Experimentarea sexuala la adolescentiAdolescentii adesea exprimenteaza foarte mult si variat cand isi incep viata sexuala. Ei cauta raspunsuri la multe intrebari, mai ales pentru ca nu stiu multe lucruri in legatura cu corpul lor, cu senzatiile nou aparute, cu ceea ce se simt sau ce vor, cu ceea ce cred ceilalti si cu ceea ce cred ei insisi despre ce se intampla cu viata lor sentimentala.

Parintii ar putea de multe ori sa isi ajute copiii, sprijinindu-i in perioada adolescentei, dandu-le informatii si fiindu-le alaturi atunci cand au nelamuriri si cand se simt pierduti pe acest drum al cautarii de sine.

Este nu numai o perioada grea din punct de vedere al schimbarilor hormonale, corporale, ci si din punct de vedere afectiv. De aceea adolescentii au nevoie de ghizi care sa fie siguri pe ei, care sa stie sa ii indrume inspre a se gasi si, mai ales, care sa ii accepte asa cum sunt.

In aceasta perioada adolescentii leaga prietenii foarte stranse cu persoane de acelasi sex. Parintii sunt de multe ori ingrijorati cand ii vad pe copiii lor ca sunt atat de apropiati de pritenii lor. Ei stau tot timpul impreuna, discuta despre orice, dorm unul la celalalt, isi imprumuta hainele, isi fac temele si proiectele impreuna si merg la distractie in aceleasi locuri.

Desigur ca in mintea parintilor se formeaza o asociere intre timpul petrecut impreuna si o posibila relatie intre cei sau cele care sunt doar prieteni/prietene. Totusi, in unele cazuri, adolescentii experimenteaza pe plan sexual cu persoane de acelasi sex si nu sunt de fapt homosexuali. Ei sunt intr-o perioada a cautarilor si a dorintelor si de aceea incearca sa vada daca i-ar atrage mai mult o astfel de experienta. Ei confunda atractia prieteniei uneori cu aceea a atractiei sexuale.

In cartea „Intre parinte si copil” scrisa de Haim Ginott, este scris: „Unii copii experimenteaza cu prietenii de acelasi sex. Dar astazi stim ca, daca nu au predispozitie spre homosexualitate, ei vor alege pana la urma parteneri heterosexuali. Cercetatorii E.O.Laumann; J.H.Gagnon; R.T.Michael si S. Michaels de la Kinsey Institute for Sex Research al Universitatii Indiana, au raportat in 1994 ca, desi multi oameni au admis ca avusesera experiente homosexuale de un tip sau altul, doar 4% dintre barbati si 2% dintre femei se considerau homosexuali. Deruta in ce priveste orientarea sexuala nu este neobisnuita in adolescenta.”

Este important ca parintii sa nu reactioneze violent si dur in fata unei situatii in care baiatul/fata lor experimenteaza o relatie cu un alt adolescent de acelasi sex cu el/ea. Cei care reactioneaza astfel isi pot pierde respectul copiilor si pot sa ii indeparteze de ei foarte mult.

Nu vor mai avea incredere si nu vor mai veni pentru sfaturi sau indrumari la parinti, ci vor incerca sa se ascunda si sa faca fata singuri la acest moment: „Sunt norocosi copiii cu parinti deschisi si toleranti, care le ingaduie astfel sa-si impartaseasca ingrijorarea privind sentimentele lor despre sex.[…] Cand discuta cu copiii lor despre homosexualitate, parintii nu trebuie sa emita judecati ori sa formuleze implicatii morale. De asemenea, nu va feriti sa discutati ce anume se intampla atunci cand un barbat iubeste un alt barbat si nu o femeie. Fiti onesti si transmiteti copiilor nostri informatiile cele mai exacte pe care le detineti. Copiii va vor multumi ca aveti incredere in ei si le spuneti adevarul in loc sa va eschivati atunci cand va intreaba: <<De ce Rebeca are doua mamici?>>”

Onestitatea si deschiderea arata iubirea neconditionata pe care o poarta un parinte copilului sau si de aceea este foarte important ca acestea sa existe intr-o discutie atat de serioasa cum este cea despre sexualitate si orientare sexuala.

 

 

Adaptare dupa „Intre parinte si copil” de Haim Ginott

Lasa un comentariu