Femeile si dependenta de substanteFemeile si dependenta de substanteDependenta de drog (alcool, medicamente, orice alte substante) este extrem de periculoasa. Ea isi are radacinile in aceleasi gen de probleme (categoriile mari ale abuzurilor din copilarie, problemelor de neacceptare sau respingere sociala si in familie, neadaptare, drame personale, etc) si este la fel de prezenta atat in cazul barbatilor, cat si in cazul femeilor.

Totusi, desi femeile devin dependente din cauza acelorasi mari categorii de probleme, exista anumite particularitati in ceea ce priveste dependenta in cazul lor. De exemplu, femeile sunt supuse unor incercari, unor etape prin care trebuie sa treaca. Ele pot fi vazute ca fiind trepte de maturizare sau simple etape din viata. Ceea ce este deosebit in privinta femeilor este faptul ca ele simt presiunea sociala asociata lor si pot percepe ca o reusita sau un esec incercarile prin care trec. In acest caz se vorbeste despre casatorie, nasterea unui copil, divort, etc.

In cartea „Alcoolul si medicamentele – droguri?” sunt date ca exemple motive pentru inceperea unui abuz: „Motive invocate pentru abuzul de alcool si de medicamente sunt: statutul de „fata batrana”, incapacitatea de a avea copii, sarcina nedorita, intreruperea serviciului pentru mai multa vreme (de exemplu, dupa nasterea unui copil), divortul, moartea unei persoane iubite, imbolnavirea grava a unor membri de familie. Astfel de evenimente le fac pe aceste femei atat de nesigure, incat au impresia ca nu se pot descurca decat recurgand la medicamente sau recurgand la alcool. Cu cat recunosc mai putin si accepta mai putin problemele pe care le au, cu atat mai pronuntat este consumul de medicament sau de alcool”.

Astfel, femeile au o serie de motive pentru a se apuca de consumul de droguri, care nu se pot regasi in viata unui barbat. De exemplu, nasterea sau pierderea unui copil in timpul nasterii nu pot fi prezente la un barbat. Desigur ca si un barbat poate sa sufere la pierderea copilului sau si poate intra in depresie dupa o asemenea experienta sau sa devina dependent de substante, dar experienta unei femei este diferita de cea a unui barbat.

O alta problema grava care duce la dependenta de substante este agresiunea sexuala. Sunt multe femei maltratate sexual care ajung sa fie alcoolice. Pentru ele reprezinta o sursa de mobilizare, o modalitate de a-si face curaj sa mearga mai departe sau sa ascunda ceea ce se intampla. Sunt foarte frecvente cazurile in care abuzatorii sunt chiar membrii familiei in care traiesc si atunci problema este cu atat mai grava: „La aceasta se adauga faptul ca multe femei au fost agresate fizic sau/si maltratate sexual. Daca un asemenea abuz sexual comis de unul dintre membrii familiei (tata, unchi, tata vitreg) devine cunoscut, atunci fetele sunt cele care, de regula, trebuie sa plece de acasa intr-o institutie de ocrotire. Pe langa maltratarea suferita, tot femeile sunt tratate ca faptas, desi ele sunt de fapt victime. Violul este delicventa cu rata cea mai mare de crestere. Se apreciaza ca o femeie din sase este violata in cursul vietii sale. Consecintele se reflecta in abuzul de alcool si de medicamente in cazul femeilor”.

O alta particularitate a femeilor care devin dependente, este senzatia de singuratate. Ele au fost sau sunt parasite, respinse. Foarte multe femei se apuca de droguri sau consuma alcool in exces, pana ajung dependente, in momentul in care au suferit de pe urma unei despartiri in care au fost parasite.

O problema prezenta de asemenea foarte des in viata femeilor dependente este relatia cu copiii. Sunt femei care nu au putut sa isi accepte copiii inca de la nastere din cauza conditiilor vitrege in care acestia au fost conceputi sau adusi pe lume. Aceasta este o suferinta foarte mare pentru o femeie, existand o lupta interioara care se da intre ceea ce indica instinctul matern si realitatea intamplata. Tot femeile dependente de alcool au uneori si depedenta fata de copiii lor. Aceste femei nu pot sa renunte la ei, nu ii pot lasa sa creasca liberi, ci ii tin intr-un control permanent.

O alta particularitate este inclinatia femeii de a-si tine ascunsa dependenta de alcool de privirile celorlalti. Daca un barbat este mai usor de acceptat din punct de vedere social, o femeie care bea in exces este, de obicei, respinsa. De aceea femeile beau mai mult pe ascuns, dar sunt mai deschise si mai receptive la tratament, tocmai din aceasta dorinta de a fi acceptate in randul lumii. Ele accepta si urmeaza mai des tratamentul in momentul in care a fost prescris de medic.

 

Lasa un comentariu