Hipnoterapia in afectiunile psihosomatice si somaticeAfectiunile psihosomatice reprezinta afectiuni organice la care punctul de plecare este stresul psihic: hipertensiune arteriala, gastrite, colite, ulcere, sindromul colonului iritabil, astm bronsic, bronsite asmatiforme, tulburari endocrine usoare.

In afectiunile somatice, punctul de plecare este fizic – afectiuni virotice, microbiene, tumorale etc. Dar delimitarea nu este foarte stricta, intre somatic si psihic existand o relatie circulara; atat in afectiunile psihosomatice, cat si in cele somatice, componenta psihica – si anxietatea cu precadere – se dovedeste cruciala in declansarea, mentinerea si agravarea sau disparitia simptomelor.

Pacientii cu afectiuni psihosomatice rareori vor sa recunoasca faptul ca problema lor este de natura psihologica, iar aceasta ingreuneaza activitatea hipnoterapeutului.

Aplicatii posibile ale hipnoterapiei in medicina psihosomatica

 • Hipnoza poate ajuta clientul sa renunte la deprinderile gresite (abuz de alcool, droguri, tutun, cafea) si sa adopte un stil de viata mai sanatos, care sa permita recuperarea.
 • Reducerea simptomelor in cazul unor afectiuni medicale. Prin sugestii hipnotice pot fi reduse si chiar oprite hemoragiile, poate fi reglata tahicardia, poate fi facilitata respiratia la pacientii cu astm bronsic. Tehnica imaginatiei dirijate s-a dovedit utila si in scaderea dimensiunilor unor tumori benigne si maligne si in stimularea mecanismelor imunologice de aparare.
 • Combaterea durerii: se poate scadea intensitatea durerilor cronice si pacientul poate fi ajutat sa suporte mai bine interventiile medicale dureroase. Important: durerea nu se inlatura cu totul, pentru ca pacientul sa ramana constient de necesitatea continuarii tratamentului medical.
 • Relaxarea are efecte benefice asupra sistemului neuro-vegetativ, care vor contribui la reducerea unor simptome cardiovasculare, respiratorii, gastro-intestinale si dermatologice.

Tipuri si forme de sugestii in afectiunile psihosomatice

(dupa Gibson si Heape, 1999)

 • Sugestii directe care influenteaza zona somatica afectata. S-au dovedit foarte utile mai ales in afectiuni dermatologice si in arsuri. Se poate sugera subiectului senzatia de rece sau de cald, dupa caz, sugestii care pot fi insotite si de imagini (se scalda intr-o apa racoroasa ori sta la plaja etc). Este indicata si regresia de varsta la o perioada dinaintea imbolnavirii.
 • Sugestii care descriu anumite procese fiziologice care vor contribui la ameliorarea sau la vindecarea afectiunii. Acestea tin de activitatea aparatului circulator, respirator, gastro-intestinal. De exemplu, in astmul bronsic se poate sugera ca bronhiile pacientului se dilata si permit aerului sa circule mai bine. Pentru sindromul colonului iritabil se sugereaza: colonul este calm, linistit, relaxat. Pentru gastrite, ulcere, se face sugestia ca se modifica nivelul aciditatii sucului gastric. Terapeutul trebuie sa-i explice pacientului natura afectiunii sale – nu foarte savant, dar in asa fel incat sa poata intelege aceste sugestii. Rezultate foarte bune dau plansele anatomice simplificate – gen atlas anatomic pentru copii. Se poate face si regresia de varsta in perioada dinaintea imbolnavirii, care este valabila pentru toate afectiunile psihosomatice si somatice.
 • Sugestii posthipnotice – de exemplu, in cazul unor eczeme cu prurit (mancarimi): „Ori de cate ori, fara sa-ti dai seama, incepi sa te scarpini, in momentul in care degetele tale ating pielea, vei realiza imediat ce faci si vei fi capabil sa te opresti, inainte de a-ti face rau.“
 • Hipnoza se poate utiliza pentru a-i demonstra subiectului ca are posibilitatea de a-si controla functiile autonome ale organismului. De exemplu, modificarea temperaturii la nivelul palmelor (foarte usor de obtinut) poate fi utilizata pentru a-l convinge ca poate sa-si regleze tensiunea arteriala sau aciditatea gastrica.
 • Sugestii indirecte si metafore terapeutice. Pentru un hipertensiv, de exemplu, se poate utiliza un scenariu metaforic in care isi imagineaza o calatorie cu barca pe un rau foarte agitat, ale carui maluri se largesc treptat si raul devine linistit.

Beneficiile secundare

Terapeutul trebuie sa exploreze atent care este rolul simptomelor in viata pacientilor. De regula, beneficiile secundare nu sunt constiente; ele constau in avantaje materiale sau psihice de pe urma simptomelor, ele putand determina rezistenta la psihoterapie. Explorarea lor se poate face in stare de veghe, prin discutie atent dirijata, prin monitorizarea simptomelor cu jurnale care pot sa evidentieze anumite tipuri de asociatii.

Este indicata interogarea pacientului aflat in stare de hipnoza, prin intermediul interogarii directe daca se afla intr-o transa suficient de profunda, sau prin tehnica semnalului ideomotor. Intrebari care pot fi puse: „Este problema ta legata de un eveniment din trecut care continua sa te deranjeze si acum?“ „Exista vreun motiv pentru care ai problema aceasta si in momentul de fata?“ „Exista vreo parte a personalitatii tale careia i se pare dificil sa rezolve problema ta?“

Dupa explorare este necesara regresia de varsta, pentru a procesa psihoterapeutic cauzele care au general simptomul. Observatiile clinice sustin ca, daca pacientul are intr-adevar o nevoie foarte puternica de simptom, cel mai rau lucru care se poate intampla este ca el sa nu reactioneze la sugestiile de inlaturare a acestuia.

Cateva principii generale:

 • nu trebuie facute clientului promisiuni nerealiste, de genul „am sa te scap de toate problemele“, dar nici nu trebuie sa i se sugereze neincredere fata de demersul terapeutic prin afirmatii de tipul „s-ar putea sa rezolvam, dar s-ar putea sa nu rezolvam problema dumitale“ – ideala este atitudinea de tipul „in cele mai multe cazuri asemanatoare cu al dumitale, terapia a dus la rezolvarea problemei“.
 • sugestiile si metaforele terapeutice se fac „din materialul clientului“;
 • intotdeauna, in cazul acuzelor somatoforme, trebuie consultat medicul specialist;
 • practicarea relaxarii si autohipnozei contribuie la vindecarea mai eficienta, fiindca inarmeaza subiectul cu tehnici de autoreglare psihica.


Note de curs
– Irina Holdevici

Lasa un comentariu