Hipnoterapia in alcoolism 

Nu se trateaza alcoolicii cronici, cu peste 15-20 ani de consum, fiindca terapia nu poate avea succes. Pentru persoanele relativ tinere, cu resurse psihice, se poate incepe tratamentul. Este importanta motivatia pentru tratament. De regula, alcoolicul nu este motivat serios, ci ajunge la terapie adus de alte persoane.

De asemenea, alcoolicul se adreseaza de obicei terapeutului pentru a invata sa bea normal si moderat, dar pentru un alcoolic adevarat, acest lucru este imposibil: alcoolul trebuie eliminat complet si pentru totdeauna.

Tratamentul va avea mai mare succes daca se va incepe dupa ce subiectul s-a trezit din betie si are sentimente de culpabilitate.

Obiective:

1. Stabilirea unei relatii simpatetice si de intelegere fata de client (fara morala!).

2. Trebuie incurajata stima de sine a subiectului (sugestii de intarire a eului si de crestere a stimei de sine).

3. Subiectul incurajat sa dezvolte interese exterioare.

4. Situatia terapeutica trebuie manevrata astfel incat alcoolicul sa se alimenteze.

Alcoolicul trebuie sprijinit sa faca fata frustrarii; de aceea, sunt necesare tehnici de coping (coping – “efort cognitiv şi comportamental de a reduce, stapani sau tolera solicitarile interne sau externe care depasesc resursele personale”). El trebuie incurajat sa aiba cat mai multe contacte sociale.

In nici un caz, alcoolicul nu trebuie condamnat, criticat, blamat. Chiar daca pacientul continua sa bea si dupa inceperea terapiei, terapeutul nu trebuie sa-si exprime dezamagirea, ci trebuie sa-i arate ca intelege motivele care il fac sa bea si ca incearca sa-l ajute sa faca fata situatiei si altfel decat consumand alcool. De asemenea, trebuie sa i se scoata din cap ideea ca este un caz disperat, insistandu-se asupra trasaturilor sale pozitive.

Terapia urmareste sa indeparteze subiectul de la alcool, sa realizeze intarirea eului si sa-l ajute pe subiect sa realizeze o mai buna adaptare la mediu. Trebuie insistat pe modificarea conceptiei pacientului ca el nu va face fata vietii fara alcool si pe ideea ca dorinta de a bea va disparea o data ce el va fi capabil sa faca fata vietii fara alcool.

Sugestii:

  • de intarire a eului; au o pondere mai mare decat in alte cazuri;
  • directe: variabile, in functie de caz: „alcoolul iti este indiferent“; „esti liber de robia alcoolului“; „de cate ori simti gustul si mirosul de alcool, ti se face greata si scarba pentru ca alcoolul este otrava pentru organism“; „poti face fata vietii si fara alcool“, etc.
  • se pot folosi si scenarii metaforice, in care se sugereaza faptul ca o data cu ingestia de alcool, organismul se murdareste.

In cazul consumului de droguri, nu exista diferente mari in terapie, dar la toxicomani sevrajul este mai dur; de asemenea, ei ar trebui izolati complet de mediu, ca sa nu-si mai poata procura drogul.

Lasa un comentariu