Folosirea limbajelor iubirii in familii cu un singur parinteSunt multe situatii in care parintii nu reusesc sa umple rezervorul de iubire al copiilor in fiecare zi si devin frustrati, dar este si mai greu pentru parintii singuri care nu reusesc sa faca acest lucru pentru ca ei nu au sprijinul sotului sau sotiei.

Sunt foarte multe situatii in care parintii au divortat sau in care unul dintre ei a murit. Cel care a ramas cu copilul trebuie sa gaseasca intotdeauna metode potrivite sa faca fata nevoilor acestuia pentru ca aceste nevoi de iubire nu se schimba doar pentru ca unul dintre parinti nu mai este disponibil, indiferent de motivul pentru care acest lucru se intampla.

Si parintii sunt oameni si au si ei la randul lor nevoie de ajutor si nevoie de iubire. Modalitatea in care ar putea sa isi umple rezervorul gol de iubire este prin prezenta unor alti adulti, care de obicei sunt prieteni vechi, cei care sunt considerati a fi prieteni de suflet. Acestia nu pot profita de suferinta celui care a avut o pierdere, fie ea o moarte sau un divort.

Copiii sufera foarte mult in momentul in care parintii lor divorteaza asa ca au nevoie de mult suport emotional in acele clipe. In cartea „Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor” scrie: „Copilul are o nevoie acuta sa se simta iubit, sa stie ca intr-adevar cuiva ii pasa. Ori, nu este posibil sa ii fie satisfacuta aceasta nevoie de catre parintele care a plecat. Copilul poate sa primeasca iubirea necesara din partea parintelui cu care a ramas sau nu. Daca acel copil crede ca parintele cu care a ramas este vinovat de divort, s-ar putea sa nu mai manifeste o deschidere afectiva catre acel parinte.”

De aceea este foarte important ca ceilalti membri ai familiei sa ajute copilul si sa incerce sa ii umple rezervorul de iubire care in acest moment este golit. Acestia pot sa fie bunicii sau verisorii sau alti adulti capabili sa ofere iubire in forma in care acesta o percepe a fi reala si importanta. Daca limbajul de iubire al copilului este acesta al mangaierilor fizice, atunci copilul poate fi tinut in brate sau mangaiat si nu este nevoie sa i se comunice verbal foarte mult. Daca limbajul lui principal este acesta al timpului petrecut impreuna, atunci bunicii pot sa isi faca timp sa mearga cu nepotul in parc sau sa mearga cu el la un spectacol. Este foarte important ca oricine are grija de copil sa stie limbajul lui principal de iubire. Desigur ca orice forma de a arata dragostea este binevenita, dar mesajul ajunge mai repede la copil daca este folosit canalul potrivit pentru el.

Cand un cuplu divorteaza copilul incearca intotdeauna sa isi impace parintii. Un prim stadiu este acela al targuielii: „Aceasta inseamna ca va vorbi cu ei separat si la un loc, implorandu-i sa isi rezolve neintelegerile si sa restabileasca unitatea familiei. Daca nu reuseste sa-i convinga verbal, copilul va incerca, fara sa constientizeze asta, sa-i manipuleze, purtandu-se profund inadecvat, pentru a atrage atentia parintilor.” Este important de stiut ca un copil care nu reuseste sa isi impace parintii va simti furie si va avea o nevoie de iubire foarte mare. El va fi manios si va fi dornic de dragoste neconditionata. De aceea parintii trebuie sa gaseasca o metoda sa ii spuna ca nu este vina lui pentru ceea ce se intampla si ca nu sta in puterea lui nimic din ceea ce decid ei. Pe copil il poate ajuta mult o deresponsabilizare in cazul unui divort.

Pentru un parinte singur este mult mai greu sa faca fata la provocarile din fiecare zi asa ca de multe ori ajutorul altor adulti este binevenit. Aici nu este vorba doar despre iubirea pe care o dau acestia copilului ajutandu-l in interior, ci si de ajutorul practic pe care acestia il pot da mamei sau tatalui care are copilul. De exemplu, un bunic care poate sa pregateasca din cand in cand masa sau o matusa care poate sa faca piata in una dintre zile. Este bine de stiut pentru un adult in aceasta situatie ca este sustinut. A nu fi singur ii da incredere ca poate sa aiba puterea de a merge mai departe.

 

Adaptare dupa: „Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor” – Gary Chapman & Ross Campbell

Lasa un comentariu