Gelozia – un ajutor sau dimpotrivaIn relatiile amoroase apare deseori gelozia. Multe cupluri se confrunta cu aceasta problema. In multe relatii, oamenii considera gelozia drept o dovada de dragoste din partea partenerului, dar ea in realitate arata posesivitate, lipsa de incredere in sine a partenerului, teama de pierdere, anxietate, vulnerabilitate.

Gelozia poate sa apara in mai multe forme. Iolanda Mitrofan in „ Elemente de psihologie a  cuplului” descrie pe scurt sase tipuri de gelozie :

  • Gelozia-invidie
  • Gelozia-posesiva
  • Gelozia-excludere
  • Gelozia-competitie
  • Gelozia-egocentrica
  • Gelozia-neliniste si teama

Gelozia-invidie: apare atunci cand unul dintre parteneri se simte inferior fata de celalalt. Din aceasta cauza apar probleme de subestimare si simte ca il va pierde pe cel de langa el pentru ca nu este la fel de bun ca acesta si nu are mijloacele de a-l pastra alaturi de el.

Gelozia-posesiva: aceasta apare in momentul in care nu exista limite in relatie. Unul dintre parteneri sau amandoi simt ca sunt „unul si acelasi” si nu se vad ca fiind doua entitati separate, deci libere. Cand nu i se acorda libertate unuia dintre parteneri, atunci relatia nu este intr-o continua crestere si armonie, ci este blocata de propriile actiuni ale celor doi.

Gelozia-excludere: „porneste din sentimentul de a fi exclus sau neglijat si poate sa creasca datorita timpului pe care partenerul il consuma in cadrul preocuparilor profesionale, al activitatilor de recreere si destindere sau in cadrul relatiilor intretinute cu alte persoane.”

Gelozia-competitie: este legata tot de imaginea de sine a unuia dintre parteneri care considera ca este inferior celuilalt. De aceea incepe sa intre in competitie si afecteaza relatia. „ Adesea realizarile si afirmarile unui partener sunt percepute ca o amenintare pentru imaginea despre sine a celuilalt partener, conducand la conturarea unor sentimente de inadecvanta si neliniste.”

Gelozia-egocentrica: acest tip de gelozie rezida in rolurile traditionale. Un astfel de partener care nu lasa libertatea de expresie celuilalt, il priveaza de a fi un om cu liber arbitru si care poate sa creeze si sa evolueze conform aptitudinilor si dorintelor lui. Este un tip de gelozie care este in stransa legatura cu rolurile pe care cei doi le au in viata de cuplu.

Gelozia-neliniste si teama: o astfel de gelozie apare atunci cand ” relatia interpersonala este perceputa ca fiind amenintata cand un partener traieste sentimentul temerii de a fi respins si al nelinistii ca celalalt partener se implica foarte putin in mentinerea relatiei. Acest tip de gelozie rezulta din sentimentul de insecuritate personala si este acompaniat de o stare de anxietate severa.”

Teama intr-o relatie nu lasa partenerii sa isi desfasoare proiectele de viata armonios; impiedica evolutia pe multiple planuri. Cei doi vor resimti prezenta fricii si a nelinistii si relatia va avea o perioada de declin.

Unul dintre cele mai importante aspecte legate de gelozia in cuplu este aceea a infidelitatii. Exista multe cazuri in care partenerul suspectat ca insala, nu a facut-o in realitate, dar din cauza acuzatiilor permanente, ajunge sa experimenteze exact ceea ce partenerul se asteapta sa gaseasca.

Aceasta este o forma de pedepsire. „ Gelozia otraveste viata conjugala, conferindu-i uneori dimensiuni patogene. Subminarea increderii si a respectului reciproc prin manifestarea trairilor si atitudinilor de gelozie fragilizeaza consistenta morala si psihologica a uniunii maritale.”

Gelozia afecteaza viata de cuplu in ansamblu. Nu este niciodata un ajutor, o forma de mentinere a pasiunii dintre cei doi. Daca unul dintre parteneri doreste sa ii arate celuilalt cat de mult conteaza pentru el, poate gasi alte modalitati de exprimare a afectiunii si dorintei de a- l avea aproape, modalitati insa, de aceasta data, pozitive.

Lasa un comentariu