Femeia si rolul de victimaPrietena sau sotia ta da vina pe tine pentru tot ceea ce este gresit in relatie, chiar si pentru comportamentul ei nepotrivit? Refuza sa-si asume responsabilitatea pentru actiunile ei, in special pentru cele dureroase? Te simti frecvent fortat sa intri intr-un rol de cainta, de remuscare in care trebuie sa te revansezi pentru unele greseli sau crezi ca esti dator iubitei sau sotiei tale?

Daca da, ai putea fi implicat intr-o relatie cu o femeie care este o victima profesionista. Nu te lasa pacalit, ea nu este victima. Rolul de victima este un rol foarte puternic. De fapt, femeile care joaca rolul de victima sunt adevaratii agresori in relatie. Ele joaca rolul de “victima” pentru a manipula si controla pe ceilalti cu scopul de a-i tine “legati” din punct de vedere emotional.

Victimelor profesioniste sunt agresori mascati. A fi prins intr-un joc interminabil de culpabilizare cu una dintre aceste femei este o forma de abuz emotional pentru omul la care aceasta ridica degetul acuzator.

 Urmatoarele caracteristici sunt semnale ca prietena sau sotia ta pot fi victime profesioniste:

1) Ea nu recunoaste niciodata cand ii raneste pe ceilalti. Are drepturi exclusive la rolul “partii vatamate”. Atunci cand faci apel la comportamentul ei, ea ofera scuze ample care dovedesc ca nu este responsabila. Prin scuzele pe care le ofera, ea da vina pe altii pentru actiunile ei, de obicei exact pe persoana careia i-a gresit. Este intotdeauna vina ta sau a altcuiva, dar niciodata, niciodata nu este vina ei.

2) Victima trebuie sa se simta cumva victimizata. Daca nu esti genul de persoana abuziva, va incerca din rasputeri sa te determine sa devii una, in functie de scenariul din mintea ei. De exemplu, te va ataca de fiecare data in toate punctele sensibile pana cand nu mai poti suporta si izbucnesti.

Gata! Tocmai te-a adus in punctul in care sa o victimizezi – nu mai conteaza ultimele doua ore in care te-a chinuit psihologic si in care te-a bruscat. Ea simte nevoia sa joace rolul de victima nevinovata a unui om rau. Este fundamentul identitatii ei.

Acesta este un mecanism de aparare foarte primitiv, numit identificare proiectiva, in care, daca esti la capatul receptiv, este cu adevarat ingrozitor pentru ca te face sa te simti ca o persoana nebuna.

Este vorba despre profetia care se auto-implineste in care ea crede ca esti un “tip rau”, si ea este „victima”. Apoi se comporta sau interactioneaza cu tine astfel incat sa iti schimbi comportamentul ca raspuns la actiunile ei si sa devii “personajul rau”. Un semn indicator este acela ca te simti fortat sa fii cineva care nu esti. Acesta este un abuz emotional intens.

3) Ea da vina pe altii si pe circumstante pentru neajunsurile sau esecurile ei. Victima profesionista traieste pe principiul “Niciodata – Niciodata sa nu isi asume responsabilitatea” care se invecineaza cu conditionalul ” Doar daca”. Aceasta ii permite sa arunce vina pe parintii ei, fratii, colegii, sefii, profesorii si pe tine pentru viata ei, cariera si relatiile care nu sunt cum si-ar fi dorit ea sa fie.

Ar fi condus afaceri, daca seful ei i-ar fi recunoscut talentul. Ar fi absolvit o scoala de bucatari si ar fi avut un succes formidabil daca profesorul ei nu s-ar fi uitat la ea crucis. Ar fi facut mai des sex cu tine daca ai fi facut mai mult din x, y, z. Nu te lasa pacalit de aceste absurditati si minciuni. Are dreptate in faptul ca exista cineva care este de vina pentru viata ei trista. Trebuie doar sa se uite in oglinda pentru a directiona corect vina.

4) Ea admira si chiar ii respecta pe oamenii care o trateaza rau. Acesta este un aspect fascinant al victimei profesioniste: ii apara pe cei care ranesc, ii exploateaza, ii intimideaza si ii defaimeaza pe cei care vor sa ii ajute si sa aiba grija de ei. Ea poate descrie cu drag o ruda sau un fost iubit care de fapt era un ticalos la modul ca “dar el este un om asa de bun”.

Intre timp, te retragi uimit de sensibilitatea de care da dovada, timp in care esti acuzat ca nu o sprijini la nevoie. Poftim ?!

Faptul ca ea admira si respecta agresorii si oamenii care abuzeaza de puterea lor reprezinta un “cartonas rosu” pentru ca de obicei ii imitam pe cei pe care ii admiram. Permite-mi sa-ti spun un lucru foarte clar: ea admira agresorii sau pe cei care abuzeaza, deoarece ea este un adevarat agresor, abuziv emotional imbracata in hainele unei victime.

Este imposibil sa ai o relatie de dragoste intre doi oameni egali cu o victima profesionista. Ea trece prin viata cu o senzatie de dispretuire si de suparare, neasumandu-si niciodata responsabilitatea pentru actiunile sau pentru viata ei.

Succes in incercarea de a vorbi cu ea despre acest lucru! Vei da piept cu comportamente defensive si mult mai multe culpabilizari.

Singura ei identitate este aceea a unei victime: daca ea nu crede ca este o victima, atunci cine este ea? Cineva care ii trateaza ca naiba pe ceilalti si care isi distruge viata. Este o chestiune de auto-conservare psihologica versus anihilarea ego-ului.

Nu poti avea o relatie sanatoasa si fericita cu cineva care te tine “ostatic” si te tine sub control prin intermediul vinovatiei, santajului emotional si culpei.

Acest tip de persoana rareori se poate schimba si are de obicei, caracteristicile uneia dintre tulburarile de personalitate precum tulburarea de personalitate borderline, tulburarea de personalitate narcisica, tulburarea de personalitate histrionica, tulburare de personalitate antisociala sau alte variatii.

Daca esti implicat intr-o relatie cu una dintre aceste femei, ar fi bine sa-ti reconsideri relatia.

Un raspuns pentru “Femeia si rolul de victima”

  1. cris says:

    Rolul asta, de victima, poate fi jucat cu succes de ambele sexe.

Lasa un comentariu