Etapele divortului 

Pe parcursul separarii si al divortului, persoanele care divorteaza trec prin mai multe stadii.

De exemplu, Bohannon (1970) descrie astfel stadiile prin care trece de obicei un cuplu care divorteaza:

  1. Divortul emotional: relatia maritala se dezintegreaza din punct de vedere emotional, ca urmare a conflictelor si comportamentelor negative, incriminarea, lipsa afectiunii si a sustinerii.
  2. Divortul legal: casatoria se desface din punct de vedere oficial si legal.
  3. Divortul economic: partajarea bunurilor cuplului divortat.
  4. Divortul co-parental: are loc luarea unor decizii cu privire la aspecte legate de custodia copiilor si reglementarea drepturilor
  5. parentale.
  6. Divortul comunitar: au loc modificari necesare la nivelul relatiilor cu familia si prietenii.
  7. Divortul fizic: cele doua persoane divortate se adapteaza separat la noua situatie sociala.

Ca si in cazul altor teorii stadiale, se pune intrebarea daca toate cuplurile care divorteaza trec prin aceste stadii in ordinea precizata mai sus. Efectele divortului depind intr-o foarte mare masura de tipul de personalitate al persoanelor implicate, de natura relatiilor anterioare dintre ele, de existenta unei alte relatii intima si a unei retele sociale puternice.

In multe cazuri, asa cum am vazut mai sus, datele de observatie arata ca persoanele divortate sunt mai putin fericite si mai stresante decat persoanele care nu au trecut prin aceasta experienta.

Explicatiile pentru aceasta stare de fapt sunt multiple: ea poate fi o consecinta a faptului ca divortul reprezinta un factor de stres, dar si a faptului ca persoanele care traiesc diferite tipuri de experiente stresante sunt cele mai predispuse sa aleaga divortul.Lasa un comentariu