Fata in fata cu infidelitateaEste foarte dificil pentru ambii parteneri ai unui cuplu sa poarte discutia legata despre aventura care tocmai a existat. Este un subiect care poate sa trezeasca foarte multe emotii negative si foarte multe regrete. Psihoterapeutul Julia Cole descrie anumiti pasi care caracterizeaza discutia pe tema aventurii. Acesti sase pasi contin informatii despre reactiile si nevoile de moment atat ale partenerului infidel cat si ale celui care a fost inselat.

Astfel, primul pas este chiar marturisirea: „Ideal ar fi ca partenerul sa afle intotdeauna de la dumneavoastra ca ati avut o aventura. Desi oamenii descopera aventurile in multe alte feluri, […] este mult mai bine daca persoana care a avut aventura explica ce s-a intamplat. Luarea unei decizii de a actiona in acest mod nu este usoara, dar majoritatea oamenilor pe care i-am intalnit in activitatea mea de consilier au spus ca stiau cand era momentul oportun – poate pentru ca trairea unei vieti duble era mult prea greu de suportat ori se simteau vinovati sau le era teama sa nu fie descoperiti”. Persoana care a avut aventura este bine sa aleaga un loc in care sa nu poata fi deranjat, sa isi faca timp pentru aceasta discutie, sa foloseasca mult sinceritatea si cuvintele cat mai putin interpretabile, sa nu intre in detalii legate de momentele placute sexuale cu amantul sau amanta, sa ofere o explicatie in legatura cu ceea ce a dus la infidelitate. Partenerul persoanei care a avut aventura este bine sa stea astfel incat sa poata sa mentina contactul vizual cu partenerul, sa fie de acord sa-i acorde un timp in care sa asculte ceea ce are de spus cel care a inselat, sa il lase sa explice ceea ce s-a intamplat, sa evite sa dea vina pe el sau pe amant pentru ca este mai important sa isi lamureasca siesi ce a condus la acea situatie.

In pasul numarul doi vorbim despre starea de soc – stare ce vine automat in momentul dezvaluirii. Gama de emotii este foarte puternica si oamenii fac fata cu greu la acest soc, dar este important sa incerce sa ramana intr-o stare de calm pana cand vor putea sa poarte discutiile cu adevarat.

In pasul numarul trei socul trece si poate sa apara furia extrema sau agresivitatea. Este indicat sa nu fie manifestate intr-un mod violent. Exista persoane care nu vor sa primeasca deloc atingerea partenerului sau sa planga. Acestea sunt alegeri acceptabile pentru acest moment.

In pasul numarul patru, care are loc de obicei la cateva zile dupa ce a avut loc prima discutie, cei doi incep sa vorbeasca despre ultimatumuri si iau decizii neasteptate in legatura cu viitorul relatiei lor: „A face ceva – orice –  poate parea de ajutor pentru a opri agonia indeciziei, confuziei si nesigurantei care urmeaza aventurii, dar este o consolare iluzorie. Din multe motive, este mai bine ca pentru un timp sa traiti cu ambiguitatea viitorului relatiei dumneavoastra, decat sa vanati un raspuns rapid.”

Dupa aproximativ o saptamana de la aflarea vestii apare manifestarea din pasul numarul cinci, si anume incercarea de a afla raspunsuri. Este momentul de cautare a raspunsurilor si de instiintare a prietenilor in legatura cu ceea ce s-a intamplat pentru a avea parte de compasiunea lor si de incurajare. Insa, nu intotdeauna prietenii pot sa ajute cu adevarat.

Pasul numarul sase se refera la decizia de a ramane sau nu cu partenerul infidel. De obicei, cele mai multe relatii rezista la acest impas, mai ales daca reusesc sa discute despre ceea ce a dus cu adevarat la o ruptura in relatie. O aventura este un simbol al unui dezechilibru in relatie si de aceea rezolvarea cauzei poate sa fie o solutie pentru o evolutie frumoasa a relatiei in sine.

Dupa ce aventura a avut loc, ambii parteneri de cuplu trebuie sa se confrunte cu schimbari majore in relatie si sa faca fata sentimentelor care uneori pot fi foarte greu de indurat. Ei se simt anxiosi, tristi, sunt confuzi, sunt speriati si plini de regrete sau de furie, etc. Uneori sentimentele traite sunt contradictorii si astfel nu pot comunica in mod corect unul cu celalalt. Daca un om este trist, iar celalalt este furios, atunci nu isi pot intelege reciproc starile si nu pot sa ajunga la un consens. In aceste situatii empatia nu exista.

Pentru o mai buna comunicare si o mai buna stapanire a sentimentelor care apar in urma unei aventuri este indicat sa: deplangeti ceea ce ati pierdut, evaluati prejudiciul produs relatiei, intelegeti de ce a aparut aventura.

Prima faza, aceea a deplangerii a ceea ce exista in trecut, este foarte importanta. Fiecare cuplu care a trecut printr-o astfel de problema trebuie sa-si aloce o perioada de timp in care sa sufere pentru ceea ce a fost si pentru planurile de viitor care existau: „Fiecare partener al cuplului, separat sau impreuna, are nevoie sa deplanga pierderea relatiei. Nu simt nevoia sa jeleasca numai ceea ce au pierdut, ci si asteptarile pe care le aveau fata de viitorul relatiei.”

Evaluarea prejudiciului adus relatiei este extrem de dureros de realizat. Unii oameni iau imediat decizia de a se desparti, printre acestia numarandu-se persoane care regreta ulterior decizia pripita. Altii decid sa ramana in relatie, tolerand pur si simplu ceea ce s-a intamplat, iar altii considera cu dupa o anumita perioada de timp cuplul a primit o lectie foarte importanta si ca va exista chiar o evolutie a relatiei respective: „Incercarea de a evalua ce anume reprezinta aventura pentru fiecare persoana si pentru relatie, poate ajuta sublimarea sentimentelor de nesiguranta si confuzie care apar dupa aventura.”

A intelege de ce a aparut aventura este un pas pentru evolutia relationala si petru evolutia fiecaruia dintre cei implicati. A intelege de ce, inseamna automat si o constientizare a defectelor personale sau ale scenariului de viata. Exista persoane care au beneficii secundare in urma unei aventuri, fie ca este vorba de cel care a avut aventura, fie ca este vorba de cel inselat. Oricine poate sa inteleaga scopul si cauza si poate sa imbunatateasca anumite aspecte ale vietii sale de relatie: „Daca motivele aventurii pot fi intelese, incercandu-se rezolvarea lor, atunci aventura nu a fost chiar lipsita de sens. […] Acest lucru nu este esential doar pentru relatia curenta, ci si pentru relatiile viitoare, in cazul in care cea prezenta se sfarseste”.

Astfel, cei implicati intr-o relatie in care a existat o aventura, pot sa inteleaga ce anume au gresit si ce anume a dus la deteriorarea relatiei si pot sa gaseasca modalitati de a face fata sentimentelor greu de suportat.

 

 

Adaptare dupa Fata in fata cu infidelitatea – Julia Cole & Relate
Editura Curtea Veche

Lasa un comentariu