Femeia in intimitateFemeia in intimitatePentru femei partea intima a unei relatii reprezinta o experienta profund emotionala. Spre deosebire de barbati care sunt stimulati de factori fizici precum trupul, sanii si sarutarile, femeia nu se excita la vederea unui barbat gol. Ea raspunde la factori emotionali precum mangaierile senzuale, imbratisarile si cuvintele de dragoste.

Se intampla deseori ca o femeie fiind in cautarea dragostei sa intre impreuna cu barbatul intr-un joc amoros fara finalitate. El se va bucura de fiecare minut si spera ca ea sa mearga pana la capat. Ea se bucura de atentia care i se acorda, dar parca nu e la fel de excitata ca si el pentru ca ceea ce ii face ei placere nu este senzatia sexuala, ci sentimentul de a fi iubita, mangaiata si tinuta in brate. Ea gandeste ca cineva o doreste, are nevoie de ea, o crede atragatoare si poate ca si o iubeste. Acesta este un moment vulnerabil. Este momentul in care se opreste si se indeparteaza de barbatul pe care il lasa tensionat si inconfortabil din punct de vedere fizic.

El isi poate reprima sentimentele si se va hotari sa incerce din nou atunci cand reuseste sa o excite suficient de mult. Fiecare partener isi slabeste mecanismul sau de aparare. Cele mai multe femei, chiar si cele experimentate din punct de vedere sexual, inteleg foarte putin prin ce trece barbatul atunci cand ea permite intimitati intre ei, dar se opreste cu putin inainte de raportul sexual. Orice femeie care permite mangaierile si sarutarile intime, dar care nu are intentia sa continue, determina pe nedrept un barbat sa se astepte la un raport sexual iminent.” (N.L. Van Pelt, 1997)

In intimitate, chiar daca raspunsul femeii la stimulii sexuali este treptat, aceasta nu inseamna ca ei nu-i face placere. Pentru ea este o experienta placuta, excitanta, chiar daca nu la fel de urgenta ca pentru barbati. Studii despre sexualitatea feminina arata ca si femeilor care nu ajung la orgasm le face placere experienta sexuala.

Atingerea orgasmului este diferita la femei. Pentru acesta este necesara implicare emotionala, dar nu si pentru barbati. Ea nu poate obtine orgasmul prin pasivitate indiferent cat de versat este partenerul ei. Ea trebuie sa caute in mod activ eliberarea orgasmica si sa se abandoneze total nu numai partenerului ei, ci si tendintei fizice spre punctul culminant. Acum survine adevarata problema pentru ea: cum se poate lasa in voia unui barbat in care nu are incredere deplina?

 

De ce se angajeaza femeile in mangaieri senzuale?

Raspunsul cel mai simplu la aceasta intrebare este: ca sa-si satisfaca nevoia lor de dragoste si protectie cautand prin aceasta siguranta emotionala. De aceea, unele femei se pot simti ca fiind in competitie cu celelalte pentru a acapara atentia unui barbat. Din acest motiv, ele sunt pregatite sa creada orice barbat cand acesta le spune: “Te iubesc”. In covarsitoarea majoritate a cazurilor ele cred acest lucru pentru ca vor sa creada ca este adevarat.

Atunci cand el aduce argumentul ca raportul sexual va face dragostea lor mult mai sigura, ea gaseste cuvintele lui ca fiind convingatoare, deoarece aceasta este exact ceea ce isi doreste ea sa se intample — nu neaparat actul sexual — ci o relatie de dragoste trainica. Prin urmare, femeile “coloreaza” de obicei faptele pentru a se insela crezand ceea ce doresc sa creada.

Prin natura lor femeile sunt cele care incearca sa faca relatia sa continue. Unele dintre ele coopereaza din punct de vedere sexual – mai mult se forteaza – pentru a intretine relatia, mai ales in cazurile in care sunt amenintate de parteneri ca le vor parasi, daca nu cedeaza.

Alte femei fac sex, astfel incat sa ii poata avea pe barbati ca tovarasi de companie. Nu rare sunt cazurile cand aceasta companie are aceeasi valoare cu compania unui catel dragalas. Ele par populare intr-o multime obisnuita, dar daca ar auzi ce vorbesc barbatii despre ele… Intrucat aceste relatii se bazeaza doar pe un singur lucru, ele devin rapid plictisitoare. In astfel de cazuri, cand barbatul doreste sex o va suna, dar cand doreste sa participe la o petrecere sau sa iasa cu prietenii va alege pe altcineva.

Alte femei, cu o gandire specifica epocii sclavagiste, incearca sa exploateze barbatii. Femeile fara scrupule incearca sa-i domine, sa foloseasca seductia ca metoda coercitiva pentru a vedea cat de departe pot sa ajunga in acest joc al puterii. La nivel inconstient (sau unele poate chiar stiu ce fac si de ce), ele urasc barbatii. Acest joc nu aduce nici dragoste, nici vreo implinire sufleteasca. In realitate nu are nici o legatura cu sentimentul adevarat de dragoste, el punand in evidenta lupta pentru obtinerea superioritatii. Astfel barbatului i se arata cine este seful. Nu pare prea magulitor ca un barbat sa fie sedus de o asemenea femeie, dar un barbat moral nu va ceda niciodata avansurilor acesteia.

Un barbat poate interpreta ca fiind iubire atractia sexuala intensa pe care o simte fata de o femeie. Atunci el va incerca sa o convinga ca dragostea lui fata de ea nu difera de sentimentele ei de iubire fata de el. Simultan, o femeie poate presupune ca barbatul nu i-ar cere sa faca sex, daca lucrurile nu ar sta astfel. Drept consecinta, ea va da curs dorintelor lui, ca si cum ar semna prin faptul in sine – actul sexual – un contract. Intr-un asemenea schimb, sperat reciproc avantajos, fiecare ofera ceva si spera sa primeasca in contrapartida ceea ce-si doreste. Realizarea acestei tranzactii intareste adevarul conform caruia, barbatii dau dragoste pentru a obtine sex, iar femeile dau sex pentru a obtine dragoste. Din pacate, dragostea reala nu este tranzactionabila si ambii vor pierde chiar daca nu-si dau seama de asta.

Astfel, femeile se angajeaza in mangaieri si sarutari intime pentru a avea siguranta, nu pentru dragoste. Ele simt ca trebuie sa faca astfel pentru a obtine dragoste, pentru a transmite dragoste sau pentru a ramane cu un barbat. Dar, pana cand un cuplu nu dezvolta si altceva in afara de intimitate fizica, relatia se va sfarsi. Sexul nu poate mentine decat o relatie care doreste sa se bazeze numai pe sex. Dar pe aceea chiar o putem numi „relatie”? Daca acum ai nevoie de sarutari si mangaieri senzuale intime pentru a-ti intari sentimentul de siguranta, mai tarziu vei avea nevoie de altceva care sa te ajute sa faci fata nesigurantelor tale.

„Impulsul sexual separat de celalalte aspecte ale unei relatii doreste cu egoism sa domine, sa cucereasca, sa forteze sau sa stapaneasca. In esenta, sexul este ceva animalic. […] Dragostea este centrata pe cealalta persoana. Sexul fara dragoste este auto-centrat, este o pofta dupa satisfactie, este o descatusare fizica. Pe de alta parte, dragostea doreste fierbinte o impartasire intima cu cealalta persoana.”

In realitatea cotidiana, sexul ar trebui sa insemne pentru cei mai multi oameni, ar fi minunat daca pentru toti, ceva mai mult decat dorinta animala. Ca sa discutam cu adevarat despre iubire, aceasta ar trebui sa imbine in mod benefic dorinta sexuala cu trairile si sentimentele.

Realizarea acestui intreg va conduce la alcatuirea nivelului cel mai inalt de comuniune dintre un sot si o sotie. Abia atunci cei doi isi vor da seama ca iubirea inseamna, pe langa cele cateva procente de relatie fizica si cateva procente de prietenie, cateva procente de tandrete, cateva de stapanire de sine, de amabilitate si loialitate.

 

Adaptare dupa Dragostea inteligenta – Nancy L. Van Pelt
Aparut sub ingrijirea lui George Uba

 

Lasa un comentariu