Erori ale matematicienilor. Erori de istorie matematicaPot gresi matematicienii in calculele si demonstratiile lor? Cum sa nu! Dreptul la greseala neintentionata este cel dintai dintre toate drepturile, nu numai in viata omeneasca, ci si in domeniul stiintelor.

Erorile provin din lipsa de atentie la calcule sau demonstratii, din graba de a publica, din distractie, din erori de tipar sau din nestiinta.

Cel dintai care s-a gandit sa adune intr-un volum de erori ale matematicienilor a fost spaniolul Luciano Navarro in 1886. Apoi, o carte interesanta publicata in acest domeniu este cea a lui Maurice Lecat: Erori ale matematicienilor de la origine pana in zilele noastre, tiparita la Bruxelles si Louvain in 1935.

Exista in lume un singur matematician care nu are nici o eroare: Galois. Dar este explicabil: a murit la 21 de ani si toata opera lui insumeaza 60 de pagini. Daca ar fi trait mai mult, probabil nici el nu ar fi fost scutit de greseala.

Dintre geniile matematice au comis erori si Gauss, si Newton. Nu putem spune nimic despre Arhimede deoarece nu a lasat nimic scris de mana sa sau mai bine zis pana la descoperirea manuscrisului de la Constantinopol (azi Istambul), gasit in 1906 de catre J.L Heiberg si intitulat teoreme de mecanica, metode scris de Arhimede prietenului sau Eratostene; totul ne fusese transmis prin altii. Dar acest tratat nu a fost studiat din punctul de vedere al eventualelor erori.

Dintre marii matematicieni au comis erori importante: Abel, Cauchy, Descartes, Euler, Fermat, Hermite, Jacobi, Lagrange, Laplace, Leibniz, Poincare, Sylvester. Dintre ceilalti matematicieni care au erori de calcul sau demonstratii putem cita pe Michael Chasles, Legendre, iar dintre fizico-matematicieni pe Galileo Galilei.

Legendre, a dat de ex, 7 demonstratii, toate eronate, pentru postulatul al V-lea al lui Euclid privind paralele. Sonia Kowalewski a avut si ea erori de demonstratie intr-una din lucrarile sale importante, erori care au fost aratate in detaliu de matematicianul italian Vito Volterra.

D`Alembert, Laplace si Poisson au facut erori de calcule in calculul probabilitatilor.

Erori de istorie matematica

Inafara de erori neintentionate ale matematicienilor sunt si erori de istorie matematica, fiindca adevarul istoric privind paternitatea anumitor descoperiri matematice nu s-a putut stabili intotdeauna cu precizie.

De exemplu, teorema lui Pitagora la teorema din geometrie privind relatia numerica dintre patratul ipotenuzei si suma patratelor catetelor unui triunghi dreptunghic, cand in realitate aceasta teorema a fost luata de Pitagora de la babilonieni.

Deci ar fi trebui sa se numeasca teorema babiloneana. Iata o importanta eroare istorica.

Pana in 1911 s-a considerat ca Heron cel Batran a stabilit aria triunghiului in functie de laturi. In acest an s-a dovedit insa ca relatia aceasta o stabilise anterior Arhimede.

In toate cartile de matematici se atribuie lui Euler paternitatea relatiei care leaga distanta dintre centrele cercului circumscris si celui inscris intr-un triunghi de razele acestor cercuri, relatie care se numeste a lui Euler. In realitate, aceasta a fost descoperita de William Chapple in 1746 si publicata in revista Miscellanca curios mathematica care a dat-o sub o forma obisnuita in care o intalnim si astazi:

d2 = R(R-2r)
Pe cand Euler a dat-o intr-o forma neutilizata astazi.

 

In geometria triunghiului, teorema privind dreapta lui Simson, cand ea este in realitate datorita lui William Wallace, care a publicat-o in 1800. Corect ar trebui sa spunem deci dreapta lui Wallace.

 

Fragmente – Varia Mathematica

Lasa un comentariu