Evolutia dependentei de alcool: faze si manifestariEvolutia dependentei de alcool: faze si manifestariFiecare om are caracteristici proprii si manifestari personale, dar in acelasi timp, orice om se aseamana cu ceilalti oameni prin trasaturi usor observabile de genul aspectului fizic, reactiei la emotii puternice, etc. Suntem deci, pe cat de diferiti, pe atat de asemanatori. Si in ceea ce priveste dependenta, povestile de viata si manifestarile pot fi extrem de deosebite si de personale, dar pot fi si asemanatoare ca evolutie sau reactii.

In cartea „Alcoolul si medicamentele – droguri?” sunt explicate fazele evolutiei dependentei de alcool descrise de E.M. Jellinek:

1. Faza prealcoolica (Prodromala)

Deconectarea ocazionala: primul consum de alcool are de obicei o explicatie sociala; omul se afla intr-un context in care se consuma alcool pentru simpla destindere. Un om obisnuit va continua sa bea doar la astfel de ocazii; in schimb un viitor alcoolic va fi atras de alcool cu scopul de a se deconecta. Va cauta astfel, constient sau nu, alcoolul pentru acest scop al rezolvarii problemelor.

Cresterea tolerantei: organismul uman se adapteaza la prezenta unor substante straine si astfel este nevoie de o doza din ce in ce mai mare pentru a obtine efectul dorit: „Bautorul considera ca starea de confort se datoreaza situatiei si anturajului. De aceea cauta cat mai diverse ocazii la care se consuma alcool. In acelasi timp, omul se considera mai viteaz daca poate suporta mai mult decat la inceput. Acest fenomen se numeste cresterea tolerantei la alcool.”

Consum permanent pentru destindere: la inceput, viitorul dependent consuma alcool destul de rar. In acest stadiu incepe sa isi doreasca destinderea tensiunii psihice prin alcool din ce in ce mai des. Acest lucru se intampla pentru ca incepe sa faca fata din ce in ce mai greu la solicitarile pe care le are. De aceea „cauta zilnic aceasta deconectare. Tensiunile psihice sunt prelucrate in sensul innabusirii lor cu alcool sau medicamente. Aceasta deviere comportamentala trece insa neobservata atat pentru consumator, cat si pentru anturaj.”

2. Faza de debut

Bautul reduce la inceput stresul, dar din momentul in care incepe sa dauneze organismului, apare vinovatia.

Consumul tainuit: in momentul in care un consumator vede diferenta dintre ceea ce bea el si ceea ce beau cei din jur si observa ca acea cantitate este mult mai mare, atunci incepe sa se simta vinovat si doreste sa ascunda consumul real. Va tinde sa bea singur, sa soarba cateva inghitituri atunci cand nimeni nu poate sa vada, sa minta – atat pe el cat si pe cei din jurul sau.

Preocuparea permanenta pentru bautura: aceasta este o etapa care uneori nu este observata de catre cei in cauza, mai ales daca au la dispozitie in fiecare zi bautura la discretie. Ea totusi este o etapa distincta si importanta in evolutia dependentei.

Cresterea dorintei: este usor de observat in acest punct. Un om care a avut zile sau ore de abstinenta va tinde sa bea primele inghitituri sau pahare chiar cu multa pofta si foarte rapid. Se intampla totusi ca cei din paturile sociale inalte sa se pacaleasca pe ei insisi si sa bea foarte elegant, potolindu-si setea de a consuma. Astfel, isi pot spune ca nu vor avea probleme, ca nu vor deveni dependenti pentru ca au senzatia de control.

Sentimente de vinovatie: cand persoana in cauza observa ca bea in exces, apar din ce in ce mai des sentimentele de vinovatie.

Evitarea oricaror aluzii cu privire la alcool: cei care consuma incep sa evite discutiile critice cu privire la alcool si pot deveni chiar violenti daca se poarta astfel de conversatii.

Creste frecventa lacunelor de memorie: pentru aceasta etapa, frecvente sunt modificarile de comportament, indiferenta si pierderea memoriei: „Datorita lacunelor de memorie, a doua zi persoana nu-si mai aminteste anumite intamplari sau discutii, chiar si din momente in care conversa aparent normal.”

3. Faza critica

Pierderea autocontrolului: aceasta apare numai dupa inceperea consumului si reprezinta momentul in care omul isi doreste sa consume foarte mult dupa ce a luat o doza minima de substanta. Aceasta dorinta pe care nu o poate stapani este predominant psihica. Nu are o cauza atat de accentuata din punct de vedere fizic.

Justificarea modului aberant de a bea: este ceva tipic pentru un om care incepe sa constientizeze excesul, sa isi doreasca sa ascunda si sa minta: se minte pe sine si pe ceilalti. Cand isi justifica prin diverse argumente consumul excesiv se simte mai bine, se simte indreptatit sa isi continue noul obicei.

Afisarea unei sigurante de sine exagerate: dependentul de obicei ajunge sa faca un exces din imaginea construita in exterior. El incearca sa isi dovedeasca siesi ca nu a decazut, ca nu a ajuns ceea ce dispretuieste. De aceea are momente de grandomanie, se aranjeaza in exces, se afiseaza intr-un punct fals pozitiv.

Atitudine agresiva: „Sistemul de explicatii al alcoolicului prevede ca de vina pentru consumul abuziv este intotdeauna altcineva si nu el insusi. Aceasta duce automat la atitudini agresive si, in cele din urma, la abandonarea celor care i-au fost apropiati, respectiv la izolarea sociala.”

Crisparea permanenta din cauza sentimentelor de vinovatie: omul in aceasta etapa incepe sa piarda increderea in puterile sale si apar si mai multe sentimente de vinovatie.

Perioade de abstinenta totala: omul incearca sa se lase total de alcool uneori pentru ca este speriat, alteori pentru ca asa ii recomanda medicul sau cineva apropiat. In momentul in care nu reuseste sa reziste foarte mult, devine si mai dependent si consuma si mai mult.

Fixarea unor reguli in incercarea de a limita consumul de alcool: „Isi fixeaza reguli, de exemplu de a consuma numai dupa o anumita ora, numai anumite sortimente de bauturi alcoolice, nu mai mult de o anumita cantitate.”

Izolarea sociala si atitudinea ostila: exista perioade in care cei dependenti incearca sa se lase, iar prietenii lor nu vad gravitatea situatiei si le ofera de baut pentru ca au senzatia ca nu au cum sa le faca rau oferindu-le doar un pahar de bautura. Cei in cauza devin foarte ostili si incep sa se indeparteze de cei fata de care erau alteori apropiati.

Schimbarea frecventa a locurilor de munca (mai ales la barbati): un alcoolic isi pierde in mod clar interesul pentru locul sau de munca si este sanctionat des. In cele din urma, ajunge sa fie concediat sau isi da demisia pentru ca simte ceea ce va urma.

Concentrarea intregului comportament asupra bauturii: cei care sunt in acest stadiu nu se gandesc decat la alcool. Ei incep sa vada munca un obstacol in calea consumului de alcool. Nu se mai gandesc la cum ii afecteaza sau cum le influenteaza viata profesionala, ci, dimpotriva, la cum viata profesionala ii impiedica sa ajunga unde isi doresc si anume la paharul de bautura.

Pierderea interesului: ei incep sa se neglijeze din ce in ce mai vizibil, incluzand aspectul fizic. Nu mai conteaza aproape nimic in afara bauturii.

Rearanjarea relatiilor interumane: „Pierderea interesului se extinde si asupra unor persoane, sub pretextul ca ei „si asa nu ma inteleg” sau „oricum nu se intereseaza de mine”. In acest context se manifesta adesea o autocompatimire mascata”.

Evadarea din mediul geografic in fantezie sau chiar in realitate: cei care sunt dependenti evadeaza mental din situatia in care sunt. Ei isi imagineaza o alta viata, viseaza cu ochii deschisi. Uneori se muta fizic dintr-un oras in altul incercand sa o ia de la capat.

Alterarea relatiilor familiale: ei pierd foarte multe relatii, incluzand familia, persoana iubita, prietenii, etc

Nemultumire permanenta: se simte nemultumirea persistenta si se cearta foarte des cu toti cei din jurul lor. Apoi, se retrag in ei insisi si, de cele mai multe ori, consuma si mai mult alcool pentru a scapa de senzatia de anxietate.

Neglijarea alimentatiei normale: aceasta nu se intalneste prea des la femei, dar barbatii tind sa neglijeze mancatul pentru ca bautura da senzatia de satietate de multe ori.

Internarea in spital: apar primele semne de degradare fizica mai grava si boli; de aceea toti ajung, de obicei, sa fie internati.

Scaderea apetitului sexual: „restrangerea sferei de interes, precum si „impotenta alcoolica” la barbat, care are determinare mixta – psihica si fizica, duc la scaderea libidoului si in acelasi timp la cresterea ostilitatii fata de partenera”.

Consumul matinal de alcool: cei care sunt in acest stadiu simt nevoia si consuma la prima ora alcool, uneori chiar inainte de ridicarea din pat.

4. Faza cronica

Stare de ebrietate prelungita: in acest moment alcoolicul nu mai bea doar dimineata, ci se prabuseste si incepe sa bea in miezul zilei. Se va imbata cu adevarat la serviciu sau intr-un alt loc nepotrivit.

Degradarea etica si morala: ei renunta la principiile morale pe care le aveau si incep sa fure, sa insele, sa minta, etc

Inhibarea gandirii: exista „alterarea rationamentului, proces care este intr-o oarecare masura reversibil numai dupa perioade lungi de abstinenta”.

Tulburarea organica de personalitate/psihoza alcoolica: psihozele se anunta prin tulburari de memorie si concentrare, oscilatii mari pe plan emotional, lentoarea rationametului si miscarilor.

Compania persoanelor cu un statut social inferior: mai rar se intalneste la femei. Apare in acest stadiu minciuna, furtul, promiscuitatea.

Scaderea tolerantei fata de alcool: din nou este mai rar la femei.

Stari latente de frica: ele pot deveni permanente.

Tremuraturi si tulburari psihosomatice: exista o anumita tremuratura a mainii pe care cei care consuma o „indeparteaza” prin a bea o anumita cantitate de alcool.

Consumul de alcool devine obsesiv: cel care vrea sa-si combata simptomele abuzului de alcool o face printr-un nou abuz – deci se afla intr-un cerc vicios.

Dorinte nedefinite mistico-religioase:delir cu motiv religios.

Prabusirea sistemului de explicatii si motivatii: aparentele nu mai pot fi pastrate. Alcoolicul recunoaste ca este la capatul puterilor sale.

Prabusirea fizica si psihica: aici, sinuciderile sunt frecvente

Delirium tremens/ crize convulsive: „stare de agitatie cu risc vital insotita de tremuraturi puternice si halucinatii, care apare de regula in sevraj la aproximatriv 15% din etilicii cronici.”

 

Lasa un comentariu