Exista sotia perfecta?exista sotia perfectaCand se casatoresc doi oameni il vad pe cei de langa ei ca fiind „perfect”. In momentele in care sunt indragostiti pare ca nimic nu ar putea fi schimbat in legatura cu acel om.

Pe parcursul relatiei, aceste imagini se modifica. Iubirea poate rezista in continuare, si asa este de dorit pentru ca este o baza a oricarei casnicii frumoase, dar pe masura ce timpul trece situatiile in care partenri sunt implicati se diversifica, si incep sa apara defectele. Cand se pot observa defectele apare dezamagirea pentru ca se strica acel ideal de la inceput.

Dar de cele mai multe ori unde exista dragoste, poate exista si acceptarea celuilalt cu micile sau mai marile imperfectiuni. Nici un om nu este perfect si a-l accepta pe cel cu care cineva isi imparte viata este un pas important pentru consolidarea casatoriei.

Asadar, nici barbatii si nici femeile nu sunt intruchiparea perfectiunii. Totusi, oamenii se asteapta la a avea o sotie sau un sot perfect. In familiile traditionale, unde barbatul este conducatorul casei si cel care ia deciziile pentru familie, exista tendinta acestuia de a dori sa isi schimbe sotia conform propriilor dorinte sau nevoi.

Daca de exemplu aceasta este prea emotiva, isi va dori sa o faca sa fie mai tare, mai puternica; daca este prea impulsiva, va dori sa o domoleasca, si asa mai departe.

Modalitatile in care face demersuri pentru a schimba ceva la sotie, sunt de cele mai multe ori gresite. Barbatul porneste de la premisa ca ea nu va suferi si ca el este indreptatit sa o judece, sa o certe, sa o forteze sa faca anumite lucruri.

In primul rand, daca exista o neintelegere sau ceva ce trebuie schimbat in legatura cu sotia, motivatia schimbarii trebuie sa existe la ea si nu la barbatul cu care este casatorita. Ceea ce poate face sotul este sa ii ofere un exemplu propriu de schimbare, sa devina un model al dorintei de perfectionare.

Mai intai va trebui el sa isi accepte propriile defecte si imperfectiuni si apoi sa discute cu ea despre cum ar putea imbunatati ceva la ea sau la relatie in sine.

Orice modificare personala determina o modificare in casnicie. Acest lucru se intampla pentru ca o data cu modificare structurii interne a omului, apar modificari in nevoile familiale, in dorintele partenerilor si in planurile pe care si le fac pentru a avea o casnicie frumoasa.

Scopurile de asemenea se schimba si astfle, deciziile care vor fi luate, vor fi altele decat la inceputul casniciei. Este bine ca partenerii sa fie flexibili, sa se adapteze la noile nevoi ale cuplului.

O femeie reactioneaza mult mai bine la ideea de schimbare daca sotul comunica cu ea cu blandete si cu sinceritate, acceptand pozitia ei si parerile ei ca fiind constructive. Atitudinea cu care este tratata problema este importanta. Daca este vazuta ca fiind ceva ce se poate rezolva cu putin efort si cu dorinta de a face relatia mai frumoasa, atunci este primita mai usor si mai optimist.

Modul in care se comunica ceva ce trebuie schimbat este bine sa fie facut cu empatie si spus fara acuze. Acest lucru se poate face apeland la comunicarea de tip „eu”. Un exemplu ar fi: in loc sa spuna „ Esti rea si nu te suport” poate spune „ Eu ma simt jignit de cuvintele pe care le-am auzit. Cum putem sa facem astfel incat sa ajungem la o intelegere?”.

Astfel, tonul nu este acuzator. Se comunica doar ceea ce provoaca suferinta, fara a acuza persoana ca este responsabila pentru acea suferinta, ci doar cuvintele care au fost rostite.

Nu exista o femeie perfecta, dar orice relatie se poate imbunatati si orice casnicie poate evolua. Se intampla ca dupa ani de zile de la casatorie, cei doi sa se cunoasca mai bine si sa se iubeasca si mai mult daca exista acceptare reciproca si tendinta de schimbare in bine.

 

Adaptare dupa  Cum sa-ti intelegi sotia la bine si la rau – Gary Smalley


Lasa un comentariu