

Este necesara invatarea unei tehnici simple de relaxare, pe care subiectul s-o utilizeze independent.

Exercitii de logopedie

 • Gimnastica respiratorie.

Pasul 1: subiectului, care sta culcat, i se cere sa inspire abdominal, prin coborarea diafragmei.
Pasul 2: i se cere ca respiratia sa fie mai lunga decat inspiratia (dupa modelul 1 – 2: inspira o secunda, expira doua secunde).
Pasul 3: subiectul este invatat sa exprime propozitii scurte pe expiratie.

 • Citirea sau recitarea unor versuri cu rima, batand masura.
 • Lectura cu lungirea usoara a vocalelor.
 • Scriere cu pronuntare simultana.

Toate exercitiile au drept scop incetinirea ritmului vorbirii.

2 Raspunsuri pentru “Hipnoterapia in logonevroze”

 1. any says:

  Cum se numeste un medic pt acest tratament si unde pot gasi unul. contactati ma pe emailul any.anonim@yahoo.com sau id any.anonim. merci , merci

 2. Alexandra says:

  Credeti ca logonevroza poate fi vindecata prin hipnoza? Am 22 de ani si sufar de logonevroza. In prezent ma duc la logoped, dar as vrea sa stiu daca hipnoza ma poate ajuta cu ceva.

Lasa un comentariu