Esti o persoana asertiva?Esti o persoana asertiva? Se discuta din ce in ce mai des, in articolele de specialitate, despre comunicarea asertiva. Ce inseamna si care sunt avantajele ei? Teoria spune ca asertivitatea este atat abilitatea de a-ti exprima emotiile si convingerile fara a-i leza pe ceilalti, cat si capacitatea de a spune ‘‘Nu” si de a-ti sustine punctul de vedere, fara sa te simti vinovat.

Este lesne de intuit cum imbunatateste aceasta calitate o comunicare interna in organizatie.

O comunicare asertiva inseamna, in primul rand, sa stii care sunt nevoile tale si ce vrei sa obtii. Prin urmare, obiectivul intr-o comunicare nu este sa invingi, ci sa rezolvi problemele si sa ai rezultate maxime.

Din punctul de vedere al raporturilor sociale sau profesionale, o comunicare asertiva reprezinta calea de mijloc si implica:

 • solicitarea propriilor drepturi;
 • refuzarea unor sarcini intr-o maniera simpla, directa.

Asertivitatea este compromisul intre o comunicare pasiva, unde esti de acord cu tot ceea ce spune interlocutorul tau si una agresiva, cand contracarezi orice replica, din dorinta de a te impune.

O comunicare asertiva reprezinta adaptarea eficienta la situatii conflictuale. In orice organizatie, comunicarea se imbunatateste daca exista un dialog deschis, fara agresivitate sau ranchiuna.

Cum iti poti dezvolta o comunicare asertiva

 • Fii direct! Nu te pierde in cuvinte si fraze complicate. Totusi, sa fii direct in comunicare nu inseamna sa nu tii cont de circumstante. Este esential sa stii ce sa spui, cand, cum si, mai ales, sa tii cont de barierele care pot interveni in comunicare si pot afecta mesajul.
 • Cere feedback. Pentru a te asigura ca ai fost bine inteles, pune intrebari. Procesul de comunicare nu este doar transmiterea unui mesaj, ci schimbul de informatii intre cel putin doua persoane. De asemenea, asigura-te ca mesajul tau este inteles corect de ceilalti – ofera lamuriri si argumente.
 • Motiveaza-ti spusele. Totusi, nu in mod vadit – va parea ca iti cauti scuze incontinuu. Argumentele solide sunt cele potrivite pentru a-ti intari afirmatiile in comunicare.
 • Fa complimente! Nu te zgarci in a-i lauda pe cei cu care intri in contact si ofera-le complimente in conditii propice. Pe de alta parte, accepta complimentele si acorda-le valoare.
 • Critica, dar constructiv! Atunci cand cineva are un comportament gresit sau nedorit, poti sa remarci acest lucru, dar in termeni pozitivi. In comunicare, incearca sa critici partile negative ale comportamentului si nu persoana. Completeaza cu argumente si ofera alternative pentru comportamentul criticat.
 • Invata sa spui NU! Acorda-ti un ragaz in comunicare si refuza, atunci cand e cazul, insa fara justificari inutile. Precizeaza pe scurt motivul refuzului si pastreaza o comunicare non-verbala asertiva.

Atentie – o comunicare asertiva presupune o sinceritate care, in cazul presoanelor agresive, poate avea efecte negative prin interpretari eronate, ghidate de furie si impulsivitate. In aceste conditii, insoteste comunicarea asertiva de argumente solide, expuse pe intelesul tuturor ca ei sa le accepte.

Totodata, stabileste clar ce este negociabil si ce nu, in comunicare. Pastreaza tot timpul un comportament cooperant si prietenos, dar fii ferm – repeta-ti pozitia clar si fara suparare. Negociaza ca intre egali! Cere sugestii, controleaza-ti emotiile si nu raspunde cu agresivitate, nici supunere in situatii de stres.

Comunicarea este un element fundamental al existentei umane, inca din antichitate inteleptii ocupandu-se de arta retoricii. “Communis” din latina inseamna a pune de acord, a fi in legatura cu…, a fi in relatie cu...etc.

Comunicarea este un proces activ de transmitere si receptionare de informatii. Pentru ca aceasta comunicare sa se poata realiza sunt necesare:

 • ascultarea activa;
 • intelegerea mesajului transmis;
 • interpretarea limbajului nonverbal;
 • sustinerea conversatiei.

Pentru o comunicare corecta este necesar sa respectam doua reguli de baza:

 1. Transmiterea mesajului clar si concis;
 2. Ascultarea activa si intelegerea mesajului pe care celalalt il transmite.

Iar pentru ca aceasta sa fie si eficienta este necesar sa avem un comportament si o comunicare asertiva.

 

Sursa: scribd.com

Lasa un comentariu