Fabulele lui AesopFabulele lui AesopGasca cu oua de aur 

A fost odata un om suficient de norocos incat sa aiba o gasca care ii facea in fiecare zi un ou de aur.

Totusi, pentru ca procesul era foarte lent, iar el a vrut sa aiba toata comoara dintr-o data, omul a devenit nemultumit si in cele din urma a omorat gasca. Dupa ce a taiat-o si a deschis-o, si-a dat seama ca era o gasca normala ca toate gastele.

Morala: Cu cat vrei mai mult, cu atat pierzi mai mult.

 

Avarul si invidiosul

Doi vecini au venit sa se roage in fata statuii lui Jupiter si l-au rugat sa le indeplineasca dorintele. Primul era plin de lacomie si celalalt era consumat de invidie. Astfel, ca sa-i pedepseasca pe amandoi, Jupiter a permis ca fiecare sa aiba parte de ceea ce dorea pentru el, dar cu o conditie, aceea ca vecinul sau sa aiba de doua ori mai mult ca el. Lacomul s-a rugat sa aiba o camera plina cu aur. Cum a zis s-a si facut; dar toata bucuria lui s-a transformat in durere cand a descoperit ca vecinul sau avea doua camere pline cu pretiosul metal. Apoi a venit randul omului Invidios, care nu mai putea sa suporte ca vecinul sau sa aiba parte de orice fel de bucurie. Asa ca s-a rugat sa ii fie scos un ochi, ceea ce insemna ca tovarasul lui sa devina complet orb.

Morala: Viciile isi sunt propriile lor pedepse.

 

Iepurele si broasca testoasa 

Odata, iepurele se lauda in fata celorlalte animale cu rapiditatea lui de a alerga .”Nimeni nu m-a invins inca”, spunea el, “atunci cand fug cu toata viteza de care sunt in stare. Provoc pe oricine doreste, sa se ia la intrecere cu mine”.

Broasca testoasa a spus linistita “Eu accept provocarea ta”.
“Asta chiar ca este o gluma buna”, a zis iepurele; “as putea sa dansez in jurul tau cat este ziua de lunga”.
“N-ai decat sa te lauzi pana cand te voi infrange”, i-a raspuns broasca testoasa. “Vrei sa te intreci cu mine?”.

Concursul de alergare a fost stabilit si, la momentul potrivit, s-a dat startul. Iepurele a pornit ca din pusca si a disparut din vedere, dar, in curand, s-a oprit si, pentru a-si arata dispretul fata de broasca testoasa, s-a intins pe pamant sa traga un pui de somn. Broasca testoasa nu s-a lasat, s-a straduit o data si inca o data, inaintand cu greu cu pasii ei marunti si, atunci cand iepurele s-a trezit din somn, ea ajunsese atat de aproape de finis incat iepurele nu a putut sa o mai ajunga. Atunci, broasca testoasa a spus: Numai prin perseverenta poti castiga o cursa.

 

Leul si soricelul

Somnul unui leu fu tulburat, intr-o buna zi, de necuviinta unui soarece care alerga prin fata lui. Trezindu-se furios, leul era cat pe ce sa il omoare cand soricelul incepu sa ii ceara mila, spunand: “Daca imi vei cruta viata, voi gasi cu siguranta o cale sa iti rasplatesc bunatatea.
“Leul incepu sa rada si il lasa pe soarece sa plece teafar si nevatamat. La scurt timp dupa aceasta, leul a fost prins de niste vanatori, care l-au legat la pamant cu funii groase. Leul incepu sa raga infuriat si neajutorat, iar soricelul, recunoscandu-i vocea, sosi in graba si ii roase funiile, eliberandu-l.
Apoi, ii spuse leului: “Ai ras la ideea ca as putea sa-ti fiu vreodata de ajutor, neasteptandu-te sa imi platesc datoria pentru favoarea pe care mi-ai facut-o; acum ai aflat ca pana si un mic soricel il poate ajuta pe atotputernicul leu”.

 

Vulpea si iepurele

Intr-o zi, un iepure i-a spus cumetrei vulpe: “Se spune ca esti tare priceputa si obtii adesea mari foloase in lume. Cum stii sa aduci norocul de partea ta?”

“Daca iti doresti cu adevarat sa afli secretul succeselor mele”, i-a raspuns vulpea, “te invit la mine la masa.”

Iepurele a acceptat invitatia, dar atunci cand a ajuns in casa vulpii si a zarit ca nu era nimic de mancare pe acolo decat el insusi, gata sa fie infulecat de cumatra roscata, a zis: “In cele din urma, prea tarziu din pacate, am inteles de unde iti vine faima. Nu din pricina ca esti cu adevarat priceputa la ceva, ci din cauza sireteniei tale.”

Morala 1: Curiozitatea nemasurata te poate baga in belea.
Morala 2: Nu cere niciodata vreo lectie de la cei rai, caci poti deveni tu insuti tema lectiei.

 

Magarul si catarul

Un satean a plecat odata la drum cu un magar si un catar, amandoua animalele ducand cate o mare povara. Atata timp cat a mers pe drum drept, magarul si-a dus incarcatura cu usurinta, dar atunci cand a inceput sa urce cararea povarnita a unui munte a simtit ca nu mai poate merge mult astfel. Magarul si-a rugat tovarasul de drum sa il ajute si sa ia o mica parte din povara lui, dar catarul nu a vrut nici macar sa il bage in seama. Nu mult timp dupa aceea, magarul a cazut mort la pamant. Nestiind ce altceva ar putea face in acea regiune salbatica, sateanul a pus pe spatele catarului si incarcatura magarului, iar deasupra a asezat magarul, dupa ce l-a jupuit. Catarul, mugind sub marea greutate, si-a spus in sinea lui:

“Sunt tratat asa cum merit. Daca i-as fi dat putin ajutor magarului atunci cand mi-a cerut, nu as mai duce acum in spate atat incarcatura lui, cat si pe el insusi”.

Morala: Un gram de preventie valoreaza mai mult decat un kilogram de tratament.

 

Magarul si Broastele

Un magar, care transporta o incarcatura de lemne trecea printr-un iaz. In timp ce trecea prin apa si-a pierdut echilibrul, s-a impiedicat si a cazut si pentru ca nu a putut sa se mai ridice din cauza incarcaturii sale, a gemut puternic. Niste broaste testoase care frecventau iazul au auzit lamentarile sale, si au spus, “Ce ai fi facut daca ar fi trebuit sa traiesti tot timpul in apa ca si noi, cand faci atata tam-tam pentru o simpla cadere in apa?”

Morala: Barbatii indura deseori mici nemultumiri cu mai putin curaj decat o fac in cazul nenorocirilor mari.

 

 

Un raspuns pentru “Fabulele lui Aesop”

  1. paula says:

    Povestele au foat uimitoare

Lasa un comentariu