Experiment PSIV-ati intrebat vreodata daca fenomenele considerate paranormale precum retrocognitia si precognitia sunt reale? Daca da, in mod cert pana in momentul de fata intrebarea nu a gasit un raspuns satisfacator cu toate ca in ultimele decenii s-au efectuat o serie de experimente folosind metodologia stiintifica. Cu toate acestea rezultatele sunt fie contradictorii, fie nu sunt facute publice.

 

 EXPERIMENTUL ORIGINAL

Profesorul de psihologie Daryl Bem de la Universitatea Cornell din SUA, a realizat un experiment surprinzator de simplu soldat cu rezultate la fel de surprinzatoare. Subiectul supus testului se afla in fata unui calculator pe al carui monitor erau afisate 2 cortine: una in stanga, cealalta in dreapta ecranului. Sub una din aceste cortine se afla o poza. Daca subiectul reusea sa “ghiceasca” poza, aceasta era afisata. In caz contrar se afisa un X.

Noutatea experimentului consta in modul de alegere a pozelor. Astfel, subiectii au “ghicit” pozele neutre (fara incarcatura emotionala) in proportie de 50%, ceea ce se incadreaza perfect in predictiile statistice. Insa rezultatele s-au schimbat in momentul in care pozele neutre au fost inlocuite cu poze cu caracter sexual explicit sau poze cu continut violent.In acest caz subiectii au inregistrat scoruri de 53,1%. Acest lucru ar denota o anomalie statistica si deci posibilitatea ca precognitia sa fie reala.

Sexualitatea si violenta sunt esentiale pentru supravietuirea speciei, ca atare atunci cand sunt activate ele pot declansa anumite capacitati latente.

 VALIDAREA STATISTICA

Dar oare experimentul este valid din punct de vedere statistic? Pentru ca un esantion sa fie statistic valid el trebuie sa respecte legea numerelor mari care spune ca rezultatele tind sa se egalizeze cu cat numarul de incercari este mai mare, desi pe termen scurt se pot inregistra anomalii statistice.

Ce inseamna acest lucru pe intelesul tuturor?

Presupunand ca aruncand o moneda de 10 ori in sus, exista posibilitatea perfect valida statistic ca de 8 ori sa cada pajura si de 2 ori cap, ceea ce inseamna un scor de 80%. Totusi, acest scor nu inseamna nimic, pentru ca esantionul (10 aruncari) este foarte mic, deci nesemnificativ. Daca aruncam 1 moneda de 100 de ori in sus, procentele tind sa se egalizeze in intervalul 40-60%.

Nici acest esantion nu este valabil fiind prea mic, cu toate ca procentajul este mai strans. Insa, daca aruncam o moneda in sus de 10.000 de ori, indiferent ce am face si cum am arunca acea moneda vom avea in jur de 49-51% cap si 49-51% pajura. Esantionul fiind valid. Daca in acest caz inregistram vreo valoare peste 51% inseamna ca avem o anomalie statistica, deci a intervenit un factor exterior.

 PARTICIPA SI TU LA EXPERIMENTUL NOSTRU!

Noi am decis sa verificam pe scara mare rezultatele obtinute de Daryl Bem. Cu ajutorul unui statistician care a folosit metoda Monte Carlo pentru a calcula validitatea experimentului, am conceput experimentul astfel:

 • fiecare dintre voi va alege un tip de experiment: poze neutre, violente sau cu caracter sexual explicit.
 • numarul de incercari va fi de 50. Acest numar de incercari este prea mic pentru a fi valid individual, dar cu ajutorul metodei Monte Carlo, statisticianul a calculat ca la un scor de peste 72% poze gasite, aveti capacitati paranormale fara nici un dubiu. Daca obtineti un scor intre 68-72% poze gasite, inseamna ca sunt sanse mari sa aveti capacitati paranormale chiar daca totusi sansele cad sub incidenta legilor statistice.

Ne intereseaza ca un numar mare de participanti sa faca acest test pentru a valida rezultatele si in cazul unui esantion semnificativ. Spre exemplu: daca 1000 de oameni fac acest test inseamna ca avem in total 50 000 de incercari ceea ce este un numar mai mult decat semnificativ. Daca scorul mediu depaseste 52% inseamna ca intr-adevar oamenii de stiinta trebuie sa ia serios in considerare existenta acestor capacitati ascunse.


RECOMANDARI!

 1. In timpul desfasurarii testului este important sa aveti o minte linistita, o atitudine calma si sa nu reactionati in mod pozitiv sau negativ fata de o incercare reusita sau un esec.
 2. Nu porniti cu idei preconcepute de nici un fel.
 3. Nu incercati sa preziceti rezultatul pe baza unui pattern. Ex: daca ati descoperit o poza in partea stanga, nu inseamna ca urmatoarea va fi in partea dreapta. Daca ati descoperit 3 sau mai multe poze la rand intr-o anumita parte, nu inseamna ca urmatoarea poza se va gasi in partea opusa. NU UITATI! NOROCUL NU ARE MEMORIE!
 4. Nu va axati pe scopul de a depasi cel mai mare scor existent! Lasati intuitia sa va ghideze!
 5. Vom afisa in permanenta cel mai mare scor obtinut.
 6. Nu incercati sa faceti testul la “misto” pentru ca acest lucru nu va influenta cu nimic rezultatul pe termen lung (pentru ca sansele sunt 50-50 oricum rezultatele relevante se vor evidentia)

 

Va rugam sa participati la aceasta aventura facand cunoscut acest experiment si prietenilor vostri. Poti contribui si tu la validarea sau invalidarea experimentului lui Daryl Bem obtinand astfel si un raspuns pertinent la intrebarea de la inceputul postului.2 Raspunsuri pentru “Experiment PSI”

 1. Camelia says:

  Interesant acest experiment!

 2. Camelia says:

  Cateodata 50% reprezinta 100% pentru implicare.

Lasa un comentariu